De mørke hemmelighetene i Porton Down

0
Illustrasjon: Shutterstock

Pentagon har brukt minst 70 millioner dollar på militære eksperimenter med dødelige viruser og kjemiske stridsmidler på det britiske militære forskningslaboratoriet i Porton Down. Laboratoriet ligger nær Salisbury der far og datter Skripal angivelig ble forgiftet. Dette skriver den undersøkende bulgarske journalisten Dilyana Gaytandzhieva.


Dette er en nyutgivelse av en artikkel som ble publisert 7. oktober 2018.


Blant disse eksperimentene har vært: eksperimentell luftveisinfeksjon av ikke-menneskelige primater (marmosetter) med miltbrann, Ebola-virus, Marburg-virus, Venezuelan equine Encephalitis virus, Western Equine Encephalitis Virus og Eastern Equine Encephalitis Virus. Det amerikanske militære agenturet DTRA har også finansiert eksperimenter på dyr som ble utsatt for kjemiske midler som svovel- senneps– og fosgengass. Fosgengass ble brukt som et kjemisk våpen under første verdenskrig hvor det var ansvarlig for om lag 85% av de 100.000 dødsfallene som ble forårsaket av kjemiske våpen.

Brutale eksperimenter på dyr

Virksomheten ved Porton Down er også omtalt andre steder, slik som her I Daily Mirror, hvor mange av de same opplysningene kommer fram, og her i en reportasje fra BBC.   Frigjorte dokumenter viser at det er utført slike eksperimenter på over 122.000 dyr det siste tiåret.

Forskere på Porton Down har infiserte eller forgiftet dyr for å måle hvor lang tid det tar for dem å dø og hvor stor den dødelige dosen er. De utforsker dermed i praksis hvordan disse gassene, kjemikaliene og virusene eventuelt vil kunne fungere som våpen.

Gass i underbrunnsbanen

I 2013 slapp forskere fra Porton Down ut små mengde giftig gass på undergrunnsbanen i London for å teste virkningen. Dette eksperimentet på uvitende sivile var helt åpenbart ulovlig. Og man må til USA for å finne en offisiell bekreftelse. Der ville US Department of Homeland Security gjennomføre et liknende eksperiment på undergrunnsbanen i New York i 2016, og i den forbindelsen ble det referert til det britiske forsøket.

Porton Down deltok også i et forskningsprosjekt som var finansiert av Pentagon der man infiserte marmosettaper med ebolavirus. Pentagon finansierte også eksperimenter med det dødelige Marburg-viruset, som fører til voldsomme blødninger.

USA og Storbritannia har vært i første rekke med å beskylde Syria for bruk av kjemiske våpen. Men de som virkelig forsker på bruk av kjemiske og biologiske våpen er USA og Storbritannia sjøl.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelRoger Waters forklarer den kriminelle forfølgelsen av Julian Assange
Neste artikkelDen nye retningen til fransk imperialisme i Afrika
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).