Mens mer enn 22 millioner mennesker er registrert arbeidsløse og folk sitter i lange køer foran matutdelingene, får de rikeste i USA gigantlettelser fra staten. Den nylig vedtatte loven som kalles Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act innebærer en skattelettelse til de ultrarike på 90 milliarder dollar, skriver Alan Macleod i Mintpress. Ifølge en kongressrapport vil 82 prosent av skattelettelsene gå til de 43.000 som tjener over en million dollar i året.
Den samme rapporten sier at skattelettelsene vil øke budsjettunderskuddet med 170 milliarder, og hvis historen er noen rettesnor, skriver Macleod, vil underskuddet i neste omgang bli brukt til å knuse ethvert progressivt eller sosialt forslag.
Barbara Lee, demokrat fra California, og den eneste som i sin tid stemte mot Patriot Act sa i en kommentar:
«Istedetfor å gi støtte til amerikanere som virkelig sliter med å få endene til å møtes har republikanerne i Senatet sørget for skattelettelser og overføringer til sine rike venner. Vi burde prioritere arbeiderklassen i USA og ikke millionærene.«
Inntektsandelen til de fattigste 50% i USA kollapser
En forskningsrapport fra ei gruppe økonomer der blant andre Thomas Piketty er med, fortalte i 2017 at inntektsandelen til den fattigste halvparten av befolkninga i USA «kollapser».
Det dramatiske som denne rapporten avdekker, er sammenbruddet i inntektsandel for den fattigste delen av USAs innbyggere. De er etterlatt på et nivå som ligger tilbake på søttitallet, mens hele inntektsveksten er tatt av den mest velstående delen av samfunnet, og da særlig de aller rikeste. Rapporten til Piketty & co tar bare for seg veksten for de 10% mest velstående, og den har vært markant. Rapporten viser også at det er særlig de rikeste 1% i USA som har forsynt seg grovt. Deres andel var 22% i 1978 og 42% i 2015. Og hadde man gått videre og sett på fordelinga blant de 1%, ville man funnet at det aller meste har havnet hos de 0,01% Det er de som har tatt løvens del av den økonomiske veksten i USA. Rapporten dokumenterer at for USAs del er klasseforskjellene i USA like stor som på begynnelsen av 1900-tallet og de rikeste 1%, som jamnt over hadde en fallende andel av kaka fra 1929 til 1978 er tilbake igjen der de var rundt 1910.
Etter finanskrisa har 93% av all inntektsøkning i USA gått til de 1% rikeste. Men det var de superrike, de 0,01% som forsynte seg med 37% av dette igjen.
Alt tyder på at det samme vil skje under krisa i 2020. De rike og de superrike vil plyndre statskassa mens de fattigste blir kastet på gata og overlatt til matbankene.
Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.
Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:
Vipps: 116916.
Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.