Twitter slår til mot anti-imperialistisk nettavis

0

Nettavisa MintPress er et av de mediene i verden som har hatt flest reportasjer og artikler om krigen mot Jemen. Den har hatt svært mange gode og veldomumenterte artikler om Latin-Amerika, og blant annet om statskuppet i Bolivia. Uten varsel har Twitter stengt kontoen deres med 64.000 følgere, skriver Alan Macleod.

Rett før forbudet hadde MintPress delt historier om den israelske regjeringas forbrytelser mot palestinere, det Saudi-ledede angrepet på Jemen (begge finansiert og støttet av Washington), og om aktivister som utfordrer den kjemiske giganten Monsantos siste planer.

MintPess-korrespondent Ollie Vargas, stasjonert i Bolivia og dekket kuppet og andre hendelser der, har imidlertid en annen teori om suspensjonen. Vargas bemerket at hans konto, sammen med fagforeningsleder Leonardo Loza og uavhengige bolivianske utsalgssteder Kawsachun Coca og Kawsachun News, alle ble suspendert samtidig.

“Det var en koordinert fjerning av mange brukere og utsalgssteder med base i Chapare, Bolivia. Tusenvis av falske kontoer dukket opp etter kuppet. Vi tror de blir mobilisert for å rapportere masse om dem som kritiserer regimet,» sier han.

Siden kuppet i november har Bolivia vært arena for en intens politisk kamp, ​​med MintPress et av de eneste vestlige informasjonskanalene, store eller små, som omfattende dekker situasjonen (og fra et perspektiv som direkte utfordrer den offisielle amerikanske regjeringslinjen). Vargas la til at alle disse kontoene ble suspendert dukket opp i Twitter-biografen hans.

I desember rapporterte MintPress om hvordan den sterkt konservative, for ikke å si reaksjonære, bolivianske eliten behandler sosiale medier som en viktig slagmark for å presse kuppet framover, med over 5000 kontoer som ble opprettet på dagen for oppstanden der det ble tweetet ved hjelp av pro-kupp-hashtags. Med den nye administrasjonen som fremdeles mangler både legitimitet og offentlig støtte, ser det ut til at neste trinn er å bare ganske enkelt å kvele stemmer på nettet slik som om de har blitt brakt til taushet inne i landet. Kawsachun Coca og Kawsachun News, som ligger i Chapare-regionen, som fortsatt ikke under myndighetenes kontroll, er blant de eneste gjenværende kanaler som er kritiske til Añez-administrasjonen.

Etter hvert som Twitter har utviklet seg til et verdensomspennende kommunikasjonsmedium, har det også utviklet et stadig tettere forhold til vestlige statsmakter. I september ble en toppsjef på Twitter, Gordon MacMillan, avslørt som en aktiv vakthavende offiser i en britisk hærbrigade hvis spesialitet var online og psykologisk krigføring.

Fra nettsidene til 77th Brigade der Gordon MacMillan jobber.

Det ble nesten helt ignorert av hovedstrømssmediene; men den eneste journalisten i en større publikasjon som dekker historien, ble drevet ut av jobben sin noen uker seinere. Tidligere denne måneden kunngjorde Twitter at det jobbet med en krigersk amerikansk tenketank som også er støttet av den australske regjeringen, nemlig Australian Strategic Policy Institute (ASPI), for å renske ut nesten 200.000 kinesiske, russiske og iranske kontoer fra plattformen. Det har også jobbet hardt for å fjerne Venezuelas brukere som er kritiske til amerikansk regimeskifte, inkludert et stort antall regjeringsmedlemmer. I mellomtida, til tross for grundig akademisk arbeid som avslører dem, er Venezuelas botnettverk opptatt av å jobbe for intervensjon.

Angrepet mot MintPress føyer seg inn i den stadig strengere sensuren mot kritiske røster på sosiale medier. Den herskende klassen er ikke tilfreds med å kontrollere nesten samtlige medier i den vestlige verden. Den vil også bringe så mange kritiske røster som mulig til taushet.

På steigan.no har vi brukt MintPress som kilde i omkring 100 artikler, og vi har stor respekt for det journalistiske arbeidet de driver.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelBistandsorganisasjonene bruker krisa i Syria til å be om mer penger, men sier ingenting om ansvaret for katastrofen
Neste artikkelSeksti år siden Kongos frigjøring