FN: – Sanksjonene skader syriske innbyggere og hindrer gjenoppbygging

0
Vestens og oljediktaturenes krig mot Syria har ført til store ødeleggelser. Nå ønsker USA å vri kniven rundt i såret gjennom ekstreme sanksjoner. Foto: Wikimedia Commons: Fra gamlebyen i Damascus.

FN-ekspert Alena Douhan sier at sanksjoner «krenker rettighetene til syriske sivile» ved å begrense utenlandsk hjelp til å gjenoppbygge infrastrukturen. Dette skriver avisa Middle East Eye. Avisa skriver videre:

En menneskerettighetsekspert i FN har bedt USA om å oppheve sine sanksjoner mot Syria, og sier at straffetiltakene hindrer landets evne til å rekonstruere den sivile infrastrukturen og skremmer utenlandske hjelpegrupper fra å hjelpe landet med å komme seg etter sin tiår lange borgerkrig.

«Sanksjonene bryter med menneskerettighetene til det syriske folket, hvis land har blitt ødelagt av nesten 10 års pågående konflikt,» sa Alena Douhan, FNs spesialrapportør om den negative virkningen av de ensidige tvangstiltakene, i en uttalelse tirsdag.

«Konflikten og volden har allerede hatt en alvorlig innvirkning på det syriske folkets evne til å realisere sine grunnleggende rettigheter, etter omfattende ødeleggelser av boliger, sjukehus og helseinstitusjoner, skoler og andre fasiliteter.

«Det som særlig skremmer meg er måten Caesar Act overkjører menneskerettighetene, inkludert det syriske folks rettigheter til bolig, helse og tilstrekkelig levestandard og utvikling.»

Kritikken fra Alena Douhan er også lagt ut på Twitter:

Og den ligger på nettsidene til FN her.

Alena Douhan

Sanksjonene er forbrytelser som Norge er med på

FNs Alena Douhan viser at USAs sanksjoner mot Syria krenker det syriske folkets mest grunnleggende menneskerettigheter. Etter internasjonal lov er dette forbrytelser mot menneskeheten, fordi Genevkonvensjonene eksplisitt forbyr kollektiv avtsraffelse av et folk. Dette er forbrytelser som Erna Solbergs regjering og Norge er med på.

USAs plan om hvordan ødelegge Syria

Eva Thomassen skrev på steigan.no i juli 2020:

Caesar-sanksjonene skal drive folk ut i hungersnød. Økonomien fullstendig ødelagt – folk skal sulte – sanksjonene vil bli plusset på helt til Assad setter seg ved bordet og melder sin avskjed. 

Kari Jaquesson skrev om ytterligere sanksjoner, nå mot familiemedlemmer.

Den norske utgaven av hva sanksjonene innebærer er langlesing. Dette dokumentet er så omfattende at det må ha vært forberedt i god tid før Bashar al-Assad med ett ble erklært for «ond diktator» i 2011.
Ikke lenge før var både han og hans hustru vel ansette medlemmer av «det gode internasjonale selskap» og ble regelrett feiret som et «it»-par.

At Norge har sluttet seg til sanksjoner mot det syriske folket har ikke det norske folket bak seg, all den tid dette er bestemt av regjeringen, og ikke behandlet i Stortinget.
Det er gjort unntak – i 2013 besluttet EU å løfte sanksjonene slik at det kunne transporteres våpen til «opprørerne». Det er hevet over enhver tvil at disse «opprørerne» ikke var noen «forkjempere for demokrati», snarere en forlenget arm av Washingtons og Tel Avivs vedvarende kamp mot Syrias suverenitet, en ren regimeskiftekrig.

Norge sluttet seg altså til sanksjonene i 2011. Regjeringen skriver på sine nettsider:

«FNs sikkerhetsråd kan med folkerettslig bindende virkning vedta sanksjoner mot stater, personer eller enheter. I tillegg vedtar også EUs råd restriktive tiltak overfor ulike stater, personer eller enheter.»

Men ikke er Norge medlem av EU og ikke er disse sanksjonene et resultat av en FN-resolusjon. Det var regjeringen Stoltenberg som sluttet seg til sanksjonene, regjeringen Solberg har fortsatt i samme spor og det til tross for at sanksjonene er ulovlige, og rammer alle barn, kvinner og menn i Syria på en særdeles brutal måte.

Det at Norges regjering med støtte fra Arbeiderpartiet er med på å begå alvorlige forbrytelser mot folket i Syria er først og fremst de ledende politikernes ansvar. Men som innbyggere i Norge har vi et visst ansvar vi også. Hvis vi godtar disse forbrytelsene uten å protestere, gjør vi oss til en viss grad medskyldige.

Forrige artikkelStorebror kupper koronajulen
Neste artikkelNyttårsønske – Fred i verda