Lockdown fremmer tillært hjelpeløshet sier psykiater

21
Foto: Shutterstock

Det gjenstår mye før vi får kjennskap til den fulle virkninga av det halvåret med massive psykiske påkjenninger vi har bak oss. At lockdown, sosial distansering og masketvangen har store skadelige virkninger på folk psyke er hevet over tvil.

Professor Yoram Yovell, som er psykiater og hjerneforsker ved Division of Clinical Neuroscience, Hadassah Ein Kerem Medical Center, the Hebrew University i Jerusalem sier at lockdown forsterker det som kalles tillært hjelpeløshet.

Begrepet ble skapt av den amerikanske psykologen Dr. Martin Seligman i 1967 ved University of Pennsylvania etter dyreforsøk.

“Når noen får følelsen av at han ikke har noen måte å endre sin situasjon på, det vil si at de dårlige tingene som skjer med ham er utenfor hans kontroll, vil han forbli passiv selv når han har muligheten til å redde seg selv – han vil gå som en sau til slaktebenken, ”sier Yovell. «Oppskriften [Seligman] som ble oppdaget for å gjøre folk underdanige og lydige, lever og har det bra, og jeg tror det er sentralt her i dette landet i disse koronadagene.»

Videre sier Yowell:

«Våre data viser at 25% av israelerne over 21 år – omtrent 1,2 millioner mennesker – rapporterte en forverring av sin mentale og følelsesmessige tilstand etter den første lockdown, og 26% sier at deres barns følelsesmessige tilstand har tatt en sving mot det verre, ”sa hun til Ynet. «Det er en økning på 40% i angst og depresjon under den nåværende lockdown … Dette er katastrofale tall.»

Det ville være overraskende om tall fra andre land er noe særlig bedre. Det spilles altså høy poker med folks mentale helse, og hva det vil si for den generasjonen som vokser opp nå vil vi få vite i de kommende tiårene. Finnes det ikke politikere som har mot til å si at nok er nok?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for pcwh pcwh says:

  Mange makthavere drømmer jo om en servil og apatisk befolkning, så det blir nok bare mer tvang, frykt og skam.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er slutt på hår. Jesus må føle seg kry av sine undersåtter.
  “Salig er de med tomme hoder. For de skal arve potetjordet”

 3. Avatar for aford aford says:

  Salig er de plattfote, for de skal jevne jorden.

 4. Avatar for Enebak Enebak says:

  Eller som Trygve Hegnar sa det etter Mongstad-skandalen: Salig er de enfoldige, for de skal Arve Johnsen.

 5. Avatar for aford aford says:

  Og her får jeg bare nok en gang minne alle om at nye lover og fullmakter som utvider adgangen til overvåking og begrenser personvernet, vanligvis er “retrospektive skippertakslover”: Når en ulovlig praksis er tilstrekkelig innarbeidet, ønsker man ofte å endelig gjøre den lovlig, slik at man risikofritt kan fortsette som før, samtidig som man gjør nye skritt i bruken av det som fremdeles ikke er lovlig, men som skal bli det neste gang det kommer en ny versjon av loven. Praksis ligger alltid i forkant på dette feltet, lovene kommer diltende etter.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. I USA hvor denne teknologien ble utviklet løste de det med at informasjonen ble “delt” med feks politiet som kunne foreta husransakelser på annet grunnlag for så å tilfeldigvis oppdage hva de hadde blitt tipset om. Veldig kronglete. Men det gjorde at det kunne holdes skjult. Nå slipper man dette. Avbyråkratisering vil nok Høyre kalle det. “Åpenhet” er vel venstresidens ordvalg.


  https://www.youtube.com/watch?v=XGwL3QIz_lY

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

13 flere kommentarer

Deltakere