Krigen i Kaukasus: våpenhvile fra 10. oktober klokka 12

0
Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov. Shutterstock

Den brutale krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia har ført til store tap i menneskeliv og materiell på begge sider. Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov har nå lykkes i å få partene til å undertegne en våpenhvileavtale som gjelder fra 10. oktober 2020 klokka 12. Dette melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Utenriksministrene fra de to krigende statene, Jeyhun Bayramov fra Aserbajdsjan og Zohrab Mnatsakanyan fra Armenia, har sittet sammen med Lavrov i Moskva et halvt døgn før de lyktes i å komme fram til en avtale som i det minste foreløpig vil få våpnene til å stilne. Ved siden av at våpnene skal stilne, skal partene også utveksle falne og krigsfanger under overoppsyn av Det internasjonale røde kors.

De skal også tilbake til den såkalte Minsk-gruppa for å diskutere en varig fredsløsning i Nagorno-Karabakh. Allerede før avtalen ble undertegnet tok Tyrkia avstand fra en mulig våpenhvile.

Det er karakteristisk for den nye internasjonale situasjonen at det er Russland som er mekler for å etablere fredsløsninger. Det var ventet at Russland ville gripe inn, siden krigen truer stabiliteten på landets sørflanke, og nå har muligens Lavrov lykkes i å etablere en slags fred i Kaukasus for denne gangen.

Forrige artikkelKoronakrisa har gitt milliardærene et giganthopp i formuene
Neste artikkelStorbritannia: 76% av de smitta var friske