Lockdown fremmer tillært hjelpeløshet sier psykiater

0
Foto: Shutterstock

Det gjenstår mye før vi får kjennskap til den fulle virkninga av det halvåret med massive psykiske påkjenninger vi har bak oss. At lockdown, sosial distansering og masketvangen har store skadelige virkninger på folk psyke er hevet over tvil.

Professor Yoram Yovell, som er psykiater og hjerneforsker ved Division of Clinical Neuroscience, Hadassah Ein Kerem Medical Center, the Hebrew University i Jerusalem sier at lockdown forsterker det som kalles tillært hjelpeløshet.

Begrepet ble skapt av den amerikanske psykologen Dr. Martin Seligman i 1967 ved University of Pennsylvania etter dyreforsøk.

“Når noen får følelsen av at han ikke har noen måte å endre sin situasjon på, det vil si at de dårlige tingene som skjer med ham er utenfor hans kontroll, vil han forbli passiv selv når han har muligheten til å redde seg selv – han vil gå som en sau til slaktebenken, ”sier Yovell. «Oppskriften [Seligman] som ble oppdaget for å gjøre folk underdanige og lydige, lever og har det bra, og jeg tror det er sentralt her i dette landet i disse koronadagene.»

Videre sier Yowell:

«Våre data viser at 25% av israelerne over 21 år – omtrent 1,2 millioner mennesker – rapporterte en forverring av sin mentale og følelsesmessige tilstand etter den første lockdown, og 26% sier at deres barns følelsesmessige tilstand har tatt en sving mot det verre, ”sa hun til Ynet. «Det er en økning på 40% i angst og depresjon under den nåværende lockdown … Dette er katastrofale tall.»

Det ville være overraskende om tall fra andre land er noe særlig bedre. Det spilles altså høy poker med folks mentale helse, og hva det vil si for den generasjonen som vokser opp nå vil vi få vite i de kommende tiårene. Finnes det ikke politikere som har mot til å si at nok er nok?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.