EU-organ gir grønt lys for melorm som menneskeføde

0

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har gitt grønt lys for at melorm kan brukes som menneskeføde, skriver Bloomberg. Med grønt lys fra EU kan de dukke opp i kjeks, smoothier, pasta og andre matvarer, skriver The Guardian. EFSA-forskere beskriver larven som proteinrik snack, og sier den også kan inngå som ingrediens i annen mat.

EFSA tok sin avgjørelse på forespørsel fra den franske insektfarmen EAP Group SAS – Micronutris. EFSA-godkjenning er imidlertid det første trinnet på stigen som kan føre til godkjenning fra EU-kommisjonen og tillate at insektene kan selges som snacks eller til annen mat.

“Det er en klar og viktig milepæl for hele sektoren. Det vil være en snøballeffekt. Det vil øke potensialet for å investere i ekstra kapasitet og skaffe ekstra finansiering for å støtte vekst, ”sa Antoine Hubert, medstifter av Ynsect SAS, Frankrike, som avler melorm.

De som går inn for dette hevder at det er et tiltak for å «beskytte klimaet,» og vi kan vente oss omfattende kampanjer langs disse linjene også i Norge. Denne kampanjen har pågått lenge, slik som dette oppslaget fra 2011:

– Alt du trenger å gjøre for å redde regnskogen, forbedre helsa, kutte klimagassutslipp og redusere matbudsjettet drastisk er å spise insekter, sier van Huis til nyhetsbyrået Reuters.

Det pågår et omfattende angrep på det tradisjonelle landbruket anført av multinasjonale korporasjoner, slik som de som står bak Gunhild Stordalens EAT Foundation. De bruker også «klima» som påskudd, fordi de vet at det selger, helt uavhengig av om det har noe vitenskapelig fundament. Nå får de en ny sektor å satse på. Junkfood av melorm kommer snart til ei sjappe nær deg.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStriden om Nilen – spillet bak spenninga mellom Etiopia og Sudan
Neste artikkelFaktisk gjør så godt de kan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).