En tredel av alle koronadødsfall i USA har skjedd i private sjukehjem

0
Demonstrasjon i New York i mai 2020 mot guvernør Cuomos koronapolitikk. / Shutterstock

Mektig lobbygruppe sørger for at det ikke blir gransket.

«Tidlig i koronaviruspandemien, da landet ble rammet av den første bølgen av det dødelige utbruddet, ga staten New York, under ledelse av guvernør Andrew Cuomo (D), en ordre om at over 9000 koronaviruspositive pasienter skulle utskrives fra sjukehus og sendes til sjukehjem. Cuomo-administrasjonen hevdet at ordren var nødvendig på grunn av risikoen for at sjukehus skulle bli overveldet av Covid-19. Faktisk pleier sjukehjem å ha mye mindre effektiv infeksjonskontrollpolitikk enn sjukehus, og ordren, som sannsynligvis bidro enormt til spredningen av Covid-19 på sjukehjem, ble omgjort i mai.»

Dette skriver Matthew Cunningham-CookThe Intercept.

Nyhetsbyrået AP har gjennomført en egen granskning av koronapolitikken til New Yorks guvernør og hans administrasjon og har blant annet vist at de bevisst løy om antall koronarelaterte dødsfall i sjukehjemmene, eller underrapporterte, som det heter.

«Det har aldri vært noen tvil i min sjel om at å sende COVID-19-pasienter til helt uforberedte, underbemannede sjukehjem med altfor lite ressurser, har både økt smitten og ført til et større antall dødsfall,» sier Dr. Michael Wasserman, president for California Association of Long Term Care Medicine til AP.

Sjukehjem i USA er privat industri

Sjukehjemmene i USA eies av mektige private selskaper og de er igjen en mektig lobby. I 2018 ga denne lobbyen en million dollar til valgkampen til nettopp Andrew Cuomo. Denne lobbyen heter Greater New York Hospital Association (GNYHA). I 2020 belønnet Cuomo dem ved å vedta en lov som fritok lederne for denne industrien for juridisk ansvar i forbindelse med koronaepidemien. 27 andre stater har vedtatt liknende lover.

The Intercept skriver:

Over hele landet har 161.000 pasienter på sjukehjem dødd av Covid-19, forbløffende 36 prosent av de totale dødsfallene i coronavirus i USA, og det har vært over 1,2 millioner tilfeller på sjukehjem, noe som betyr omtrent halvparten av alle sjukehjemsbeboere fikk viruset. The Government Accountability Office ga ut en rapport i mai 2020 med tittelen «Mangel på infeksjonskontroll var utbredt og vedvarende på sjukehjem før COVID-19-pandemien.» Og studier etter studier har vist en sammenheng mellom sjukehjemsbemanning og dødsfall fra Covid-19, fra New York Attorney General’s kontor til forskere ved University of Chicago til forskere ved University of California, San Francisco. Industrien, med sin mektige lobby, har imidlertid unnsluppet inngående gransking. Bare to sjukehjemsledere har blitt tiltalt for dødsfall i Covid-19, mens bransjen øste over 10 millioner dollar over kandidater og politiske kampanjekomiteer (PAC, vår merknad, red.) i 2020, ifølge data som er samlet inn av National Institute on Money in Politics.

Profittstyrte sjukehjem dreper

De privateide sjukehjemmene i USA drives for å gi eierne mest mulig profitt. Gjennom å spare på utstyr og spare på smittevern og på bemanning har eierne tjent grovt. Denne profittjakta har altså bidratt vesentlig til så mye som 161.000 av de koronarelaterte dødsfallene i USA, eller en tredel av totalen. Men gjennom å bestikke politikerne har eierne av sjukehjemmene sluppet unna granskning og sluppet unna juridisk ansvar.

Vi kan føye til at de også har sluppet unna et politisk søkelys. Til og med norske sosialister snakker om de høye dødstallene i USA som om de ikke har noenting med det elendige og gjennomprivatiserte helsevesenet å gjøre. Sannheten er at profittstyrte sjukehjem dreper, og at de har en betydelig del av ansvaret for det høye antallet koronadødsfall i USA. Men eierne kan le hele veien til banken.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPerspektivmeldingen
Neste artikkelUSAs anklager mot Kina for «folkemord» bygger på falske data fra en eneste høyreekstrem ideolog