Macron fordømmer Tyrkia og støtter Hellas

0

Den franske presidenten Emmanuel Macron fordømte det han kalte «Tyrkias krenking av suvereniteten» til Hellas og Kypros. Dette sa han i en samtale i Élyssée-palasset 23. juli 2020 med den kypriotiske presidenten Nicos Anastasiades. Macron sa at det er uakseptablet at den økonomiske sonen til et medlemsland i EU blir krenket eller truet og at «de som gjør det må møtes med sanksjoner».

Greske myndigheter har satt marinen i høy beredskap i forbindelse med at Tyrkia har sendt skip til å foreta seismiske undersøkelser i havområder som den greske regjeringa mener tilhører Hellas og Kypros.

Macron tok også avstand fra de maktene, «hvem de nå er», som bryter embargoen og sender våpen til Libya. Frankrike har tydeligvis tatt stilling for LNA-styrkene til Khalifa Haftar, sjøl om de offisielt benekter det, og er i den forbindelsen «alliert» med Egypt, Emiratene og Russland.

Dette kartet fra Southfront viser hvorfor Tyrkias krav er så provoserende for nabolandene:

Dette handler om olje- og gassreservene under havbunnen i det indre Middelhavet, men det handler også om mye mer, ikke minst den strategiske balansen i regionen. Tyrkia utnytter USAs og Saudi-Arabias svekkede posisjoner og rykker inn for å etablere seg som en regional stormakt med interesser fra Libya til Svartehavet og fra Balkan til den arabiske halvøya.

Nå har også Tyrkia inngått en militær samarbeidsavtale med Niger, som er Libyas naboland i sør, og etablerer seg da djupt inne i Sentral-Afrika. Frankrike har som kjent imperialistiske interesser i Libya og Niger, så dermed møtes Tyrkia og Frankrike også der som rivaler.

I Hellas har det vært omfattende demonstrasjoner mot Tyrkias beslutning om å gjøre om Hagia Sofia i Istanbul til moské. Bygningen har spilt en stor rolle i gresk-ortodoks kristendom og er fortsatt et viktig symbol for dem. Den gresk-ortodokse kirken proklamerte offisiell sørgedag i forbindelse med denne beslutninga.

To NATO-land, Hellas og Tyrkia, på militær konfrontasjonslinje. Ett NATO-land, som også er atommakt og fast medlem av Sikkerhetsrådet, nemlig Frankrike, tungt inn bak det ene av dem, indirekte sammen med NATOs erkefiende Russland, det er situasjonen. Da kan man spørre: Finnes egentlig militæralliansen NATO?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.