Ny roserevolusjon i Georgia?

0
Anti-russisk demonstrasjon i Tblisi, Georgie i juni 2019. Foto: Shutterstock

Av Lars Birkelund.

Mikheil Saakasjvili kom til makta i Georgia i 2004 som følge av et USA-støttet statskupp, markedsført som en revolusjon, «Roserevolusjonen». Saakasjvili ønsket å ta Georgia inn i NATO og EU, så vi trenger ikke å diskutere hvorfor det var maktpåliggende for USA (NATO og EU) å installere ham. En konflikt med to utbryterrepublikker fra Georgia, Sør Osettia og Abkhasia, er imidlertid til hinder for at det skjer. I alle fall hvis NATO skal følge sine egne regler.

7. august 2008 starta Saakasjvili en krig ved å angripe Sør Osettia og ti russiske soldater ble drept. Soldatene var del av en flernasjonal fredsbevarende styrke som var utplassert der etter en krig tidlig på 90-tallet. Russland gikk så inn i Georgia og «gjenoppretta ro og orden» etter 5 dager og trakk seg deretter ut. Men gjett hvem som fikk skylda for krigen?

Du gjetta riktig riktig: Russland. Aftenposten presterte å sammenligne dette med Sovjetunionens angrep på Tsjekkoslovakia i 1968. Jeg brukte Antiwar.com, så jeg visste at Aftenposten tok feil. I alle fall, nærmere tre måneder seinere, 30. oktober samme år, hadde Aftenposten besinnet seg noe og skrev:

«Georgias president Mikhail Saakasjvili — på offisielt besøk i Norge – gjentok i går sin fremstilling om hvorfor det ble krig mellom Georgia og Russland i sommer. Selv om det er all grunn til å ta avstand fra en helt overdreven russisk maktbruk, er det likevel like stor grunn til å stille spørsmål ved den georgiske presidentens vurderingsevne og forståelse av internasjonal politikk. Han er fortsatt misfornøyd med det løftet NATO ga Georgia på toppmøtet i Bucuresti i vår, og hevder at dette var medvirkende til at Russland svarte med så harde midler mot Georgia.Dette er en klar misoppfatning. Det NATO gjorde, var å erklære at døren er åpen for georgisk medlemskap, men at det kan ta tid før landet kan gå gjennom denne døren. Først må det ryddes i det georgiske hus, og den ryddingen gjelder både landets politiske og økonomiske system og dets utestående territorielle problemer – det vil i første rekke si forholdet til utbryterområdene Sør-Ossetia og Abkhasia. NATO bør ikke la et land med slike uløste spørsmål få bli medlem. Det vil bare svekke alliansen».

Dagen før dette ble banditten tatt i mot på rød løper i Norge, av sjefen for de dårlige tidene, også kjent som Jens Stoltenberg. NRK.

I går meldte Dagsrevyen om demonstrasjoner mot det som hevdes å være valjuks i Georgia. Jeg går ut i fra at flere enn meg har hørt den visa før og dermed kjenner lusa på gangen. For hvem er NRKs posterboy denne gangen? Ikke Saakasjvili, for han ble landsforvist noen år etter dette grunnet korrupsjon/maktmisbruk, men Nikanor (Nika) Melia fra samme parti, «United National Movement (UNM)», og med et budskap av slike floskler som NRK og andre NATO-medier liker. RT hadde en fyldigere dekning av saken og skrev at han ble arrestert » accused of inciting riots in the capital two years ago».

«A crowd of supporters tried to prevent Melia’s arrest on Tuesday. The officers broke into the UNM’s office in the country’s capital Tbilisi and seized him.

Overall, 21 people were detained in clashes with police, the First Channel TV station reported, citing the Interior Ministry. The country’s prison service confirmed to the channel that Melia has been taken into custody.

UNM was founded by Mikhail Saakashvili who seized power in 2003 as a result of the so-called Rose Revolution. He was elected president the next year and ruled Georgia until 2013. Saakashvili left the country shortly afterwards, and several criminal cases were launched against him. UNM lost power in 2012.

Under Saakashvili’s rule, Georgia attacked the breakaway region of South Ossetia in 2008, triggering a war with Russia».

YouTube player

Det skal bli spennende å se hvordan dette utvikler seg. Det er vanskelig å tro at det er tilfeldig at dette skjer samtidig med protester både i Russland og i et annet av Russlands naboland, Hviterussland. Polen og Ukraina fører også en slags «krig» mot Russland ved, sammen med USA/NATO/EU, å prøve og hindre ferdigstillelsen av Nord Stream 2. Dette i tillegg til NATO/EUs sanksjoner mot Russland, opprustning mm.

Se gjerne også denne samtalen om russofobi, som sveiper innom det som skjedde i 2008:

Russofobi – en stuerein rasisme

Forrige artikkelRussofobi – en stuerein rasisme
Neste artikkelEn krigsforbryter kommer til Oslo for å feire 8. mars. Hvem skal demonstrere?