Gilead klar til å profitere på covid-19

0
Selskapet Gilead regner med å tjene store penger på medisinen remdesivir. Shutterstock

Selskapet Gilead i USA har utviklet en medisin mot covid-19 som kalles remdesivir. Selskapet sier at denne medisinen vil komme til å koste 2.340 dollar per pasient, eller drøye 22.000 kroner etter gjeldende kurs. Demokraten Lloyd Doggett fra Texas sier at «det er en vanvittig pris for en beskjeden medisin, en medisin som USAs skattebetalere har reddet fra en haug med feil.» Gilead har nemlig fått offentlige tilskudd til å utvikle medisinen, og da mener mange at prisen burde være mye lavere.

Blant de største eierne av Gilead finner vi ikke helt overraskende Vanguard, Capital Research og BlackRock.

Den farmasøytiske giganten AstraZeneca sier at de er i fusjonsdiskusjoner med Gilead. AstraZeneca har også inngått en avtale med Bill & Melinda Gates Foundation via CEPI og Gavi. Største aksjonær i AstraZeneca er Wallenbergselskapet Investor AB, mens de «vanlige mistenkte» BlackRock, Vanguard og Fidelity også er storaksjonærer. Det samme er Norges Bank, det vil si Oljefondet.

AstraZeneca er også i samarbeid med ModeRNA Therapeutics som skal utvikle en vaksine som vil endre arvestoffen til pasientene. I januar 2020 fikk ModeRNA økonomisk støtte fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), som igjen har fått betydelig støtte fra Norge.

PS: US buys up world stock of key Covid-19 drug remdesivir


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.