USA trekker seg fra Open Skies-avtalen til bekymring for Europa

0
USAF Boeing OC-135B Open Skies. Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=261778

På torsdag 21. mai 2020 kunngjorde USA at landet ensidig ville trekke seg fra Open Skies-traktaten, som tillater deltakende stater å gjennomføre begrensede, ubevæpnede rekognoseringsoverflyvninger over territoriene til andre medlemsland for å innsamle data om militære styrker og aktiviteter. Skrotingen av Open Skies øker faren for en konflikt mellom USA, Russland og de europeiske landene.

Den russiske viseutenriksminister Alexander Grusjko kritiserte skarpt Washingtons tilbaketrekking fra Open Skies. «Vår posisjon er helt klar, og den er ufravikelig: USAs tilbaketrekking fra denne traktaten vil komme som ytterligere et slag mot systemet for militær sikkerhet i Europa, som allerede er svekket av administrasjonens tidligere trekk.»

I Europa er det ingen begeistring å spore for at Open Skies-avtalen er sagt opp. Den tyske utenriksminister Heiko Maas kritiserte den amerikanske tilbaketrekkingen fra traktaten og oppfordret den amerikanske regjeringen til å «revurdere». Han sa: «Vi oppfordrer Russland til å gjenoppta de fulle forpliktelsene i henhold til traktaten. For oss er det klart at vi vil fortsette å implementere traktaten, og at vi vil gjøre alt for å opprettholde den.»

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg prøvde å legge ansvaret på Russkand for at avtalen er sagt opp. Men han klarte ikke å dekke over at misnøyen i Europa er stor. En anonym NATO-talsmann sa at «en rekke allierte uttrykte bekymring over at USA vil trekke seg fra avtalen».

11 regjeringer i Europa har publisert en erklæring der de tar avstand fra Trumps beslutning om å trekke seg fra Open Skies. Erklæringen ble lest opp på NATO-møtet av Frankrikes ambassadør Muriel Domenach, som også skrev om dette på Twitter:

USA kjører mer og mer sitt eget løp og bryr seg lite om hva deres såkalte «allierte» måtte mene. Stoltenbergs jobb er å late som om alt er ved det gamle og at ingenting skjer. Han lykkes ikke så veldig godt.

Forrige artikkelHvordan forstå alle disse nyhetene om Kina
Neste artikkelØkonomiske krisetider