Anklager uten bevis: Navalnyj og dataangrep på Stortinget

29
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Shutterstock
Lars Birkelund

Av Lars Birkelund.

«Vi kan ikke akseptere at opposisjonelle forgiftes» – Ine Eriksen Søreide. «Norge slutter seg til sanksjonene EU i dag innfører mot Russland, etter forgiftningen av politikeren Aleksej Navalnyj» – NRK.

Søreide er altså så hjernevasket av antirussisk propaganda at hun tror at Russland prøvde å drepe Navalnyj til tross for 1. at de berget livet hans på et sjukehus og 2. deretter lot ham unnslippe til Tyskland. Eller er hun rett og slett en robot som er programmert til å beskylde Russland for alt?

Vel, det går i så fall ut på det samme som hjernevask. Og det er dessverre så hjernevasket/programmert man må være for å bli utenriksminister i NATO-landet Norge. Russland har også hatt rikelig med andre anledninger til å drepe Navalnyj, som en av de gangene han satt i russiske fengsler. Altså: hvis Russland hadde ønsket å drepe ham hadde han for lengste vært død.

Sjølsagt «vet» Søreide også at Russland sto bak hackingen av stortingsrepresentanters email-kontoer, til tross for at PST og andre sier at det ikke finnes bevis. Det er også fullt mulig at USA eller annet NATO-land kan ha stått bak hackingen, men at de la igjen spor som peker mot Russland. Men det tør sjølsagt ikke NATO-mediene å si.

NRK skal allikevel ha honnør for at de i dag forteller noe som det ellers ties om:

«Norge og USA hacker russiske datanettverk. Norsk og amerikansk etterretningstjeneste har samarbeidet om å hacke russiske datanettverk for å få opplysninger om Russlands politiske ledelse. NUPI-forsker sier denne informasjonsinnhentingen kan bli brukt i forbindelse med dataangrep».

Forsker Erik Reichborn-Kjennerud ved NUPI mener Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, «EOS-utvalget, har for liten kapasitet til å kontrollere at aktiviteten skjer under norsk kontroll». Og hvem er det da som kontrollerer?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Og det sier du- som bare mener og aldri underbygger.
  Og debattkulturen din er langt under pari - dette er et ad hominem angrep, og har ingenting med teksten å gjøre.

 2. Amerikanske medier fremsetter påstander om russisk hacking i forbindelse med valget og regjerings-organer uten bevis, og Norge som vasall under USA følger lydig opp for å opprettholde det fiendebildet av Russland som USA vil at vestlige befolkninger skal ha.

  Et inntrykk av regjeringen som blir ytterligere forsterket av av Norge slutter seg til sanksjoner mot Russland enda det ikke finnes bevis for at Putin sto bak. Hvis de ville likvidere Navalnyj, ville de ikke bruke det samme giftstoffet de ble beskyldt for å bruke mot Skripal uansett. Regjeringen fulgte forutsigbart USA i Skripal saken, og da kommer det ikke som en overraskelse som USAs mest trofaste vasall at de også gjør det i denne saken.

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Begrepet “Hjernevasket” brukes av Birkeland, som gjennom mange år har vært hjernevasket av russisk propaganda. Jeg har ofte blitt anklaget for ikke å dokumentere påstander i denne bloggen. Men når jeg dokumenterer, så blir dokumentasjonen av de samme personer blitt stemplet som CIA-propaganda. Men her det absolutt ingen dokumentasjon, kun fri fantasi. Birkelund: hvorfor ble ikke Navalny forsøkt drept tidligere: egentlig et greit spørsmål. Men Birkelund har ikke fulgt med i progresjonen til Navalnys opposisjon. Han ble tidligere kun karakterisert som en useriøs blogger. Men nå han begynte å bli for brysom. (antall fengslinger har steget i været). På samme vis, ble Boris Nemtsov til slutt ble myrdet. Han skulle publisere oversikter over antall drepte russiske soldater i krigen i Donbas. Det tillot ikke herrene i Kreml. Så like før publiseringen, ble han skutt på åpen gate
  Så, for et par uker siden, døde en av de fremste sannhetssøkende mennesker i Russland - journalist Irina Slavina, da hun i sin fortvilte demonstrasjon mot Kremls forfølgelse av henne, avsluttet sitt liv ved å tenne på seg selv. foran parlamentsbygget Årsak: den siste aksjonen myndighetene utsatte henne for, var en ekstrem høy straff for at hun i en privat poster, protesterte mot forherligelsen av verdens verste tyrann - Josef Stalin. Dette bildet er etter hvert blitt alt mer tydelig etter som befolkningen har gått lei av den tidligere KGB-agenten, som har skapt dårlig relasjon til de fleste land i verden.

 4. Avatar for Bjornar Bjornar says:

  til tross for at PST og andre sier at det ikke finnes bevis.

  Det er ikke riktig. I følge nyhetene etterforsker PST enda og ønsker ikke å uttale seg.

  Å legge frem beviser betyr at man risikerer å eksponere sine metoder og avsløre agenter og organisasjon. Derfor er det ikke vanlig å gå i detalj i slike saker, noe som gjelder på både i øst og vest.

  For øvrig er den russiske kjemikeren Vil Mirzayanov, som var med på å utvikle Novichok, ikke i tvil om at giften ble benyttet både i Skripal og Navalny-saken i intervjuet under her.

  I følge Mirzayanov var hensikten snarere å sette Navalny ut av spill, ikke drepe. Mirzayanov forklarer at GRU fremdeles utvikler metoden og gjorde tabber både i Skripal og Navalny-saken: Da de selv utviklet Novichok var de ikke klar over at nedbrytningsstoffer kunne spores i leveren etter flere dager med de mest avanserte hjelpemidler. Mirzayanov mener at GRU trodde at det ville være umulig å spore giften, og mener det forklarer hvorfor Navalny ble utskrevet fra det russiske sykehuset etter få dager.

  https://news.err.ee/1132520/novichok-creator-the-aim-was-not-to-kill-navalny-but-make-him-an-invalid

  […] the substance can be used in very small amounts, those who planned it believed that traces of it would disappear from Navalny’s body in two or three days. That is why they used this particular agent. So, the GRU is evolving and learning from its mistakes.

  What is more, the Skripals received timely medical attention. Had they been kept in the same conditions as Navalny, they would surely have perished. The GRU messed up there.

  Regarding this recent incident, the aim was not to kill Navalny but to put him out of commission, make him an invalid. A very small amount of the A-242 substance is perfect for this. They were experienced and had more success this time around.
  However, they still made a mistake when they believed signs of the substance would disappear after three days.
  We did not know that trace amounts of the substance are retained in the liver and do not break up. The Germans knew that and used it to test Navalny. It does not disappear after three days and we have no idea how long it takes.»

 5. Avatar for Comrad Comrad says:

  Og hvordan kan du være så sikker på at vestlig etterretning ikke har klart å skaffe seg noen dråper Novi? Det ville jo ikke akkurat vært noen “bombe”, tatt i betraktning hvordan militære hemligheter ofte lekker som gjennom ei sil.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Håper du dette? Eller har du noe som helst indisier. Kanskje du er en tjatter kamerat?

 7. Avatar for Comrad Comrad says:

  For meg handler det om å sette spørsmålstegn ved det vi blir fortalt, og om ikke å trekke konklusjoner basert på påstander alene. Det tar lang tid å bygge opp et tillitsforhold, likevel kan det brytes ned i løpet av noen øyeblikk, og med utallige forsikringer om f.eks. Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen friskt i minne, og en krig med nær en million ofre som drev atter flere millioner på flukt, så mener jeg det er god grunn til ikke å konkludere angående Navalnys dødsfall riktig ennå.

 8. Avatar for Erland Erland says:

  Ikke akkurat det nei. Men det er helt all right for meg. Litt synd at aggresjonen tar overhånd.

  Jeg tror ikke Trump ødelegger USA. Jeg tror at USA heller allerede er ødelagt, for å bruke ditt ord. Husk at Trump ble valgt - og ikke undervurder den enorme avstanden det er fra eliten til rednecks i Kentucky og andre steder. Denne avstanden er mye mer farlig enn avstanden fra Moskva til landsbygda i Russland, i den forstand at amerikanere er indoktrinert med det magiske «american dream»; de vil.

  USA har vært på ville veier i tiår, og Trumpismen burde bli tatt alvorlig og kanskje ført til strukturelle endringer (Sounders er inne på det), men med det politiske systemet de har, er det helt umulig.

  Det er ganske hårreisende og skremmende at flere og flere snakker om «borgerkrig». Det er vel ikke helt realistisk på kort sikt, tenker jeg - men hvis USA skal tviholde på systemet sitt vil det kunne skje. Hvis det skjer er det ikke Trumps feil.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

21 flere kommentarer

Deltakere