Stoltenberg: NATO vil ikke forlate Afghanistan «før på det rette tidspunktet».

8
Jens Stoltenberg. Foto: NATO

Taliban advarer om at dersom de blir igjen etter tidsfristen 1. mai vil de nok en gang sette i gang med å angripe utenlandske tropper. 

Av Dave DeCamp, Anti-War.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa 15. februar 2021 at alliansen ikke vil forlate Afghanistan «før på det rette tidspunktet». Og han sa at Taliban må gjøre mer for å oppfylle sin del av avtalen de har undertegnet med USA.

Fredsavtalen mellom USA og Taliban ble undertegnet i februar 2020, og satte en tidsfrist på 1. mai 2021 for at alle utenlandske styrker skal forlate Afghanistan.

Men anonyme NATO-ansatte har sagt til reportere at de planlegger å bli.

«Selv om ingen allierte ønsker å bli i Afghanistan lenger enn nødvendig, så forlater vi ikke landet «før på det rette tidspunktet», sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

«Vi ser at at Taliban fortsatt må gjøre mye for å levere det de har forpliktet seg til». 

Stoltenbergs kommentar kommer etter at Taliban har advart NATO dersom de blir etter tidsfristen, det vil bety «at krigen fortsetter».

Taliban har også advart om at de vil begynne å angripe USA-tropper igjen dersom Washington ikke trekker seg ut.

8. februar markerte ettårsdag for at ingen USA-soldater har dødd i kamp i Afghanistan, det første siden krigen startet i 2001.

NATO-medlemmet Tyskland har sagt at deres tropper kan bli i Afghanistan etter tidsfristen 1. mai.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas sa på søndag at tyske soldaters tilstedeværelse i Aghanistan fortsatt er sannsynlig. 

Tidligere denne måneden advarte han USA mot å trekke sine soldater ut. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Den beste kommentaren til Stoltenbergs ønske om mer krig i Afghanistan er vel denne sangen av Nelly McKay:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Han er nok dypt inne i La la-land. Så spørsmålet vil nok ikke nå fram i sin opprinnelige betydning. Det er derfor han er perfekt som ambassadør for en elite som bor i samme landet (som ikke er medlem av FN).


  https://www.youtube.com/watch?v=AORo-YEXxNQ
 2. Stoltenberg er jo bare en pen og velbetalt pressetalsmann for Pentagon. Nå skal Nato kjøre inn 4000 nye styrker til Irak. Basen deres ved Erbil Airport ble bombet av 14 raketter,Balad Air Base ble skutt av 4 raketter 20 feb.
  Så var det om å styrke seg i Afghanistan. Hvordan skal man forstå alt dette? Det handler om å sikre seg gode militære strategiske posisjoner for krigene mot Iran og Kina.
  Det som slår en ved lesning av strategidokumenter fra USA er at skriverne tror de lever i 1990 og at USA fremdeles kan opprettholde sine unipolære ideer om den suverene verdenshersker. Det går ikke opp for dem at i løpet av disse tredve årene er den unipolare amerikanske verdensorden det rene dill-dall-holum.
  Og dette framturer det militær-industrielle komplekset med samtidig som USA beviselig bryter sammen i økonomi og infrastruktur og går svanger med borgerkriger.
  Det er bare et bittelite fåtall i Norge som er opptatt av dette at landet har lagt absolutt alle eggene sine i den amerikanske kurven. Bryter USA sammen i indre og ytre konflikter blir Norge med i dragsuget og etthvert egg vil bli knust. Det hjelper ikke med 6 milliarder kroner til lange rullebaner på Ørlandet og Evenes. Det er idiotprosjekt som vil gjøre Norge til en krigsarena for imperialistisk krig som vesten garantert vil tape.
  Det er i utgangspunkt en tankens tragedie: en skjønner ikke at verden er ikke som i 1945 og 1990. Det er Sun ZI igjen: Uten et studium av fienden har du tapt på forhånd.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Du virker lykkelig naiv over vestens fall. Men det har vel vært maoistenes våte drøm siden guttedagene. Grunnen til at USA går til grunne som en stormakt og nasjon er at eliten har flyttet all sin industriproduksjon til Kina. Og dermed sin lojalitet. Vestens befolkning skal nå underlegges det sosiale kredittsystemet og forhindre en konflikt som kan forstyrre produksjon og leveranse pga noe så irrelevant som personlig frihet og egenverd. I denne nye vidunderlige verden er vestlige maoister kun nyttige idioter

 4. Krigen mot Ghanistan vil forsette helt til verdens narkomane slutter å konsumere opium og heroin.

  De enorme summen CIA generer med å kontrollere og forsyne hele verden med narkotika brukes til sorte prosjekter som å betale terrorister for å jobb for seg som i Libya og Syria og alt annet av hemmelige prosjekter.

  Så de som drømmer seg bort til et eventyr om å avslutte krigen kan drømme videre noe hundre år.

  I fredsavtalen mellom USA og Taliban så er det krav om at US Spesialstyrker og CIA skal bli værende i landet til evig tid. sjgnlksdhglksf

 5. Avatar for tjatta tjatta says:
 6. Riktig det at Britene har gått til krig 2 ganger mot Kina for å tvinge Kineserne til å dyrke narkotika, noe som også den gang gav eventyrlig profitt.
  Ghanistankrigen er den tredje opiumskrigen.

  Taliban la ned forbud mot dyrking av opium i år 2000 og gikk i null siden det strider mot Islam. Allerede året etter at Norge og de andre gikk til krig mot Afghanistan så ble det produsert det dobbelte av hva verdens narkomane klarte å konsumere. Prisene stupte og Afghanske bønder sa at de like gjerne kunne dyrke mat, de fikk mer penger av det, men det fikk dem ikke lov til.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere