Det är inte en fredsplan – det är en kolonialplan

0
Til høyre Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Aten. Til Høyre plakater for Trump og Netanyahu i Israel. Shutterstock.

Av Kajsa Ekis Ekman.

De infödda kallas palestinier. De beskrivs som mycket problematiska. De förstår inte sitt eget bästa, de röstar på fel partier, de har en önskan om självstyre men är inte mogna för det än.


Denne artikkelen av Kajsa Ekis Ekman ble først publisert som lederartikkel i ETC.


På Vita husets hemsida ligger ett dokument vid namnet ”Peace to prosperity: A Vision to Improve the Lives of the Palestinian and Israeli People”. Medierna har kallat det en ”fredsplan” och för ”Trumps försök att lösa konflikten i Mellanöstern.”

Låt oss titta lite närmare på den!

Det är en plan som kallas ”Vision” med stort V.

I denna Vision drar USA upp gränserna för ett landområde i Mellanöstern.

Enligt denna Vision finns det två typer av människor som är i konflikt över detta område. Dessa människor kan enligt Visionen inte bo tillsammans, rösta fram ett parlament tillsammans, ha samma rättigheter – för de sägs vara olika folkslag. Dessa folkslag måste hållas isär. 

De infödda kallas palestinier. De beskrivs som mycket problematiska. De förstår inte sitt eget bästa, de röstar på fel partier, de har en önskan om självstyre men är inte mogna för det än. De sägs ”aldrig ha haft någon stat” men det finns ändå ”många” av dem som vill ha fred och förstår vilka ekonomiska möjligheter som väntar dem om de går med på innehållet i Visionen.

Sedan finns en annan grupp som definieras som israeler, som har en ”legitim” rätt till landet i egenskap av ”judiskt folk” – oavsett var i världen de befinner sig. De har en önskan om fred och utgör inget hot mot sina grannar, står det i Visionen. 

Först måste de bara ha lite mer land. Annars kan det inte bli någon fred. Staten Israel ska få Jerusalem, Jordandalen, en tredjedel av Västbanken samt överallt där de slagit ner sina pålar utan tillåtelse: ”Israel behöver inte rycka upp några bosättningar, och kan införliva den stora majoriteten av bosättningar i israeliskt territorium.”

De människor som kallas palestinier ska få en egen stat, men med förbehåll. Det ska enbart innebära begränsat civilt självstyre över de små delar av landet som blir över. Men bara om de skapar ett västerländskt demokratiskt system, finansiella institutioner modellerade på ”västerländska demokratier”, går med i IMF, avväpnar sin befolkning och inte röstar på fel partier. I linje med detta ”västerländska demokratiska system” är det nämligen USA som beslutar vem som ska styra: ”USA förväntar sig att den framtida palestinska staten inte kommer att inkludera någon medlem från Hamas, PIJ (Islamiska jihad) eller liknande grupper.” 

De infödda måste genast lägga ner allt motstånd. De ska avväpnas helt och hållet. Deras stat ska inte ha några vapen – all militärmakt ska ligga hos Israel, som också har rätt att gå in i den palestinska ”statens” mark- och luftrum när de vill och har rätt att ”avväpna och förstöra” alla anläggningar i Palestina som kan tänkas producera vapen. Internationella organ eller observatörer ska avlägsnas från området, vilket ”sparar miljontals dollar”. USA avsäger sig rätten att kritisera Israels militära operationer. Varje person eller vara som ska ut eller in på palestinskt territorium ska kontrolleras av Israel. 

De infödda får inte heller tänka på motstånd. Deras skolor bör inte undervisa i antagonism mot ockupanterna. Allt undervisningsmaterial som går emot innehållet i Visionen ska ”förbjudas”. Här citerar visionen sin store ledares bevingade ord: ”Som President Trump har sagt: Fred kan aldrig slå rot i en miljö där våld tolereras eller belönas.” (Det är ledarens svärson som författat dokumentet.)

Palestinierna måste lägga ner sina anmälningar mot Israel, USA eller någon medborgare i dessa länder i samtliga internationella domstolar – som internationella brottmålsdomstolen i Haag. Vidare: ”Avstå från alla försök att bli medlemmar i någon internationell organisation utan Staten Israels tillåtelse.” 

Det bästa är om de infödda flyttar därifrån: ”Deras arabiska bröder har ett moraliskt ansvar att ta emot dem i sina länder precis som staten Israel tog emot judarna.” Från och med nu ska ingen rätt till återvändo finnas för palestinska flyktingar. Vem som helst som har judisk mormorsmor är dock välkommen. 

Om palestinierna går med på allt detta ska de i gengäld få 50 miljarder dollar i ”investeringar”. Planen lovar att ”miljarder dollar i nya investeringar ska flöda till olika sektorer av den palestinska ekonomin”. I en specialzon kan palestinier exempelvis, föreslår planen, ägna sig åt att ”skulptera i olivträ och vackra broderier” som om de har tur kan fylla butiker över hela världen. 

Vad måste då staten Israel?

Det enda kravet som ställs är att de bör, under tiden som förhandlingarna pågår, pausa byggandet av nya bosättningar. Om Israel inte känner sig ”bekväm” med förslagen behöver de heller inte infria dem.

Det här är inte en fredsplan. Det är en kolonialplan.

Kolonialismen gick ut på att stormakterna ritade upp kartor över resten av världen och beslutade vem som skulle styra. De infödda skulle styras med järnhand, etniska grupper var olika mycket värda och fick inte blandas.

I resten av världen är den koloniala tanken förpassad till historiens skräphög. USA själv har visat att människor från hela världen kan bo i ett och samma land, och att samma rättigheter där gäller för alla oavsett etnicitet, religion eller vem ens föräldrar var. Varför tillåter de inte samma sak i Palestina?


Andre artikler av Kajsa Ekis Ekman på steigan.no se her.

Kajsa Ekis Ekman er en av hovedtalerne på Mot Dag-konferansen 2020 på Parkteatret i Oslo.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.