Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har gitt grønt lys for at melorm kan brukes som menneskeføde, skriver Bloomberg. Med grønt lys fra EU kan de dukke opp i kjeks, smoothier, pasta og andre matvarer, skriver The Guardian. EFSA-forskere beskriver larven som proteinrik snack, og sier den også kan inngå som ingrediens i annen mat.
EFSA tok sin avgjørelse på forespørsel fra den franske insektfarmen EAP Group SAS – Micronutris. EFSA-godkjenning er imidlertid det første trinnet på stigen som kan føre til godkjenning fra EU-kommisjonen og tillate at insektene kan selges som snacks eller til annen mat.
“Det er en klar og viktig milepæl for hele sektoren. Det vil være en snøballeffekt. Det vil øke potensialet for å investere i ekstra kapasitet og skaffe ekstra finansiering for å støtte vekst, ”sa Antoine Hubert, medstifter av Ynsect SAS, Frankrike, som avler melorm.
De som går inn for dette hevder at det er et tiltak for å «beskytte klimaet,» og vi kan vente oss omfattende kampanjer langs disse linjene også i Norge. Denne kampanjen har pågått lenge, slik som dette oppslaget fra 2011:
– Alt du trenger å gjøre for å redde regnskogen, forbedre helsa, kutte klimagassutslipp og redusere matbudsjettet drastisk er å spise insekter, sier van Huis til nyhetsbyrået Reuters.
Det pågår et omfattende angrep på det tradisjonelle landbruket anført av multinasjonale korporasjoner, slik som de som står bak Gunhild Stordalens EAT Foundation. De bruker også «klima» som påskudd, fordi de vet at det selger, helt uavhengig av om det har noe vitenskapelig fundament. Nå får de en ny sektor å satse på. Junkfood av melorm kommer snart til ei sjappe nær deg.