Norge i NATO: Fra innbilt fredsnasjon til permanent krigsdeltaker

3

Høstens debattmøte!
Litteraturhuset i Oslo torsdag 15. oktober 2020, kl. 18:00 – 20:00

Foredrag ved skribent Terje Alnes, som driver nettstedet Spartakus.no.
Hva gjør NATO-medlemskapet med Norge? I egne øyne er vi en fredsnasjon. Vi deltar i ulike «fredsbevarende operasjoner», jobber for å spre menneskerettigheter og demokrati rundt omkrig i verden, og stiller opp som fredsmeklere i internasjonale konflikter. Vi er tross alt landet som deler ut Nobels fredspris! Men dette likner mer og mer et nasjonalt selvbedrag. Vi er ikke lenger en fredsnasjon, vi er blitt en krigsnasjon. De siste 20 årene har Norge deltatt i en rekke kriger, brutt folkeretten flere ganger, og bidratt til destabilisering av hele regioner. Samtidig har allierte etablert seg med militærbaser på norsk jord, atomubåter er hyppige gjester langs norskekysten og i Vardø bygger amerikanerne en ny spionradar rettet inn mot Russland. Mange frykter at Norge blir en brikke i et stormaktsspill.

Norges krig mot Syria J’Accuse! Norge på tiltalebenken

Foredrag ved Lars Birkelund, som er skribent, «medieovervåker», musiker og mannen bak Facebookgruppa Gladnyheter fra «Ondskapens Akse». Han er aktuell med ny bok med fokus på hvordan norske myndigheter fører krig i samspill med medier og institusjoner. Jfr Stortingsmelding nr 15 (2008-2009):  

«Mens man tidligere skilte mellom frivillige bistandsorganisasjoner og politiske organisasjoner som Amnesty International og Nei til Atomvåpen, er nå det store flertallet av frivillige organisasjoner politiske operatører og påvirkningsagenter i tillegg til å være operasjonelle bistandsaktører. Innsamlede midler anvendes i tett samarbeid med media og internasjonale mediepersonligheter for å maksimere synlighet og politisk innflytelse. Samtidig samarbeider de stadig tettere og oftere med myndighetsaktører og næringslivet. Globaliseringen, med tilhørende medie- og kommunikasjonsrevolusjon, har ført til en betraktelig økning i disse aktørenes evne til nettverksbygging og politisk påvirkningsarbeid på tvers av grenser og aktører.»

Debatt og musikalsk innslag. Møteleder: Kari Jaquesson.

VEL MØTT!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Comrad Comrad says:

  Hmm. Han ser ut som en trivelig kar, men hvem er mannen til venstre mon tro?

 2. Historieomskrivningen. viktige partier i den offisielle nordiske “venstresida” såsom Vänsterpartiet og Enhedslisten har blitt EU-partier. For meg ser det ut som om “venstresida” i Norge også tar den samme retningen i små skritt. Men ikke bare EU-medlemskap,men også Natoisering.
  Det begynte med at Bernt Hagtvet skrev i Aftenposten 3.2.2020:
  “Vi bør mer bevisst knytte oss til Tyskland,nå vår viktigst allierte og Europas mest stabile demokrati.”
  Nå ser vi da at Klassekampen fylles opp av alle Nato-pådrivere og her melder det seg på en Karsten Aase-Nilsen (8 okt) og en professor Jarle Simensen (14 okt) som gjør så godt de kan for å skjønnmale tysk historie og vekke sympati for dagens imperialistiske Tyskland. I sin politiske effekt er disse historieskriverne propagandister for for hagtvets linje. Det kom tydelig til uttrykk ved
  at Merkel var deres æresgjest da Den nye Norske Opera sto ferdig.
  Kort: det er som om det aldri har eksistert noen Heinrich Bøll,Rudi Dutschke,Christa Wolf eller Klaus Wagenbach i Tyskland. Venstreoppfatningen om restaureringen av det tredje riket fra 1948 med gleichschaltung (Hitler) av pressen og krig mot dissentere i Berufsverbot finnes ikke hos nevnte herrer. Det som nå pågår i Klassekampens debattsider er skjønnmaling av høyresynspunkter og vi kan garantert vente oss mye,mye mer.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg fant at jeg hadde en mye bedre start på dagen, etter at jeg sluttet å plage meg selv med KK, hver morgen. Jeg vil anbefale deg å gjøre det samme. De har da sannelig tatt nok av overskuddet ditt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere