Erna Solberg gir 13 milliarder skattekroner til Gates-alliansen

0
Erna Solberg på det årlige møtet for SDG i 2018. Shutterstock.

Statsminister Erna Solberg har vært ute med håndveska igjen. Av den har hun dratt opp totalt 13 milliarder skattekroner som går til Koalisjonen for forebygging av epidemier, CEPI, og Vaksinealliansen Gavi. Dette går fram av pressemelding fra regjeringa. Både CEPI og Gavi er dominert av milliardæren Bill Gates.

Penger til hvem?

I en erklæring som er undertegnet av Italias statsminister Giuseppe Conte, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd Charles Michel, EU-president Ursula von der Leyen og Norges statsminister Erna Solberg, heter det at de sammen vil ta et initiativ for å skaffe 7,5 milliarder euro eller 85 milliarder kroner for å utvikle en vaksine mot covid-19. Erklæringa i fulltekst finnes her.

Erklæringa sier i klartekst hvem pengene skal gå til, så det behøver ingen være i tvil om:

«Vi støtter WHO, og vi er glade for å gå sammen med erfarne organisasjoner som Bill og Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Hver eneste euro eller dollar som vi samler inn, kanaliseres først og fremst gjennom anerkjente globale helseorganisasjoner som CEPI, Gavi, the Vaccines Alliance, Global Fund og Unitaid til å utvikle og distribuere så raskt som mulig, for så mange som mulig, diagnostikk, behandlinger og vaksiner som vil hjelpe verden med å overvinne pandemien.
«

Og hvem er så CEPI, Gavi, the Vaccines Alliance, Global Fund og Unitaid?

CEPI sier om seg sjøl at de er «a innovative global partnership between public, private, philanthropic, and civil society organisations.» CEPI ble grunnlagt i Davos av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust og World Economic Forum.

Gavi, the Vaccine Alliance, sier om seg sjøl at deres sentrale partnere er «the World Health Organization, UNICEF, the World Bank and the Bill & Melinda Gates Foundation».

The Global Fund ble grunnlagt ved hjelp av startpenger fra Bill & Melinda Gates Foundation. De sier på sine nettsider at deres viktigste partner i privat sektor er Bill & Melinda Gates Foundation. Andre private partnere er Chevron, Coca-Cola, Google, Microsoft, Unilever…

Unitaid sier om seg sjøl at de er et partnerskap med WHO. Deres viktigste donorer er «Frankrike, Storbritannia, Norge, Bill & Melinda Gates Foundation, Brasil, Spania, Sør-Korea og Chile».

Altså: Bill & Melinda Gates Foundation har en kontrollerende posisjon i alle de instansene som skal få disponere disse enorme summene. Vi har tidligere spurt: Er dette greit for norske skattebetalere, som jo skal betale denne regninga? Er det greit for alle partiene på Stortinget?

Interessekonflikt

Statsminister Erna Solberg har på seg litt for mange hatter i denne forbindelsen. Hun har en usunn dobbeltrolle som det må ryddes opp i.

Hun sitter nemlig som toppansvarlig i FN for å gjennomføre de såkalte «bærekraftsmålene», eller Sustainable Development Goals, som det heter. Fra 2014 har hun hatt jobben som co-chair, altså en av to ledere. Den andre er Ghanas president Akufo-Addo. Solberg ble gjenutnevnt til denne jobben i 2017.

Hennes oppgave for FN er blant annet å drive fram større bidrag fra verdens regjeringer til å gjennomføre disse «bærekraftsmålene». Eller som det heter på FNs nettsider om dette:

«All stakeholders: governments, civil society, the private sector, and others, are expected to contribute to the realisation of the new agenda.«

Og deres mål for 2030 er som det heter i erklærínga fra 2015:

enhanced global economic governance

Norges statsminister sitter altså i lederposisjon for å drive gjennom disse 17 målene på verdensbasis, altså også overfor Norge og Norges regjering og Storting. I den stillingen er hun også innsamlingsansvarlig for at regjeringer og nasjonalforsamlinger over hele verden bidrar med mer penger til disse programmene. Et av de programmene hun er ansvarlig for å støtte er vaksineprogrammet.

Dermed er hun i en interessekonflikt. Som FN-sjef skal hun drive fram bevilgninger til programmene og som statsminister sørger hun for at det gis økte bevilgninger. Hvem representerer hun, FN eller Norge?

Dette blir enda mer uryddig fordi hun også har opptrådt som en nøkkelfigur for å forsterke posisjonen til Bill & Melinda Gates Foundation i dette arbeidet, slik hun gjorde på møtet i milliardærklubben World Economic Forum i 2017.

Fra opprettelsen av CEPI på World Economic Forum. Man gjenkjenner blant annet Erna Solberg og Bill Gates. Kilde: CEPI

Kjøper seg en plass i rampelyset

Erna Solberg har også tidligere brukt norske skattemilliarder til å kjøpe seg en plass i rampelyset, ikke minst på giverlandskonferansen for krigen mot Syria da hun forpliktet Norge til å bidra med til sammen 13 milliarder kroner som i hovedsak har gått til å støtte terroristgruppene som driver en hensynsløs krig mot det syriske folket.

Og nå kommer hun altså med nye 13 milliarder, og det kan ikke herske tvil om at hun dermed kommer i rampelyset sammen med folk som Macron og Merkel. Hun har derfor også helt opplagt sikret seg at hun beholder toppstillingen i FN også når hun går av som statsminister.

Det er veldig dyrt for Norge å ha en statsminister som er så til de grader sløsete med norske skattekroner.

En liten pin til besvær

En del folk har lagt merke til at Erna Solberg, hele regjeringa, kronprins Haakon og andre ledende politikere går omkring med en liten pin på jakkeslaget. Den ser ut som en fargeskala for å måle surhetsgrad eller pH-verdi, men den er noe helt annet, slik TV2 peker på.

Jakkemerket symboliserer programmet for FNs Sustainable Development Goals, som igjen betyr global governance.

Når også kronprinsen går med en slik pin flagger han sammen med regjeringa et politisk program som står for global styring. Det er mildt sagt problematisk for en kommende monark.

For Erna Solberg burde valget være enkelt: Enten må hun gå av fra FN-jobben eller så må hun gå av som statsminister i Norge. De to jobbene lar seg ikke kombinere moralsk eller politisk.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEgypt med harde angrep mot IS i Sinai
Neste artikkelDonald Trump: Krigen mot Irak var den verste beslutningen i USAs historie
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).