Mexicos anti-lockdown-president tilbyr Assange asyl

0
Andrés Manuel López Obrador. Foto: Shutterstock

«Assange er en journalist. Vi vil gi han beskyttelse».

Av Arya Hodjat. Daily Beast.

Etter at Storbritannias dommer søndag avgjorde at Julian Assange ikke kan bli utlevert til USA, så er det ett land som har stått fram og sagt at de er villige til å ta han inn – nemlig Mexico.

På mandag sa den meksikanske presidenten Andrés Manuel Lopes Obrador at han går inn for å tilby Wikileaks-grunnleggeren politisk asyl.

«Assange er en journalist og fortjener en sjanse. Jeg vil gå inn for å benåde han», sa han ifølge Reuters.

«Vi vil gi han beskyttelse».

Assange var anklaget i USA etter Espionage Act for å ha publisert hemmelige dokumenter og videoer gjennom Wikileaks. Mest spesielt er videoen «Sikkerhetsmord (Collateral Murder» som viser at USA-tropper dreper irakiske sivile.

Han er også tiltalt for å ha publisert e-poster fra ansatte i Det Demokratiske partiet som handlet om presidentvalget i 2016.

I dommen i Storbritannia heter det at Assange ikke kan utleveres på grunn av fare for selvmord.

Lopez Obrador har også tidligere gitt asyl til politiske fiender av De Forente Stater. Mest berømt er vel den tidligere bolivianske presidenten Evo Morales, etter et USA-støttet kupp i Bolivia.

Den kommende presidenten i USA Joe Biden kalte i 2010 Assange en «høyteknologisk terrorist» ifølge New York Times.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

steigan.no har støttet Julian Assange fra starten av. Han er omtalt i rundt 180 artikler hos oss og ved hjelp av en stor dugnadsaksjon fra noen raske og dyktige oversettere klarte vi og Derimot.no å følge rattssaka dag for dag gjennom referatene til Craig Murray, De startet her: Din mann på galleriet i saken mot Assange

Forrige artikkelSoloppgang over Nur-Sultan eller pilgrimsferd til Medeo-banen
Neste artikkelUSA får smake sin egen medisin