Washingtonbutikker dekker vinduene i frykt for vold etter valget

0

Det er antakelig første gang i historien at butikkeiere i mange byer i USA dekker viduene sine med kryssfinérplater i frykt for voldshandlinger etter presidentvalget. Korrespondenten Umar A Farooq fra Middle East Eye skriver fra Washington:

Kryssfinér brukes til å dekke til vinduer og butikkfronter over hele Washington i påvente av et omstridt etterspill etter tirsdagens presidentvalg mellom sittende Donald Trump og Joe Biden. Dusinvis av virksomheter, restauranter og butikker i nærheten av Det hvite hus begynte å dekke til vinduene og dørene sine på tirsdag i frykt for sivil uro. Washington Post hadde kryssfinér plassert på vinduene ved hovedkvarteret mens journalister ved Wall Street Journal DC-byrå fikk gassmasker og hjelmer merket «Press».

Over hele hovedstadsområdet ble sikkerhetsvakter sendt til høyprofilerte personer, inkludert justisminister William Barr.

Reuters skriver:

Forretningsstrøk og kontorbygg i flere amerikanske byer stenger dørene og vinduene av frykt for uropå valgdagen og i dagene som følger.

Lyden av saging, boring og spikring fylte flere kvaraler rundt Det hvite hus og i New York City, inkludert det ikoniske Macy’s flaggskip varehus. Politiet sa at Rodeo Drive i Beverly Hills blir blokkert helt på tirsdag, etter en stor Trump-demonstrasjon i shoppingområdet i helgen.

Føderale myndigheter planla å utvide omgjerdingen rundt Det hvite hus med flere kvartaler, inkludert det samme området som var inngjerdet under sommerens protester mot rasisme og politibrutalitet.

På mandag advarte åtte statsadvokater, som representerte Illinois, Minnesota, Nevada, New Mexico, North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin og Michigan, at de ikke ville tolerere trusler mot velgerne.

Hvorfor all denne frykten? Forskjellen på de to kandidatene er marginal og uansett hvem som vinner er det ikke sikkert at politikken vil være så forskjellig, så hvorfor skulle man frykte gatekamper?

Jo, av den enkle grunn at det sosiale limet som holder USA sammen mer eller mindre har gått i oppløsning særlig de siste fire årene, at nesten hva som helst kan skje. Herskerklassen er splittet og det hisses til «borgerkrig» fra flere hold,

«Landet er gått fra vettet», skrev USA Today etter en meningsmåling som viste at nesten 47 prosent av de spurte svarte nei da de ble spurt om de trodde at valget ville være ærlig og rettferdig. En annen meningsmåling sa at 61 prosent av USA-innbyggerne mener at landet kan være på randen av borgerkrig dagen etter valdet.

Og hvis det som har skjedd i Portland og andre byer før valget skal være nå å gå etter, ligger det en nøktern realisme bak når butikkeiere dekker vinduene sine med trefiberplater som om det var en orkan i vente.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.