De grønne profitørene

0
Illustrasjon: BuzzFeed

Investeringer i skatteparadis, millionlønninger, beskyldninger om drap og tortur.

Av Jan Herdal.

Oljeinvesteringer i skatteparadis. Årslønn til USA-sjefen på 12 millioner kroner. Beskyldninger om drap og tortur. Slikt affiserer ikke NRK. Årets tv-aksjon er tildelt World Wildlife Fund. Med hovedkontor i Sveits, over 3 mrd. kroner i årsomsetning og mer enn 40 kontorer verden over.

Hvorfor er forresten ikke årets tv-aksjon avlyst? Strenge koronatiltak gjelder fortsatt.

Det lå ett års research bak da nettavisa BuzzFeed News i mars i fjor publiserte flere kritiske artikler om WWF, med påstander om alvorlige forbrytelser. Slik omtalte NRK saken.

Den første artikkelen forteller om en bonde i Nepal som i 2006 ble kastet i fengsel av WWF-finansierte paramilitære styrker. Shikharam Chaudhari skal ha blitt drept under grov tortur i fengslet, mistenkt for delaktighet i krypskyting. Det er aldri lagt fram noe bevis mot ham.

Da drapssaken ble henlagt etter iherdig lobbing fra WWF, erklærte de det som en seier. Samarbeidet med de paramilitære fortsatte. Buzzfeed hevder at drapet på Shikharam ikke var noen isolert hendelse, men del av et mønster som har vart ved helt opp til i dag.

– I nasjonalparker over hele Asia og Afrika utstyrer, betaler og samarbeider WWF direkte med paramilitære styrker som beskyldes for tortur, seksuelle overgrep og mord på dusinvis av mennesker, skriver den amerikanske nettavisa.

WWF bestrider Buzzfeeds framstilling, og har satt i gang hva de kaller en uavhengig undersøkelse. Resultatene av denne er ikke lagt fram ennå.  Skulle de avsløre brudd på menneskerettighetene, vil ledelsen handle raskt, ifølge BBC.

Tyske myndigheter holder tilbake penger til Salonga-reservatet i Den demokratiske republikken Kongo, der vakter er anklaget for gjengvoldtekter og tortur, som skal være forsøkt dekket over av WWF. Amerikanske og britiske myndigheter har startet egne undersøkelser.

Opprinnelig  profilerte WWF seg på å bevare truede dyrearter. Etter hvert utviklet organisasjonen seg i stadig mer klimaekstremistisk og oljefiendtlig retning.

Det var derfor ekstra pinlig da Paradise Papers i 2018 avslørte at WWF hadde investert hemmelig tilsvarende 20 millioner kroner etter dagens kurs i oljevirksomhet i skatteparadiser. «Nonprofit»-organisasjonen unnskyldte seg da med at den ikke hadde rukket å kvitte seg med alle oljeaksjer.

I november i fjor avslørte Norad-bladet Bistandsaktuelt at WWFs amerikanske toppsjef Carter Roberts i 2017 mottok samlet lønn og godtgjørelser på 12 millioner kroner etter daværende kurs. WWF hadde da mottatt ca. 100 millioner norske bistandskroner.

I alt ni amerikanske ledere for WWF hadde lønn på 3-5 millioner kroner i 2017. Romslige frynsegoder på flere hundre tusen kroner kom i tillegg, ifølge Bistandsaktuelt.

Norad-ledelsen så på lederlønna som «et problem». Det gjenstår å se om det får konsekvenser.

Hvordan kom WWF så inn på det norske statsbudsjettet? Det skjedde for alvor først i 2009. Georg Soros-proselytten Erik Solheim gjorde jobben. Solheim var henholdsvis utviklingsminister og miljøminister i Jens Stoltenbergs andre regjering i perioden 2005-2012.

All støtte til WWF skal ha gått via regnskogsprogrammet, Solheims baby framfor noe og samtidig trolig det råtneste, dyreste, mest korrupte og mislykkede pseudo-bistandsprosjekt i norsk historie.

Ifølge Bistandsaktuelt mottok WWF fra 2009 til 2015 over 83 millioner kroner i støtte fra Norge. I 2016 inngikk WWF USA og Norad en ny avtale på 77,5 millioner kroner for perioden 2016 til 2020. Da var Erna Solberg blitt statsminister. Sammenlagt altså vel 160 millioner kroner.

Det er ikke bare amerikanere som har profittert på denne tvilsomme bruken av norske bistandsmillioner. Det var neppe tilfeldig at Erik Solheims SV-kompis Bård Vegar Solhjell fikk jobben som norsk WWF-leder 1. mars 2018 med millionlønn, da han var lei av Stortinget som lekegrind.

Det viste seg å være et gunstig utgangspunkt for videre karriere. Samme Solhjell endte sist høst opp som ny leder av Norad, med enda bedre lønn og langt større budsjetter. Pluss avgjørende innflytelse over Norads eventuelle nye bevilgninger til hans forrige arbeidsgiver WWF.

Dessverre er WWFs nye norske leder kvinne. Ellers kunne vi ha kalt det Gutteklubben Grønn.

WWF Norge har 54 ansatte, pluss for tida 6 personer avsatt til årets tv-aksjon. En mellomstor norsk bedrift etter NHOs definisjon (21 til 100 ansatte).

Til høsten skal så mer eller mindre idealistiske barn og ungdommer kommanderes ut på gater og torg og på husbesøk for med tiggerbøssen i hånda å samle inn penger til enda en steinrik organisasjon med et veletablert og til dels meget godt betalt toppsjikt.

Statskanalen stiller med PR og egne folk. Aksjonens kostnader er i år anslått til snaut 35 mill. kroner.

Denne artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.