Italiensk mafia utnytter krisa – deler ut mat til de fattige og får goodwill

0
Det sosiale livet i Itallia er helt forandret. En og en slipper inn i butikkene, hvis de da har penger til å handle. Foto: Shutterstock

Mafiaorganisasjonene i Italia har vært raske til å tilpasse seg koronakrisa. I Sør-Italia har de begynt å dele ut mat til fattige familier som ikke har penger på grunn av den landsomfattende karantenen. Dette sier mafiaetterforsker Nicola Gratteri til avisa The Guardian. Han er også intervjuet av Archyde.

I Italia er det minst 3,3 millioner mennesker som lever fullt og helt av svart arbeid. Det betyr at de ikke har noen trygd og ingen sosial sikkerhet. Og nå som det også er umulig å arbeide svart, har de ingenting å leve av. Det utnytter mafiaen.

«Hvis staten ikke snart kommer inn og hjelper disse menneskene, vil mafiaen sørge for å yte dem disse tjenestene og dermed ta kontroll over folks liv,» sier Gratteri til avisa.

Italias innenriksminister Luciana Lamorgese har også advart om at dette kommer til å skje. I Napoli er det kjent at mafiaorganisasjonen Camorra har begynt å levere pakker med nødvendige forsyninger på døra til folk.

Det er viktig å skjønne som Federico Varese, professor i kriminologi ved universitetet i Oxford, understreker at mafiaer er ikke bare kriminelle organisasjoner. Folk har lett for å glemme at de har lokale baser og at mafiabossene ser på disse områdene som sine territorier. De er lokale småfyrster som tar seg av «sine folk» som da til gjengjeld kommer i takknemlighetsgjeld til mafiaen, en gjeld som kan kreves inn på ulike måter. Det kan være at de seinere blir bedt om å skjule en mafioso, skaffe opplysninger eller bidra til en forbrytelse.

Gratteri minner om det som skjedde med den meksikanske narkobanditten El Chapo. Han drev kokaintrafikk og var ansvarlig for hundrevis av drap. Men han ga veldedige gaver til sin lokale landsby og sørget for veibygging og medisiner. Derfor så folk på ham som en velgjører.

– Det samme skjer i Italia, sier Gratteri.

For øyeblikket (april 2020) er Italia helt stengt. Væpnet politi og carabinieri kontrollerer veiene og sørger for at folk ikke kommer seg noe sted. Bøtene for brudd på karantenen kan i prinsippet gå opp i 3000 euro. Det er mye hvis man har en pensjon på 900 euro eller ei månedslønn på 1500 euro.

Varer denne blokaden i en måned eller to til er faren for sult overhengende i mange regioner og «en bør ikke bli overrasket om det vil skje væpnede overfall for å skaffe mat,» sa en arbeider jeg kjenner godt, og han har det ikke med å overdrive.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.