Tyrkia drømmer om å få kontroll over Krim

0
Erdoğan ser seg sjøl som nærmest en reinkarnasjon av sultan Suleyman den store.

De siste månedene har Tyrkia fått et stadig nærmere forhold til Ukraina. Recep Tayyip Erdogan har møtt Ukrainas president Vladimir Zelenskij og etablert en tett forbindelse mellom Ankara og Kiev. Erdogan snakker om respekten for Ukrainas suverenitet, men i bakrommene i Tyrkia snakkes det om «den urettferdige avtalen av 1783». Det var året da Russland erobret tilbake Krim fra Det osmanske riket.

Kartet viser at Det osmanske riket i en kort periode hadde kontrollen over Krim og den sørlige delen av det nåværende Ukraina og Krim.

Det er naturligvis gode grunner til ar Erdogan ikke nevner disse ambisjonene når han møter Zelenskij. Men Zelenskij står svakt. Han får ikke den støtten fra EU og USA som han kunne ha trengt, og økonomien i Ukraina er like elendig som da han tok makta etter sin store seier i presidentvalget i 2019.

En allianse med Tyrkia kan være en kjærkommen anledning for Zelenskij for å komme seg ut av dødvanne. Ukraina har inngått en avtale om å kjøpe den tyrkiske dronen Bayraktar TB2, og noe av produksjonen av den er til og med flyttet til Ukraina.

Men en allianse med Tyrkia er ikke gratis. Refat Chubarov, som er leder for den ytterliggående gruppa av krimtartarer som kaller seg «folkets mejlis» og han går inn for allianse med Aserbajdsjan. Han sier at leiesoldater fra de såkalte «sjølforsvarsgruppene» i Krim antakelig vil delta på aserbajdsjansk i krigen mot Armenia, skriver Southfront. Også det ukrainske nazipartiet Svoboda går inn for en slik allianse.

Sjøl om det for tida er store motsetninger mellom Tyrkia og USA, passer dette spillet godt inn i de scenaroene som RAND Corp. beskriver i rapporten Extending Russia – Competing from Advantageous Ground som ble publisert i 2019. Hele rapporten kan lastes ned her.

Kapittel fire sier det i klartekst allerede i overskriftene. Se bare her:

Geopolitical Measures 
1: Provide Lethal Aid to Ukraine 
2: Increase Support to the Syrian Rebels
3: Promote Regime Change in Belarus
4: Exploit Tensions in the South Caucasus
5: Reduce Russian Influence in Central Asia
6: Challenge Russian Presence in Moldova

Dette ble altså skrevet i 2019 og som leserne vet lenge før både «opprøret» i Hviterussland og krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia. Så planene fantes allerede da.

Les: RAND Corps stridsplan mot Russland er offentlig

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTidligere høyesterettsdommer i Storbritannia: – Koronatiltakene er veien til det totalitære samfunnet.
Neste artikkelDen britiske regjeringa tegnet kjempekontrakt for koronakampanje tre uker før lockdown
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).