President Trump gir ordre om å trekke ut ‘majoriteten’ av USA’s tropper i Somalia

0
Illustrasjon: Shutterstock

…men de skal bare «omgrupperes».

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Planen er å omgruppere soldater til nabolandene for å legge til rette for operasjoner over landegrensene. Pentagon kunngjorde fredag at president Trump beordret tilbaketrekning av «mesteparten» av de amerikanske styrkene fra Somalia.

En pressemelding fra Pentagon bekrefter dette utsagnet: «Presidenten i USA har beordret forsvarsdepartementet og den amerikanske kommandoen i Afrika å flytte flertallet av personell og utstyr ut av Somalia fra årskiftet. «

Pentagon redegjorde for at «noen styrker kan omgrupperes utenfor Øst-Afrika,» mens de resterende troppene vil bli overført til nabolandene for å «muligjøre operasjoner over grensen.»

USA har for tiden omlag 700 tropper i Somalia. Flertallet av dem ble utstasjonert  av Trump-administrasjonen. De amerikanske operasjonene i landet består av å trene lokale styrker, hemmelige raid og en dronekrig mot al-Shabab.

I november rapporterte The New York Times om denne planen. De la til at troppene ville bli omplassert til nabolandet Djibouti og Kenya, der de amerikanske dronene som utfører luftangrep i Somalia er utstasjonerte.

President Trump eskalerte denne luftkrigen mot al-Shabab ytterligere ved å se bort fra mandatet styrkene hadde da han først kom i maktposisjon. I 2019 gjennomførte Trump-administrasjonen 63 luftangrep i Somalia, det høyeste antall amerikanske luftangrep utført mot landet på ett år. De første syv månedene av 2020 kom det flere amerikanske luftangrep i Somalia enn det som ble utført under begge administrasjonene til George W. Bush og Barack Obama til sammen.

På grunn av sitt store omfang og tilknytningen til al-Qaida selges al-Shabab ut som en global trussel av det amerikanske militæret for å rettferdiggjøre inngrep i Somalia. Men gruppen ble i sin tid opprettet for å motstå en okkupasjon fra USA. Dens lojalitet er kun besverget til al-Qaida etter mange års kamp mot USA og deres proxyhær.

I 2006 støttet USA en etiopisk invasjon for å ta ut den islamistiske rettsunion (Islamic Courts Union), en muslimsk sharia-koalisjon som tok kontrollen over Mogadishu fra en gruppe krigsherrer. Det første registrerte raidet som al-Shabab tok ansvar for, var i 2007 da gruppen rettet et angrep med en bilbombe mot etiopiske soldater som okkuperte Mogadishu. Det var først i 2012 at al-Shabab offisielt kunngjorde sin lojalitet til al-Qaida.

Oversetter: J Bjoerkmo for Derimot.no.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBiden vil satse på økonomisk rådgivning fra BlackRock
Neste artikkelMarkering mot vindkraft – vis din motstand!