Kina: Opptøyer i Hubei

0
Protesterende migrantarbeidere i Wuhan. Skjermdump fra Twitter

Innbyggere i Hubei-provinsen i Kina gikk til angrep på politiet som hadde satt opp veisperringer på brua over Yangtze-elva. Veisperringene var satt opp for å hindre folk i å krysse elva. Det kom til voldelige sammenstøt mellom store grupper av migrantarbeidere og politistyrkene. Wuhan er hovedstaden i Hubei-provinsen.

Videoer fra opptøyene er lagt ut på sosiale medier, ikke minst på Twitter, som her. Og her.

Frustrasjonen i regionen er stor etter langvarig lockdown i forbindelse med koronaviruset. Det er svært mange migrantarbeidere i regionen, altså arbeidere fra andre provinser, og de har knapt hatt inntekter i den perioden blokaden har fungert. Dette har gjort dem desperate over den situasjonen de er havnet i, skrev South China Morning Post før disse opptøyene brøt ut.

Kinesisk sensur sletter mye av det som legges ut om episoden på sosiale medier, men Folkets dagblad skal ha omtalt episoden som «uheldig«.

Noen av dem som skriver om opptøyene på Twitter kaller dette for starten på en «revolusjon» mot Kommunistpartiet. Men i Kina som helhet oppfattes det nok heller som at partiledelsen og president Xi Jinping har beholdt «himmelens mandat» på grunn av den måten epidemisen totalt sett er behandlet på.

Migrantarbeiderne er de som bærer den tyngste byrden av det kinesiske industrielle eventyret, de er de mest utbyttede og mest undertrykte i den kinesiske arbeiderklassen. Hubei-provinsen er «verdens fabrikk» der blant annet svært mye av verdens forbrukselektronikk produseres. Wuhan er også «verdens bilfabrikk» der det produseres på lisens for alle verdens bilgiganter. Karantenen har rammet migrantarbeiderne aller hardest, derfor er det ikke overraskende at det er akkurat de som går til angrep på politisperringene nå.

Det er foreløpig sparsomt med dekning av opptøyene i internasjonale medier.

Forrige artikkelHedgefond-Tangen: Direkte fra EU-svarteliste til Oljefondet, pytt pytt!
Neste artikkelStudier om bruk av glyfosat hemmelig finansiert av Monsanto