Brannene i California og Oregon utsletter landsbyer og driver folk på flukt

0
Skogbranner nær Los Angeles. Shutterstock

Flere titalls skogbranner raser i California og Oregon. Hundrevis av boliger er gått opp i flammer og to landsbyer er totalrasert. 1,2 millioner hektar eller 12.100 kvadratkilometer er blitt flammenes rov. Det svarer til en firedel av Finnmark fylke.

Minst 23 mennesker er blitt drept og i Oregon er en halv million mennesker evakuert på grunn av brannene. Det er mer enn 10 prosent av statens befolkning. Områdene blir omtalt som «en krigssone».

Brannene skal totalt være de største i disse statenes historie. California har opplevd fem av sine ti største branner i historien dette året. Det pågår en opphetet (bevisst verbvalg) debatt om årsaken til brannene. Mange sier at de skyldes kllimaendringer, mens andre peker på at mange av brannene er påsatt. I Oregon har politiet startet etterforskning av brannen i Almeda som utslettet to landsbyer utfra en teori om at den var påsatt. Det spres også ubegrunnede rykter om ildspåsettelser. Facebook har stengt flere nettsider som angivelig har spredd slike falske rykter. USA er nå så fullstendig polarisert at også katastrofer som dette blir del av kampen mellom fraksjonene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.