Norge i NATO: Fra innbilt fredsnasjon til permanent krigsdeltaker

0

Høstens debattmøte!
Litteraturhuset i Oslo torsdag 15. oktober 2020, kl. 18:00 – 20:00

Foredrag ved skribent Terje Alnes, som driver nettstedet Spartakus.no.
Hva gjør NATO-medlemskapet med Norge? I egne øyne er vi en fredsnasjon. Vi deltar i ulike «fredsbevarende operasjoner», jobber for å spre menneskerettigheter og demokrati rundt omkrig i verden, og stiller opp som fredsmeklere i internasjonale konflikter. Vi er tross alt landet som deler ut Nobels fredspris! Men dette likner mer og mer et nasjonalt selvbedrag. Vi er ikke lenger en fredsnasjon, vi er blitt en krigsnasjon. De siste 20 årene har Norge deltatt i en rekke kriger, brutt folkeretten flere ganger, og bidratt til destabilisering av hele regioner. Samtidig har allierte etablert seg med militærbaser på norsk jord, atomubåter er hyppige gjester langs norskekysten og i Vardø bygger amerikanerne en ny spionradar rettet inn mot Russland. Mange frykter at Norge blir en brikke i et stormaktsspill.

Norges krig mot Syria J’Accuse! Norge på tiltalebenken

Foredrag ved Lars Birkelund, som er skribent, «medieovervåker», musiker og mannen bak Facebookgruppa Gladnyheter fra «Ondskapens Akse». Han er aktuell med ny bok med fokus på hvordan norske myndigheter fører krig i samspill med medier og institusjoner. Jfr Stortingsmelding nr 15 (2008-2009):  

«Mens man tidligere skilte mellom frivillige bistandsorganisasjoner og politiske organisasjoner som Amnesty International og Nei til Atomvåpen, er nå det store flertallet av frivillige organisasjoner politiske operatører og påvirkningsagenter i tillegg til å være operasjonelle bistandsaktører. Innsamlede midler anvendes i tett samarbeid med media og internasjonale mediepersonligheter for å maksimere synlighet og politisk innflytelse. Samtidig samarbeider de stadig tettere og oftere med myndighetsaktører og næringslivet. Globaliseringen, med tilhørende medie- og kommunikasjonsrevolusjon, har ført til en betraktelig økning i disse aktørenes evne til nettverksbygging og politisk påvirkningsarbeid på tvers av grenser og aktører.»

Debatt og musikalsk innslag. Møteleder: Kari Jaquesson.

VEL MØTT!

Forrige artikkelNorsk tryggleik
Neste artikkelÅ innføre Jernbanepakke 4 vil svekke den nasjonale sjølstendigheten