Iran opplever hykleri når Vesten tier stille om Israels atomutvidelse.

0
Illustrasjon: Shutterstock

Irans utenriksminister: Dimona er regionens eneste “atomvåpenfabrikk”

Av Jason Ditz, Anti-War. 

I årevis har alt som Iran gjør og som på hvilken som helst måte kan knyttes til landets sivile kjernefysiske program fått vestlige ledere til å gispe av skrekk. Dette gjelder spesielt når handlingene ikke har noe å gjøre med atomvåpen. Man kan kanskje tro at vestlige ledere er så dårlig informert angående  kjernefysiske aktiviteter at de ikke vet bedre.

Israels atomvåpenanlegg ligger i Negrev-ørkenen. (satellitt-foto)

Eller er det kanskje bare Iran som er grunnen. Utenriksminister Javad Zarif kunne ikke unngå å notere seg hykleriet blant ledere da det dukket opp rapporter om en betydelig utvidelse av Israels kjernefysiske program. Det er allerede kjent at dette programmet inkluderer atomvåpen, noe som vesten fortsetter å ignorere.

Offisielt innrømmer Israel ikke besittelsen av atomvåpen, men har alle forutsetninger til å ha dem. I tillegg kommer de heller ikke i nærheten av åpenheten som Iran tilbyr. Men dette blir sjeldent tatt notis av blant vestlige tjenestemenn, og enda sjeldnere oppfordres det til forbedringer. 

Israels anlegg i Dimona er, som Zarif sier, områdets eneste “atomvåpenfabrikk” og det er der Israels arsenal kommer fra. Satellittbilder viser en betydelig vekst i Dimona, noe som det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ville rapportert om i veldig stor grad om det hadde skjedd andre steder.

I USA har det lenge vært et politisk anliggende å ikke nevne Israels atomvåpen eller programmet de bruker for å få disse atomvåpnene. Denne politiske døvheten har på en eller annen måte klart å smitte alle som sitter i FNs sikkerhetsråd. Når man ser hvordan de pleier å kaste seg over hver minste ting Iran gjør, blir det stadig mer tydelig hvilken dobbel standard de bruker.

Under Obama-administrasjonen signerte USA en oppfordring til ett atomfritt Midtøsten, men trakk seg samme dagen etter at det hadde blitt påpekt at Israel faktisk tilhører Midtøsten. Denne standarden kommer mest sannsynligvis også til å prege Biden-administrasjonen som fortsetter med å vise et «tøft» ansikt til Iran og prøver å unngå å gjøre en sak av områdets eneste stat med atomvåpen. 

Oversatt av Maria Neumann for Derimot.no.

Forrige artikkelSpiller Blackwater-gründer Eric Prince en viktig rolle i Libya-krigen?
Neste artikkelSamfunnets folkefiender