Gör Amerika Jeffersonskt igen

0
Fotomontasje: Knut Lindelöf

Hela planeten har all anledning att slutgiltigt bekymra sig över hur de stolt upphöjda upplysningsidealen som Thomas Jefferson bäddade in i 1776 års självständighetsförklaring resulterade i … Trump mot Biden.


Av Pepe Escobar.
Översättning till svenska: Knut Lindelöf


Jefferson lånade fritt från Locke, Rousseau, Hume för att komma fram till en rad oklanderliga och därmed slagfärdiga “grundläggande” sanningar såsom “alla människor är skapade lika”, “oförytterliga rättigheter” och strävan efter “liv, frihet och lycka”.

Tja, Baudrillard skulle ha kallat övningen enbart skenbild, för i verkligheten gällde denna högstämda retorik varken den amerikanska urbefolkningen eller afrikanska slavar.

Ändå finns det något oändligt fascinerande med dessa ”eviga sanningar”. De spreds faktiskt ut som Spinozas axiom och tjänade som abstrakta formler att extrapoleras efter behag. Jeffersons ”eviga sanningar” skapade hela den massiva strukturen i det vi definierar som ”västerländsk liberal demokrati”.

Så det är inte konstigt att Amerika – ständigt själv beskrivande sig som “ledare för den fria världen” – anser dessa “eviga sanningar” som grunden för det goda samhället.

Och det är denna messianska flod av skimrande sanning som strömmar ut ur ett Himalaya av moral som får amerikaner att avfärda alla “maligna aktörer” varje nation eller samhälle som de bedömer “avviker” från denna självklara norm. De förbannade svinpälsarna är alltid i färd med en massa dumheter!

Ett snabbklipp av den senaste Trump/Biden-debatten. På utrikespolitiska området kan den beskrivas ungefär så här.

Moderatorn är desperat angelägen att gå vidare på grund av de hotande tidsbegränsningarna och risken för uppflammande sammanstötningar: ”Nu vill jag gå vidare till försvaret. Det är tydligt att Ryssland och Kina ingriper i vår valprocess…”

Här levereras klassiskt ”eviga sanningar” enligt strikta riktlinjer från Council on Foreign Relations.

Klipp på Biden: alla länder som stör det amerikanska valet “kommer få betala dyrt”. Ryssland har “varit inblandat, Kina har varit inblandat i viss utsträckning och Iran har varit inblandat”. De kränker “amerikansk suveränitet”. Rudy Giuliani användes “som en rysk bonde”. Trump är “ovillig” att konfrontera Putin. Ryssland har “destabiliserat Nato” och “betalar mutor för att döda amerikaner i Afghanistan”. Och Kina “måste hålla sig till reglerna” – annars…

Klipp på Trump: “Du menar att den bärbara datorn från helvetet är ett annat Ryssland, Ryssland, Ryssland-bluff?” (För kännedom: Joe Biden anklagade Ryssland för att ha placerat innehållet i sonen Hunters laptop, alltså det kom från helvetet.)

Och i diskussion om Nordkorea, när Trump sa att han kom bra överens med Kim Jong-Un, sa Biden: “Vi hade ett bra förhållande med Hitler innan han invaderade Europa.” För övrigt var, är och förblir Tyskland i Europa. Och det var ganska uppseendeväckande att se Biden offentligt erkänna att amerikanskt industriellt och politiskt stöd till nazismen är bevisat.

De jävla svinpälsarna!

Så ofrånkomligen måste den där “datorn från helvetet” dyka upp.

FBI hade Hunter Bidens laptop i beslag sedan december 2019 – eftersom det i första hand var innehållet i den som stämningen gällde. Ändå satt FBI på den i 11 månader utan att göra någonting.

Det måste ha givit de slemma ryssarna (svinpälsarna) gott om tid att stjäla datorn och plantera in komprometterande bevis.

Nå, men inte riktigt. FBI var upptagen med att fundera ut hur man kunde få det till en utredning om “penningtvätt”. Alltså inte om barnporr – som, enligt Giuliani vore en slags avledningsmanöver. Men ingen vet om dessa påstådda “utredningar” pågår.

Nu har FBI och justitieministeriet äntligen “bekräftat”: Hunter Bidens dator och e-posttrafik var inte del i en rysk desinformationskampanj – vilket alltså direkt motsäger vad Joe Biden sa i debatten.

Men sedan, strax före debatten, slogs plötsligt fast – av FBI och Homeland Security – att de irriterande ryssarna och iranierna faktiskt “försökte påverka opinionen” i de amerikanska valen.

De ”självklara sanningarna” kom plötsligt tillbaka som en stor skräll.

Man kan helt enkelt inte hitta på det här. Och det blir ännu grumligare när den egentliga ”inblandningen i valrörelsen” kanske kommer inifrån USA, alltså inte från svinpälsarna.

Den gångna sommaren simulerade Transition Integrity Project (TIP) olika möjliga scenarier efter den 3 november (presidentvaldagen /KL). Alla tänkbara utfall kommer att leda till omfattande konstitutionella kriser – framtvingade av förutsättningen att Trump vägrat att erkänna sitt eventuella nederlag efter valet.

TIP är, fullständigt förutsägbart, som en bubbla av papegojor, bestående av höjdare i det demokratiska partiet, alltså “Clintonistas”, “Obamistas” och “neo-conservativa aldrigtrumpisar”.

Deras budskap accepteras nu allmänt som ”eviga sanningar” på grund av denna grupps kraftfulla grepp om angloamerikanska main stream media. Återklang av detta kan ses till exempel här, här och här (tyvärr bakom betalväggar /KL).

Så det önskade domedagsscenariet framöver stavas oklart valresultat, utbrett socio-politiskt kaos, “kontinuitet i regeringen”-protokoll, till och undantagstillstånd med krigslagar.

Vad har “liv, frihet och strävan efter lycka” att göra med det här?


Översättning till svenska: Knut Lindelöf

Länk till originalartikeln

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.