– Før EØS hadde vi statlig Medisinaldepot. Nå har vi medisinmangel.

0
Illustrasjonsfoto

Lenge før corona-krisen var det ikke bare mangel på smittevernutstyr, men legemidler i Norge. Pensjonert overlege Astor Reigstad beklager at statsmonopolet som skulle trygge beredskapen, ble avviklet. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisen fortsetter:

– Statsmonopolet måtte bort da vi fikk EØS-avtalen fordi monopolet var ulovlig etter EUs regler. Nå har vi fått et nytt monopol. Det er McKesson Corporation, et gigantisk selskap som har kontroll over hele verdikjeden, som eier NMD, sier Reigstad til ABC Nyheter.

NMD er fortsatt et stort grossistfirma for legemidler i Norge, og eier også apotekkjeden Vitus. I mellomtida hadde stortingsflertallet privatisert selskapet.

– Nå sitter de borti Amerika og kontrollerer apoteket i Hammerfest. Det er åpenbart at et selskap med omsetning på 190 milliarder dollar i året, har kontroll over hvilke varer som skal gå nedover i kjeden. En monopolisering til de grader, fortsetter han.

I 1998 vedtok Stortinget delprivatisering av NMD, salg av 66 prosent av aksjene. Heller ikke dette var nok for flertallet. Mot Senterpartiets og SVs vilje ble hele greia solgt til tyske Gehe AG i 2001. Og ikke glem at dette var også ei privatisering som Høyre og Arbeiderpartiet, den egentlige storkoalisjonen i Norge, var enige om.

Det var Arbeiderpartiet under Gro Harlem Brundtland som skulle stå i spissen for EØS-tilpasningen av statselskapet, og senere Ap-regjeringen bidro til privatisering.

«Det er et paradoks at en person som selv er lege, hvis politikerfar hadde vært med å kjempe for å få NMD opprettet, og som selv ble sjef for Verdens helseorganisasjon, var den som kom til å oppfylle Høyres drøm om nedleggelse av Norsk Medisinaldepot», skriver Astor Reigstad i sin kronikk i Klassekampen 17. mars 2020.

Les: Medisinmangelen i Norge større enn noen gang. Vi er prisgitt tre internasjonale giganter.

Nå er det altså McKesson Corp som kontrollerer norsk medisinomsetning. Og hvem er de største eierne av dette selskapet? Jo, sannelig er det ikke de tre «vanlige mistenkte», Vanguard, BlackRock og State Street! Til sammen eier de over 20% av aksjene.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKorona og beredskap – en kapitalistisk skandale
Neste artikkelEvent 201