– Emiratene er nå under Israels kontroll

0
Illustrasjon: Shutterstock

Fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emiratene som ble kunngjort 13. august 2020, er ingen fredsavtale, det er en kunngjøring av Israels kontroll over Emiratene.

Dette skriver Khalil al-Anani i Middle East Eye. Al-Anani er forsker ved Arab Centre for Research and Policy Studies i Washington DC og assisterende professor ved Doha Institute for Graduate Studies.

Han mener at det er absurd å kalle dette for en «fredsavtale», siden det ikke har vært noen krig mellom de to landene. Det er tvert om en avtale mellom en herre og hans slave, skriver al-Anani.

De forente arabiske emirater oppnår noen resultater gjennom avtalen, som å kjøpe amerikanske F-35-jagerfly og sikre Israels lobbystøtte i Washington for å bidra til å skjule forbrytelsene deres i Jemen, Libya, Egypt og andre steder, gir den først og fremst Israel enestående gevinster.

Israel vil bruke avtalen med Emiratene for å oppnå flere politiske, strategiske og økonomiske mål, som de ellers aldri kunne ha drømt om. Alliansen representerer et psykologisk og politisk gjennombrudd i den mange tiår gamle muren som har bestått i den formelle arabiske boikotten av Israel.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og Donald Trumps rådgiver, Jared Kushner, prøver dermed å utnytte avtalen til å presse andre arabiske land til å normalisere forholdet til Israel, inkludert Saudi-Arabia, Bahrain, Oman, Sudan og Marokko. Spesielt etter Kushners besøk i Manama har det vært mye spekulasjoner om Bahrain.

Siden dette ble skrevet har Bahrain ganske riktig offentliggjort en plan om å normalisere forholdet til Israel.

Israel vil bruke sine forbindelser med Abu Dhabi for å utvide sin innflytelse og sitt hegemoni i hele regionen, skriver al-Anani.

Avtalen gjør Gulfen til en israelsk innflytelsessfære, spesielt hvis Oman, Bahrain og Saudi-Arabia følger i Emiratenes fotspor. I lys av Israels militære og etterretningsoverlegenhet vil alle Gulf-landene være under israelsk hegemoni.

Avtalen mellom Israel og Emiratene gjør det også mulig for Israel å opptre helt åpent som investor og maktfaktor i Emiratene, etter at de lange har vært til stede i det skjulte. Den vil også åpne veien for at Emiratenes gigantiske investeringsfond Mubadala med en kapital på 230 milliarder dollar kan begynne å investere helt åpent i Israel høyteknologiske industri. Det forventes også at Abu Dhabis investeringsfond med en kapital på 700 milliarder dollar vil gjøre det samme.

Etterretning og Big Brother

Avtalen gjør det også mulig for Israel å utvide sitt avanserte og drakoniske etterretningssystem til også å omfatte Emiratene, og deretter også andre arabiske land, skriver Belen Fernandez, som er assisterende redaktør i Jakobin i artikkelen Israel-UAE deal: The two-(police)-state solution.

Israel har brukt sitt avanserte personovervåkingssystem til å forfølge palestinere i lang tid. Til dette har de blant annet fått hjelp av Microsoft. Abu Dhabi kunngjorde i 2016 at de ville ta i bruk Israels overvåkingssystem Falcon Eye. Emiratene skal angivelig ha den største tettheten av overvåkingskameraer i verden.

Koronaviruset har gitt Israel et nytt påskudd til å ytterligere skjerpe overvåkingssystemene, skriver Fernandez. Shin Bet som er Israel interne etterretningsbyrå, har lansert en serie tiltak og teknologier for å jakte på personer som er mistenkt for å være bærere av koronaviruset.

Dette bringer oss tilbake til Emiratene:

I juli rapporterte for eksempel Associated Press at Group 42, som er et Emiratenebasert kunstig intelligens- og sky-databehandlingsfirma som deltok i koronavirusvaksineforsøk, hadde koblet seg til israelske selskaper i sammenheng med kampen mot pandemien. Tilfeldigvis brukte Peng Xiao, konsernsjef i Group 42, «i årevis Pegasus, DarkMatter ‘big data’ programvare» som ble utviklet av den israelske NSO Group og er brukt til å overvåke blant annet menneskerettsaktivisten Ahmed Mansoor.

Group 42 inngikk i juli 2020 en avtale med israels militærindustri om å samarbeide om personovervåking. Her vil de bruke blant annet det hemmelighetsfulle DarkMatter, som er basert i Emiratene og Pegasus, som altså er Israel-basert, og som ble brukt av Saudi-Arabia til å overvåke Jamal Khashoggi før deres agenter myrdet ham i Istanbul.

Når Israel og Emiratene forener krefter, så er det to politistater som går sammen, der den ene definitivt dominerer den andre. Den israelske avisa Haaretz skrev på lederplass i april 2020 at Israel er på vei til å bli en Shin Bet-stat. Det har de vel vært lenge, men det er tatt noen kraftige steg framover i retning av total overvåking dette året.

Israels nye hegemoni over araberstatene kom også sterkt til syne da palestinerne prøvde å få til en fordømmelse av avtalen mellom Israel og Emiratene i Den arabiske liga. De mislyktes.


Forrige artikkelDin mann på galleriet – dag 7
Neste artikkelSahra Wagenknecht: Hvorfor kan ikke vi kjøpe russisk gass når USA setter rekord i å kjøpe russisk olje?