Nye toner? EU-landene skjerper språket overfor USA.

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Knut Lindtner.

Storbritannia vil ikke bøye av for USA-kravet om å droppe Huawei som leverandør til 5G-utbyggingen i landet. Det er et tegn i tiden.

Et annet tegn i tiden er det som gjengies under. EU er betydelig svekket etter Brexit og må markere seg som en internasjonal aktør det er nødvendig å regne med. Tyskland har nektet å gi etter for USA-kravet om å droppe North Stream 2. Prosjektet er forsinket som følge USA-truslene om sanksjoner overfor vest-europeiske selkaper.

Men sanksjonspolitikken overfor Russland har rammet EU-land sterkest av alle. Russland har klart å kompensere for tapet av markeder ved å vende seg østover mot Kina og Asia. Dermed er den økonomiske sanksjonspolitikken som USA påtvang EU mislykket og står for fall. Den har vært som å løfte en stein og slippe den på egne bein.

Men den har vært vellykt i den forstand at den har svekket en konkurrent som samtidig er en alliert.

Når EU nå forsterker retorikken og protestene overfor USA gjenstår det å se om de tør å sette handling bak ordene. 

Det kan godt hende at dette er et tegn på at USAs makt til å påtvinge sin vilje overfor sine allierte nå går mot slutten. Det har ligget lenge i kortene, men det er noe helt annet å stritte aktivt imot enn å protestere for hele verden, men samtidig å følge med på ferden.

Den langsiktige utviklingen er likevel dette: USAs kontroll overfor allierte svekkes gradvis, men et åpent opprør er det bare Tyrkia som har levert så langt. Men de vest-europeiske allierte har ennå ikke klart å trosse USA mer enn i ord så langt. Norge følger som vanlig USA i tykt og tynt.

Knut Lindtner.

EU-diplomater advarer USA. Ber dem stanse truslene om Iran.

Diplomatene sier at med bølle-taktikk vil ikke Trump oppnå noen ting.

Av Jason Ditz.

Tjenestemenn sier at etter at selv om  Trump truet med å innføre toll på biler fra EU, så gjorde de ingen ting overfor Iran når det gjelder atomavtalen. Europeiske diplomater kontaktet USAs utenriksdepartement og sa at  at dersom de sto på den harde linjen, så ville det bli siste gang at dette ville virke.

Det var diplomater fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia som kom med denne advarselen om at USAs taktikk var «helt uakseptabel», og at deres bølle-taktikk ikke ville hjelpe dem til å samle støtte mot Iran.

Utenriksdepartementet ble overrasket over tonen i språket, og fortalte dette videre til Det Hvite Hus. Så kunne man merke seg at USA svarte på henvendelsen dagen etter.

Det var klart at president Trump ikke var spesielt fornøyd med ikke å få viljen sin. Og det blir rapportert at han klaget på europeerne på møtet til det økonomiske forumet i Davos. Han skal ha sagt at det er verre å gjøre forretninger med dem enn med kineserne.

Utenriksminister Mike Pompeo klaget også over at EU-landene ikke høylytt støttet USAs mord på den iranske generalen Qassem Soleimani. 

Europeiske tjenestemenn mente det var et «formålsløst aggressivt» trekk fra Trump, og at det helt manglet noen konkret  hensikt.

Først publisert på Derimot.no. Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.