Foreign Affairs skriver om USAs regimeendringer i Midt-Østen

9
Spesialsoldater fra USA. Shutterstock

Hvorfor Washington hele tiden mislykkes i Midt-Østen.

Terje Valen

Av Terje Valen.

Foreign Affairs er det ledende amerikanske tidsskrift om internasjonal politikk og gis ut av Council on Foreign Relations, som er en privat tankesmie i New York. Tidsskriftet ble grunnlagt i 1922. Her diskutere nå åpent saker som er helt fraværende i den norske debatten om USAs rolle i verden. Norske journalister bør begynne å lese Foreign Affairs, som er ansette som det fremste organ for politisk debatt i USA.

– Terje Valen

The False Promise of Regime Change Why Washington Keeps Failing in the Middle East By Philip H. Gordon October 7, 2020

«Siden 1950- tallet har USA forsøkt å styrte regjeringer i det videre Midt-Øsen en gang hvert tiår, i gjennomsnitt. Det har gjort det i Afghanistan (to ganger), Irak, Egypt, Libya og Syria – en liste som inneholder bare de tilfellene der fjerningen av landets ledere og omformingen av det politiske systemet der, var målet med USA sin politikk og der Washington gjorde langvarige anstrengelser for å oppnå dette. Motivene bak disse intervensjonene variert vilt, slik som Washingtons metoder også har gjort. I noen tilfeller finansierte de kupp, i andre invaderte og okkuperte de et land og andre stolte de på diplomati, retorikk og sanksjoner.

Men alle disse forsøkene har en ting felles, de mislyktes. Hver eneste av dem. Hver gang overvurderte de trusselen mot USA, undervurderte utfordringene med å fjerne et regime, og stolte på optimistiske forsikringer fra folk i eksil som hadde liten makt. I hvert tilfelle, unntatt i Syra, (der regimet klarte å beholde makten), erklærte USA for tidlig seier, mislyktes med å forutset hva som uvergerlig ville følge etter regimets fall og måtte til slutt selv bære de massive menneskelige og finansielle kostnadene i tiår fremover.

Hvorfor er regimeendring i Midt-Østen så vanskelig? Og hvorfor tror amerikanske ledere og eksperter at de kan få det til riktig? Det er ingen enkle svar på disse spørsmålene, og det er viktig å erkjenne at alternativene til regimeendring i alle tilfeller ikke var tiltalende. Men når amerikanske beslutningstakere vurderer utfordringene ved å håndtere denne plagsomme regionen, bør de se mønstrene av selvforvirring og feilvurdering som gang på gang har gjort regimeskift så fristende – og til slutt så katastrofalt.»


Kommentar:

Dette er nå åpent kjent og debattert i USA i dag. Alle i det «internasjonale samfunnet» vet om dette. Inkludert NRK og de norske avisene. Men her regjerer desinformasjonen om USAs rolle i verden.

Ellers oppsummerte avdøde William Blum historien mer helhetlig i boken Americas Deadliest Export, Democracy, The Truth about US Foreing Policy and Everything Else som kom ut i 2013. Her oppsummerer han i innledningen følgende:

«… siden slutten av 2. verdenskrig har USA

 • Prøvd å kaste mer enn 50 regjeringer i andre land, der flesteparten var demokratisk valgt;
 • Innblandet seg grovt i demokratisk valg i mer enn 30 land:
 • Forsøkt å drepe mer enn 50 ledere i andre land;
 • Forsøkt å undertrykke populistiske eller nasjonalistiske bevegelser i 20 land.»

Dette er altså den allierte som skal sikre fred og sikkerhet i Norge og resten av verden og som skal være vår fremste støttespiller. Hva er det vi støtter når vi støtter oss på USA?

Terje Valen, 09 oktober 2020.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Latterlig naiv kronikk i disse koronatider. Man syntes klamre seg til troen om at dette er en forfeilet strategi. Det er et halmstrå. Det skrives om den store “resett” uten å ta inn over seg at dette krever at det som var der før skal legges øde. Dette er ikke mislykket politikk.

 2. Privat tankesmie ? Det er nok mere enn som så. Hillary sa i en video der hun talte hos CFR at det var de som fortalte dem hva de skulle gjøre. "Be told…what we should be doing, and how we should think about the future. "

  https://www.youtube.com/watch?v=Kfpgl6NqF0I

  Dette er det forøvrig nok av dokumentasjon på.

  The CFR’s ruling-class journalists “do not merely analyze and interpret foreign policy; they help make it.”

  On October 30, 1993, the Washington Post published a stunning column by its ombudsman, Richard Harwood. Entitled “Ruling Class Journalists
  But here was the Post’s Harwood describing the Council on Foreign Relations as

  …“the nearest thing we have to a ruling establishment in the United States.”

  CIA’s Mockingbirds and “Ruling Class Journalists”

 3. Det som jeg finner interessant om verdens geopolitikk idag 10 oktober,kommer fra politisk redaktør i Aftenposten,Alstadheim. “To menn uten ryggrad”. helt åpenbart har Alstadheim tilbrakt flere år med å forske i hva dette med Terje Rød-Larsen International Peace Institute er for noe og har selvfølgelig teften av at dette er råttent så det stinker.
  IPJ har fått 130 millioner kroner fra den norske staten og penger fra Epstein.
  Om man nå skummer igjennom ALLE opposisjonelle blogger i USA - og det dreier seg om hundre med god kvalitet - så er denne saken til de grader oppklart og gjennomanalysert. Det hersker faktisk lite dissens om hvordan denne historien er.
  Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein ledet Mossad i USAs glitterati og arrangerte knulling for eliten på sin øy i Karibien - med modeller og lammekjøtt ned til 13 årsalderen. Clinton-Trump og alle de vanlige var der og knullet.
  Dette sexlivet ble filmet og Mossad sitter på det med tanke på blackmail. dette er ikke noen pussighet fra mossads side: de fleste stormakter har drevet på med slikt i de siste hundre år. Det er også å anta at Moskva sitter på slikt materiale fra den gang Trump arrangerte Miss Univers der for mange år siden.
  Men så ser vi da at Israel har et ekstremt gjennombrudd for nye allianser med UAE,Bahrain,Sudan etc Suppehuer som Gjedde fra FRP tror dette dreier seg om “fred”,mens Pompeo er ærlig og sier at det dreier seg om “a military alliance against Iran to protect American interests and the middle east”.
  Det skulle være helt åpenbart at det har tatt tiår å framforhandle disse nye alliansene og det burde ligge oppi dagen,Alstadheim, at Terje Rød-Larsen og Mona Juell har vært sentrale i disse overkjenslige sonderingene. Hvorfor i all verden skulle ellers Epstein velte penger inn i IPI? I rollen som FNs spesialutsending i Midtøsten ble jo Rød-Larsen personlig kjent med alle viktige makthavere i Arabia.
  Alle disse “fredsavtalene” som vår offisielle presse samt document/resett skriver om,er ikke noe annet enn byggingen av det “arabiske Nato” som skal føre storkrig mot Iran. Alle impliserte stater ber nå om flere eksklusive F-35 fly for jobben.

 4. Avatar for FMD FMD says:

  Jeg forstår ikke hvorfor så mange tillegger den korrupte eliten mer makt enn det de egentlig har, det fører bare til avmakt og passivitet.
  Jo, dette er feilslåtte strategier.
  Det er en av måtene et imperium dør på, ved å strekke ut militæret for mye.
  USA ble tatt fullstendig på sengen i Syria, Russland har vist seg fullstendig overlegne når det gjelder elektronisk krigføring.
  USA har også innsett att luftforsvar fra Sovjet sine dager fortsatt kan bite fra seg.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Ser du noen reell opposisjon?

 6. Avatar for FMD FMD says:

  Så man noen reell opposisjon før den Franske revolusjonen?
  Jeg ser at senteret for galskapen kollapser mer for hver dag som går.
  De politiske stridighetene i USA er i ferd med å rive dritten i filler, heldigvis.
  Korrupte eliter har hatt slike planer i årtusener, og de har mislykkes med slike planer like lenge.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Er det derfor de fremdeles sitter med makten?

 8. Avatar for FMD FMD says:

  Alle korrupte eliter som har mislykkes opp gjennom tidene er døde, mange av dem døde på bestialske måter.
  Skjebnen til dagens korrupte eliter kommer ikke til å være noe annerledes.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere