USA-baser i Irak angrepet med raketter

0
Illustrasjon: Shutterstock

Innenriksdepartementet i Irak sa 27. juli 2020 at minst tre Katyusha-raketter hadde truffet al-Taji-basen utenfor Bagdad der USA-tropper holder til. Seinere har også en annen USA-base i Irak blitt angrepet med raketter. Det dreier seg om Camp Speicher nær Tikrit.

Lokale kilder sier at angrepene var svar på et droneangrep fra USA-styrkene mot en base som tilhører militsen Den folkelige mobiliseringsstyrken.

Southfront setter rakettangrepene i forbindelse med skuddvekslingene mellom Israel og Hezbollah langs den israelsk-libanesiske demarkasjonslinja. Det er de kraftigste kamphandlingene mellom de to partene på over et år. Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu sier at «IDF er klart for et hvilket som helst scenario».

Ei uke før angrepene på USA-basene var det et rakettangrep på den såkalte grønne sonen i Bagdad der USAs ambassade holder til.

I mars 2020 ga Pentagon sine militære kommandanter ordre om å forberede en opptrapping av USAs krigføring i Irak. Det er ikke minst utenriksminister Mike Pompeo som har ført an i kampanjen for mer krig. Dette meldte New York Times.

Ordren kom etter at angivelige pro-iranske militser hadde rettet flere mindre angrep mot USAs baser i landet. Men ordren vakte tydeligvis ingen begeistring blant de amerikanske militære lederne i regionen. NYT skriver:

«Men USAs øverste sjef i Irak har advart om at en slik kampanje kan bli blodig og kontraproduktiv og at man risikerer krig med Iran. I en krasst memorandum forrige uke skrev kommandanten, generalmajor Robert P. White, at en ny militærkampanje også ville kreve tusenvis av flere amerikanske tropper sendt til Irak.

Men det er ikke blitt noen stor styrkeoppbygging fra USAs side i Irak og militsene fortsetter med sine nålestikk mot USA-basene uten at USA har noen mulighet til å hindre dem. Samtidig foregår det en lavintensiv krig via stedfortreder mellom Iran og Israel.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.