– Før EØS hadde vi statlig Medisinaldepot. Nå har vi medisinmangel.

7
Tomme medisinhyller i USA under coronoakrisa. Det kan fort bli situasjonen i Norge også. Foto: Shutterstock

Lenge før corona-krisen var det ikke bare mangel på smittevernutstyr, men legemidler i Norge. Pensjonert overlege Astor Reigstad beklager at statsmonopolet som skulle trygge beredskapen, ble avviklet. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisen fortsetter:

– Statsmonopolet måtte bort da vi fikk EØS-avtalen fordi monopolet var ulovlig etter EUs regler. Nå har vi fått et nytt monopol. Det er McKesson Corporation, et gigantisk selskap som har kontroll over hele verdikjeden, som eier NMD, sier Reigstad til ABC Nyheter.

NMD er fortsatt et stort grossistfirma for legemidler i Norge, og eier også apotekkjeden Vitus. I mellomtida hadde stortingsflertallet privatisert selskapet.

– Nå sitter de borti Amerika og kontrollerer apoteket i Hammerfest. Det er åpenbart at et selskap med omsetning på 190 milliarder dollar i året, har kontroll over hvilke varer som skal gå nedover i kjeden. En monopolisering til de grader, fortsetter han.

I 1998 vedtok Stortinget delprivatisering av NMD, salg av 66 prosent av aksjene. Heller ikke dette var nok for flertallet. Mot Senterpartiets og SVs vilje ble hele greia solgt til tyske Gehe AG i 2001. Og ikke glem at dette var også ei privatisering som Høyre og Arbeiderpartiet, den egentlige storkoalisjonen i Norge, var enige om.

Det var Arbeiderpartiet under Gro Harlem Brundtland som skulle stå i spissen for EØS-tilpasningen av statselskapet, og senere Ap-regjeringen bidro til privatisering.

«Det er et paradoks at en person som selv er lege, hvis politikerfar hadde vært med å kjempe for å få NMD opprettet, og som selv ble sjef for Verdens helseorganisasjon, var den som kom til å oppfylle Høyres drøm om nedleggelse av Norsk Medisinaldepot», skriver Astor Reigstad i sin kronikk i Klassekampen 17. mars 2020.

Les: Medisinmangelen i Norge større enn noen gang. Vi er prisgitt tre internasjonale giganter.

Nå er det altså McKesson Corp som kontrollerer norsk medisinomsetning. Og hvem er de største eierne av dette selskapet? Jo, sannelig er det ikke de tre «vanlige mistenkte», Vanguard, BlackRock og State Street! Til sammen eier de over 20% av aksjene.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Brundtland med Støre, Stoltenberg og andre har ingenting med arbeiderbevegelsen å gjøre, de er agenter for den globale storkapitalen som infiltrerte de store arbeiderpartiene i Europa på 60, 70 og 80 tallet, sammen med landsorganisasjonene og de store fagbevegelsene. Brundtlands oppdrag var å få Norge inn i EU og dreie AP til til høyre. Så startet da også privatiseringsbølgen for alvor under Brundtlands og Stoltenbergs ledelse.

  Høyre har vært Høyre hele tiden og deres politiske agenda som vil føre frem til en markedsøkonomi har det aldri vært noen tvil om. Det er høyredreiningen av AP og til dels SV som har gjort at det er høyrepolitikk som har vært ført fra Brundtland tok over frem til i dag, og gjort forskjellene større.

  AP forsikrer sine velgere at de er et arbeiderklasseparti, men de vil inn i EU hvor EU kommisjonen vil ha blant annet et privatisert helsevesen, som arbeiderklassen ikke har råd til og blir arbeidende fattige,og stemmer sammen med Høyre stort sett. AP blinker til venstre men svinger til høyre.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det var Gro? Ikke de som bragte henne i posisjon?? Nordmenn har i flere generasjoner lirket løkken rundt sin egen hals. Minner litt om den orginale Pinocciohistorien der tivolisjefen lokket unger til å bli esler

 3. Den gongen gav EØS oss eit umogleg val: Polet eller Medisinaldepotet. Pest eller Kolera.

 4. Reiulf Steen var mannen som fekk Gro i posisjon gjennom årelang lirking. Først ved å få Bratteli avsett som statsminister (han var partileiar den gongen), for så å slite ut Oddvar Nordli i statsministerposten. GHB var nestleiar på den tida. Då Nordli gav opp, var vegen open for Gro. Men Nordli sa rett ut: “Den dama er itte født, hu er konstruert…”

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Så Gro ble aldri valgt?

 6. Teknisk sett jo, ettersom ho vart stemt inn på APs landsmøte som nestleiar, på same tid som Steen tok over som leiar, etter Bratteli. Men i første omgang vart ho innsett som statsminister etter Nordli då denne gjekk av i 1981. Same våren, på landsmøtet det året, gjekk Steen av som partileiar og gav Gro leiarvervet meir eller mindre opp i hendene til akklamasjon. Men ho tapte jo stortingsvalet i 1981, då Willoch og Høgre fekk mandatet. Denne regjeringa vann valet omatt fire år seinare, men gjekk av på sprekk i partisamarbeidet (SP/KRF/H) og Gro tok over for andre gong (heller ikkje denne gongen som “vald” statsminister). Ved valet i 1989 var det Syse (H) som vart statsminister, men då den regjeringa gjekk overende tok Gro over endå ein gong, og “vann” teknisk sett stortingsvalet i 1993. Det var første gong ho vart innsett etter val, og då hadde ho teke over makta frå andre tre gonger…

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Takker. Det har gått litt i glemmeboken at “landsmoderen” aldri ble valgt av folket

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere