Slyngstad kan ha brutt Norges Banks etikkregler

0
Innfelt: Nicolai Tangen. Foto: Fædrelandsvennen

Norges Bank «skal dekke utgifter til reise og opphold» når ansatte holder foredrag. Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad fikk dekket alt unntatt reisen til USA da han snakket på den nye sjefens eliteseminar. Dette skriver E24 og fortsetter:

«Oljefondets sjef Yngve Slyngstad deltok i midten av november i en paneldebatt på et seminar i Philadelphia i Pennsylvania i USA. Oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen var arrangør for 130 inviterte gjester.

VG skrev om seminaret lørdag. Invitasjonene ble ifølge VG sendt i mai 2018.

Alt ble spandert av milliardær Tangen: reise, opphold i tre dager, mat og drikke.

I de etiske retningslinjene for ansatte i Norges Bank og Oljefondet står det: «Norges Bank skal dekke utgifter til reise og opphold i forbindelse med eksterne foredrag den ansatte holder eller bidrar til.»

Slyngstad tok rutefly til USA fordi han skulle på et annet arrangement. Han tok deretter tog til Philadelphia.

Men resten ble dekket av Tangen, inklusive reisen tilbake til Norge. Tangen er grunnlegger av forvaltningsselskapet AKO Capital i London. Men overfor VG omtaler han seminaret som sitt personlige arrangement.«

Det var VG som avslørte hvordan den påtroppende sjefen for Oljefondet, skatteparadistrikseren Nicolai Tangen, har overøst norske samfunnstopper med påspandert luksus. Med på denne luksusreisen var altså Oljefondets avtroppende sjef, Yngve Slyngstad. Vi reiste spørsmålet:

Har Nicolai Tangen bestukket seg til jobben som direktør for Oljefondet?

Bernt H. Utne, som er redaktør for den nye nettavisa Argument i Agder, skriver:

«Norges Bank vil granske reisen til Yngve Slyngstad, som i avisintervju med VG erkjenner at han burde «tatt rutefly hjem». Og Torbjørn Røe Isaksen kan også få behov for å avgi forklaring. Han var riktignok på tjenestereise i USA, men skal ha deltatt på seminaret som statsråd, ikke som privatperson.

Skjebnen til tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, kan i denne sammenheng være nyttig å ha i bakhodet. I 2015 fikk hun en invitasjon av skipsreder Torstein Hagen til å besøke skipet hun senere skulle døpe i Italia. Reisen foregikk med Hagens privatfly, og endte med at hun måtte trekke seg som ordfører og forlate politikken.«

Spørsmålet er så om det er samme rett for Loke som for Tor. Det var ikke urimelig at Trude Drevland måtte trekke seg i 2015. Målt med samme målestokk burde det får konsekvenser både for Yngve Slyngstad og ikke minst for Nicolai Tangen.


Les mer om Nicolai Tangen her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHar Nicolai Tangen bestukket seg til jobben som direktør for Oljefondet?
Neste artikkelGigantiske matkøer i USA