Gjennombrudd: Syria har frigjort hovedveien fra Aleppo

0
Den syriske hæren har frigjort hovedvei M5. Foto: Sana

Offensiven til den syriske hæren har fått sitt strategiske gjennombrudd. Hovedveien M5 som forbinder industri- og handelsbyen Aleppo med hovedstaden Damaskus er endelig frigjort etter å ha vært kontrollert av terrorister i over sju år.

Dette er en betydelig seier i kampen mot terroristene i hele Idlib-provinsen, fordi det betyr at de har tapt mye og at de har mistet sin viktigste forsyningsrute. Terroristene i HTS, det vil si al-Qaida har da også desperat prøvd å holde stillingene, blant annet med hjelp fra den tyrkiske hæren.

Dette kartet fra Southfront viser resultatene av den siste offensiven langs M5.

Det russiske forsvarsdepartementet har frigjort en dronevideo som viser en tyrkisk militærkolonne med et stort antall kjøretøyer. I alt skal Tyrkia ha sendt inn hundrevis av tanks, panserkjøretøyer, rakettkastere og artillerienheter for å støtte opp om terroristene.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet Syria med full krig dersom ikke den syriske hæren stanser sin offensiv i Idlib, men Damaskus har ikke latt seg kue. Offensiven fortsetter og har ryddet både M5 og andre viktige områder i det sørlige og østlige Idlib. Den syriske hæren står nå svært bær selve Idblib by og er i en god posisjon til også å frigjøre hovedvei M4 vestover i retning havnebyen Latakia.

Tyrkia har applert til Russland om å stanse den syriske hærens framrykking, men til ingen nytte. Generalmajor Jurij Borenkov i det russiske forsoningssenteret i Syria sier at den syriske hæren har gjennomført den opprenskninga av hovedvei M5 som Tyrkia hadde lovt å gjøre i avtalen med Russland i 2018.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova sier at det er Tyrkia som er ansvarlig for den situasjonen som er oppstått siden landet ikke har etterlevd sine forpliktelser i henhold til Sotsjiavtalen.

Vi har lenge pekt på at terroristene i Idlib er støttet av Tyrkia, og Erdogan prøver ikke lenger å skjule dette. Den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News skriver at Erdogan oppmuntrer «den tyrkiskstøttede opposisjonen i Syria» i deres forsøk på å driveden syriske regjeringshæren ut av Idlib, men han oppfordrer dem også «til å være disiplinerte og ikke gi regimestyrkene noe påskudd til angrep». Slik opptrer han mer eller mindre som deres øverstkommanderende.

Erdogan sier også at Tyrkia vil slå til mot syriske styrker hvor som helst, hvis den syriske hæren påfører den tyrkiske hæren tap. Den tyrkiske hæren har allerede hatt tap, både i form av drepte og sårede soldater og materiell under sitt forsøk på å stive opp de smuldrende befestningene til terroristene i Idlib.

USA har sendt sin spesialutsending til Syria James Jeffrey til Ankara for å prøve å lappe sammen forholdet mellom USA og Tyrkia. I en uttalelse til pressa sa Jeffrey at Tyrkia som en NATO-alliert nå opplever en stor trussel i Idlib, og at denne trusselen kommer fra Syria og Russland.

«I dag i Idlib står vår allierte Tyrkia overfor en trussel. Denne trusselen kommer fra regjeringea i Russland og fra Assad. Dere har martyrer i felten.»

Det er litt uklart hvordan et land kan være truset langt inne på et nabolands suverene territorium, men det er vel klassisk NATO/USA-logikk.

Disse uttalelsene viser også at USA ikke har gitt opp å kontrollere Syria og at landet sammen med Tyrkia er klart til å forsvare terroristene. Men USAs styrker får også oppleve raseriet fra syriske innbyggere overfor okkupasjonsstyrkene, slik som her i nærheten av byen Qamishli der lokale innbyggere gikk til et spontant angrep på en amerikansk patrulje.

Det er ikke mye begeistring å spore i Vesten, i vestlige medier eller blant norske politikere over at al-Qaidas Syria-avdeling nå blir nedkjempet. Det viser at deres påståtte motstand mot terroristene hele tida har vært hyklersk. Disse terroristene er Vestens fremmedlegion i Syria. De hadde ikke kunnet eksistere uten massiv støtte fra Tyrkia og NATO. Norge har gjort sin del ved å bidra med minst 13 milliarder kroner i materiell støtte.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.