Domstolsavgjørelse om ulovlig overvåkning er en stor seier for Snowden

0

En appelldomstol har avgjort at masseovervåkning av amerikaneres telefonsamtaler bryter med FISA-reglene og kan også ha vært grunnlovsstridig.

Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) er en amerikansk føderal lov som regulerer fysisk og elektronisk overvåkning og innsamling av «fremmed etterretningsinformasjon» mellom eller blant «fremmede makter».

Avsigelsen falt 7 år etter at Edward Snowden, en ansatt ved NSA (National Security Agency) varslet offentligheten om denne formen for overvåkning. Snowden ble siktet for spionasje etter varslingen, og flyktet til Russland.

Snowden sier at han aldri hadde trodd at en amerikansk domstol ville fordømme overvåkningen og i samme dom anerkjenne at Snowdens bidrag til å avsløre praksisen.

Ber om benådning av Snowden

I kjølvannet av dommen har flere henstilt til president Trump om å benåde Snowden. En av de som har bedt om benådning, er kongressrepresentant Matt Gaetz fra Florida. Gaetz er republikaner og kjent som en sterk forsvarer av Trump.

Gaetz’ appell til Trump får bifall av partifellene Rand Paul og Thomas Massie.  

Som journalisten Glenn Greewald kommenterer er det blitt en forholdsvis bred allianse som ønsker benådning av Snowden.

Borgerrettsorganisasjonen ACLU sier i en kommentar at dommen er en seier for personvernet, og legger til at det er åpenbart at NSAs masseinnsamling av informasjon om amerikaneres telefonsamtaler er i strid med grunnloven.

Forrige artikkelKampen om virkelighetsoppfatninger
Neste artikkelHvem bestemmer over framtida, Statkraft?