Indre stridigheter splitter terroristene i Idlib

0
Terrorister i Idlib. Foto: Shutterstock

Det politiske og militære lederskapet i den en gang så store opprørs-fraksjonen ligger nå i strid med seg selv.

Av Jason Ditz. Anti-War.

En gang var Ahrar al-Sham en av mest tallrike opprørs-fraksjonene i Syria,. Det som er igjen av den står overfor en ny krise.

Indre stridigheter truer nå med å rive gruppen fra hverandre, i én politisk og én militær styrke.

Ahrar al-Sham var en stor opprørsgruppe, tungt islamistisk, men også presentert i Vesten som en «moderat gruppe». Dette til tross for at lederne snakket fordelaktig om al Qaida. Som med opprørere flest, var de blitt innestengt i den nordlige Idlib-provinsen. Som en utenlands-støttet gruppe endte det med at de fant nåde hos tyrkerne.

De politiske lederne ser ut til å ha holdt seg unna de i gruppen som kjempet. En av deres kommandanter ble nylig løst fra sitt politiske verv.  Kommandanten har nektet, og truet med å nekter følge ordre.

For å gjøre saken enda mer komplisert, så har Hayat Tahrir al-Sham (HTS) støttet kommandanten. Dette er den lokale al Qaida-tilknytningen.

HTS er den største opprørsgruppen som er igjen i Idlib. De kontrollerer mesteparten av området. De har prøvd å forene de forskjellige opprørsgruppene  under sin kontroll, og Ahrar al-Sham ville være en stor tilleggs-ressurs for at de skal kunne bli den siste store opprørs-fraksjonen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelWHO-publisert forskning: For folk under 70 er dødeligheten av covid-19 lavere enn for influensa
Neste artikkelNorge i NATO