Spiller Blackwater-gründer Eric Prince en viktig rolle i Libya-krigen?

0
Et fly fra Blackwater slipper forsyninger over Afghanistan. U.S. Army photo vedy Spc. John P. Ledington (www.army.mil)

En sikkerhetsgradert rapport utarbeidet av FNs etterforskere har avslørt at grunnleggeren av det private sikkerhetsselskapet Blackwater, Eric Prince, brøt våpenembargoen i Libya og prøvde å styrte den internasjonalt anerkjente regjeringen to ganger i 2019, skriver New York Times.

Rapporten ble avgitt av FNs etterforskere til FNs sikkerhetsråd. Rapporten uttalte, ifølge Anadolu Agency, at Prince tilbød seg å sende leiesoldater til general Khalifa Haftar under et møte i den egyptiske hovedstaden Kairo, ti dager etter at den militære operasjonen for å kontrollere Tripoli startet 4. april 2019.

Rapporten bekreftet at Prince sendte «utenlandske leiesoldater, angrepsfly og kanonbåter» til Haftar. Rapporten avslørte at leiesoldatstyrken som ble sendt av Prince, som er en tidligere kommandosoldat fra United States Navy, hadde planlagt å danne et team for å spore opp og myrde libyske ledere.

I 2019 avslørte Deutsche Wirtschafts Nacrichten at Prince organiserte og fraktet kurdiske militssoldater fra Irak til Libya.

Ifølge avisa North Africa Post hjelper tidligere Blackwater-grunnlegger og nåværende eier av leiesoldatselskapet Frontier Services Group, Erik Prince, Haftar med våpen og personell.

“Som en del av en hemmelig avtale fløy Frontier Services Group, ledet av den amerikanske forretningsmannen Erik Prince, nylig private krigere fra den irakiske kurdiske regionen til Libya for å kjempe sammen med Haftar (…) De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Frankrike og Egypt blir beskyldt for å støtte den hæren som er stasjonert i øst (Haftar, red. anm.) økonomisk og logistisk.»

Arabi 21 hadde tidligere rapportert om disse faktaene. Intercept rapporterer at Prince nå er tilbake i den store leiesoldatvirksomheten over hele verden. Han har spesielt gode forbindelser med kronprinsen i De forente arabiske emirater, Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Vi noterer oss også at største eier i Frontier Services Group er selskapet CITIC Limited (25,9%), og at største eier av CITIC er Kinas regjering (58,1%) (!)

Leiesoldater er big business – og vi er med

Storbritannia er ledende i den globale leiesoldatvirksomheten, og den største av operatørene er det multinasjonale selskapet G4S. Oljefondet er en av de sju største eierne av dette selskapet. Selskapet er blitt beskyldt for å være medskyldig i krigsforbrytelser, og har tjent godt med penger på å bidra til undertrykkinga av palestinerne på vegne av Israel. Rundt hovedkvarteret til de britiske spesialstyrkene SAS i Hereford har det grodd opp en hel underskog av kontraktører, blant dem er GardaWorld og Olive Group, som er en del av det multinasjonale Costellis. James LeMesurier, som startet White Helmets kom fra Olive Group.

Den enorme økningen i antall private militær- og sikkerhetsselskaper, med kontrakter som løper opp i milliarder pund, er det innledet en ny epoke for ”krigens hunder” (leiesoldater) en æra som fulgte av invasjonen av Afghanistan og Irak, skrev John Hilary, administrerende direktør of War on Want i 2017.

De fattige kan ikke og de rike vil ikke slåss for USA

USA har stadig større problemer med å stille egne soldater til slagmarka. En studie fra Journal of Public Health Management and Practice viser at en stor del av de potensielle rekruttene i USA er for feite og i for dårlig form til å kvalifisere for militærtjeneste. Særlig i sørstatene er unge mennesker så feite, så plaget av diabetes og hjerte-karsjukdommer og så preget av en slapp livsstil at de ikke kan gå i tjeneste om de så ville.

Fra før av veit vi at overklassen og den øvre middelklassen i USA ikke vil sende sine sønner og døtre i krigen. Den tendensen bare fortsetter. De statene i USA som har størst konsentrasjon av utdannede, velstående mennesker har også færrest soldater i tjeneste.

USA har endt opp der Vestromerriket var rett før sitt sammenbrudd. Romerske borgere ville ikke lenger delta i keisernes kriger, og det ble i stigende grad barbarene som fylte troppene som skulle slåss mot barbarene. Vi vet hvordan det gikk.

Blackwater på krigsstien igjen

I USA er det særlig selskapet Blackwater som er herostratisk berømt som den fremste av de private hærene. I 2007 var det noen av deres leiesoldater som massakrerte 20 irakiske sivile i Baghdad. En periode skapte dette noen «markedsføringsproblemer» for selskapet og sjefen deres, Erik Prince. Men Prince er tilbake igjen. Han ville selge Donald Trump en storstilt militær privatiseringsplan. I første omgang foreslo han at private kontraktører skulle ta over krigen i Afghanistan. Forslaget går ut på at det skal utpekes en «visekonge» som leder for disse styrkene og at denne personen rapporterer direkte til presidenten. På den måten vil presidenten kunne føre kriger uten å spørre Kongressen og uten at befolkninga i USA vet noe som helst.

Forrige artikkelHvilket parti skal vi stemme på til høsten?
Neste artikkelIran opplever hykleri når Vesten tier stille om Israels atomutvidelse.