Tyrkia drømmer om å få kontroll over Krim

18
Erdoğan ser seg sjøl som nærmest en reinkarnasjon av sultan Suleyman den store.

De siste månedene har Tyrkia fått et stadig nærmere forhold til Ukraina. Recep Tayyip Erdogan har møtt Ukrainas president Vladimir Zelenskij og etablert en tett forbindelse mellom Ankara og Kiev. Erdogan snakker om respekten for Ukrainas suverenitet, men i bakrommene i Tyrkia snakkes det om «den urettferdige avtalen av 1783». Det var året da Russland erobret tilbake Krim fra Det osmanske riket.

Kartet viser at Det osmanske riket i en kort periode hadde kontrollen over Krim og den sørlige delen av det nåværende Ukraina og Krim.

Det er naturligvis gode grunner til ar Erdogan ikke nevner disse ambisjonene når han møter Zelenskij. Men Zelenskij står svakt. Han får ikke den støtten fra EU og USA som han kunne ha trengt, og økonomien i Ukraina er like elendig som da han tok makta etter sin store seier i presidentvalget i 2019.

En allianse med Tyrkia kan være en kjærkommen anledning for Zelenskij for å komme seg ut av dødvanne. Ukraina har inngått en avtale om å kjøpe den tyrkiske dronen Bayraktar TB2, og noe av produksjonen av den er til og med flyttet til Ukraina.

Men en allianse med Tyrkia er ikke gratis. Refat Chubarov, som er leder for den ytterliggående gruppa av krimtartarer som kaller seg «folkets mejlis» og han går inn for allianse med Aserbajdsjan. Han sier at leiesoldater fra de såkalte «sjølforsvarsgruppene» i Krim antakelig vil delta på aserbajdsjansk i krigen mot Armenia, skriver Southfront. Også det ukrainske nazipartiet Svoboda går inn for en slik allianse.

Sjøl om det for tida er store motsetninger mellom Tyrkia og USA, passer dette spillet godt inn i de scenaroene som RAND Corp. beskriver i rapporten Extending Russia – Competing from Advantageous Ground som ble publisert i 2019. Hele rapporten kan lastes ned her.

Kapittel fire sier det i klartekst allerede i overskriftene. Se bare her:

Geopolitical Measures 
1: Provide Lethal Aid to Ukraine 
2: Increase Support to the Syrian Rebels
3: Promote Regime Change in Belarus
4: Exploit Tensions in the South Caucasus
5: Reduce Russian Influence in Central Asia
6: Challenge Russian Presence in Moldova

Dette ble altså skrevet i 2019 og som leserne vet lenge før både «opprøret» i Hviterussland og krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia. Så planene fantes allerede da.

Les: RAND Corps stridsplan mot Russland er offentlig

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Tatarfolket, som hadde makta i Krim-khanatet frå 1441 til 1783, var sjølvsagt eit tyrkisk folk. Teknisk sett braut Russland ein traktat med det osmanske riket då halvøya vart lagt under Russland den gongen, og det ottomanske imperiet hadde lenge hatt Krim som eit protektorat. Ettersom khanatet vart svekka utover på 1700-talet, vart området gradvis lagt under russisk kontroll inntil den endelege anneksjonen i 1783 - etter langvarige krigar der russiske og ukrainske styrkar kjempa saman mot dei tyrkiske. Frå 1768 av vart khanatet fristilt frå det ottomanske riket, i ein traktat Tyrkia no skuldar Katarina den store for å ha brote i 1783. Bakgrunnen for anneksjonen var elles ein borgarkrig mellom tatarar og tyrkarar på halvøya, der Katarina den store kunne gripe inn for å få partane tli ro.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det var nok flere grunner til at russerne ønsket å få kontroll på dette området.

  https://web.archive.org/web/20131021092115/http://www.jamestown.org/uploads/media/Crimean_Tatar_-complete_report_01.pdfhttps://web.archive.org/web/20131021092115/http://www.jamestown.org/uploads/media/Crimean_Tatar-_complete_report_01.pdf

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Din jævla løgnkuk, denne løgnen har du spredd mange ganger, og hver gang har løgnen din blitt motbevist. Er du senil?

  Sitat:
  Det er to versjoner av sannheten om Krims løsrivelse fra Ukraina og tilslutning til Russland. Den ene versjonen er den befolkningen på Krim forteller. De hevder at folkeavstemningen og løsrivelsen fra tvangsekteskapet med Ukraina og over 20 års vanstyre, var en demokratisk prosess som uttrykte folkets vilje. Løsrivelsen var i samsvar med folkeretten, og Russland brukte ikke militærmakt. Flere vestlige folkerettseksperter, og den anerkjente lobbyist-gruppen AALEP i EU, er enige i dette. I tillegg viser mange meningsmålinger – også fra tyske DfK og amerikanske Gallup – at over 80 prosent av befolkningen, også krimtatarene, er tilfredse med å være del av Russland.

 4. Det stemmer . Jeg søkte også på gotere og skytere på Krim , og hva annet kom opp enn det hersens koronaviruset igjen , som de hadde brukt som avskrekkningsmiddel for å holde folk på avstand, spesielt skibbrudne som ønsket å ta seg i land der. :wink:


  Krimgotisk var en dialekt av gotisk som ble brukt der.

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Det var ikke jeg som skrev dette om Krim, det var medier i Tyskland og USA, og klassekampen siterte disse mediene. Du og kompisene dine i Azov Battalion er så involvert i det som skjer at dere ser ikke skogen for bare trær. Dere er fylt av hat og sinne mot Russland og Putin, og ingen i en slik psykotisk tilstand klarer å se tingene slik de virkelig er. Dere er idiotene, eller saueflokken som de vestlige oligarkene ler av.

  Idiot er et ord som stammer fra gresk ,ἰδιώτης ( idiōtis ),og viser til en person som ikke er interessert i politikk. I mer moderne form betyr idiot en uutdannet eller uvitende person. Hvor mange bevis trenger du for å forstå at du er en IDIOT?

  Og nok en gang, USA er et oligarki, ikke et demokrati, og dette er noe alle vet!

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  https://www.youtube.com/watch?v=WkKrS5yOPFI

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere