Forfølgelsen av Glenn Greenwald og den globale krigen mot ytringsfrihet

0
Den gravende journalisten Glenn Greenwald er blitt anklaget av regjeringa i Brasil for "cyberkriminalitet". Skjermdump.

Journalisten Glenn Greenwald er anklaget for cyberkriminalitet i Brasil. Det er den høyreekstreme regjeringa til Jair Bolsonaro som står bak anklagen. Bolsonaro & co hater Greenwald fordi han har avslørt dem. Greenwald, som er statsborger av USA, har permanent oppholdstillatelse i Brasil. Greenwalds advokater sier at anklagene er skandaløse og krever at de skal bli trukket. Sjøl sier han i en kommentar til Rolling Stone at «brasiliansk lov knapt har noen betydning lenger.»

James Cogan i WSWS knytter angrepene på Greenwald til den generelle tendensen til å undertrykk presse- og ytringsfrihet og kommenterer anklagene slik:

Anklagene om «kriminell konspirasjon» som den brasilianske regjeringen har reist mot Intercept Brasil-utgiveren og den anerkjente gravejournalisten Glenn Greenwald er de siste i en serie statsangrep internasjonalt mot den hardt tilkjempede historiske retten til ytringsfrihet. Arrestasjonen av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har åpnet flomportene for en global krig mot uavhengig og kritisk journalistikk, og for innføringen av vidtrekkende sensur.

Påstandene som er framsatt mot Greenwald i Brasil er i all hovedsak identiske med den første siktelsen utstedt av det amerikanske justisdepartementet i april 2019 i deres henvendelse til Storbritannia for utlevering av Assange for å få stilt ham for retten i USA. Begge mennene er beskyldt for å ha «hjulpet» varslere med å få tilgang til informasjon, som når den var publisert avslørte kriminalitet og korrupsjon på de høyeste nivå av statsapparatet.

I Greenwalds tilfelle forberedes en tiltale under påskudd av at han «konspirerte» med personer for å «hacke» meldingskontoer og innhente informasjon som beviste at statens toppfunksjonærer hadde brukt en korrupsjonsetterforskning for å undergrave den fascistiske demagogen Jair Bolsonaros politiske motstandere. I forkant av 2018-presidentvalget, som ble vunnet av Bolsanaro, ble den tidligere presidenten Luiz Inácio Lula da Silva dømt for korrupsjon og fengslet og hans Arbeiderparti (PT) sank ned i skandaler.

Når det gjelder Julian Assange er han siktet for å ha «konspirert» med den modige amerikanske varsleren Chelsea Manning i 2009 og 2010, for å få tilgang til store bolker av klassifiserte dokumenter som eksponerte amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, og usle intriger utført over hele verden for å opprettholde pro-USA regimer og sikre amerikanske strategiske interesser og foretaksinteresser. Ytterligere 17 punkter for spionasje ble deretter tillagt tiltalelista, som nå truer ham med en livstidsstraff på tilsammen 175 år, dersom han blir utlevert og dømt av en skuerett i USA.

USA står sannsynligvis bak

Greenwald er enda ikke arrestert, men det er nesten sikkert at amerikanske etterretningsorganer er involvert i de rettslige trekkene for å rettsforfølge ham. Han må ha vært på deres hitliste over prioriterte mediemål siden han i 2013 spilte en nøkkelrolle i publiseringen av lekkasjene utført av NSA-kontraktør Edward Snowden [National Security Agency]. Snowden-lekkasjene avslørte den svimlende graden av NSA-spionering på kommunikasjonene til praktisk talt alle amerikanske statsborgere, og store deler av verdens befolkning.

Julian Assange prøvde å beskytte seg mot den amerikanske statens hevn ved i 2012 å ansøke og få politisk asyl i den knøttlille ekvadorianske ambassaden i London, inntil han ble kastet ut og arrestert i april i fjor. Rett før Assanges utkastelse ble Chelsea Manning sendt tilbake til fengsel for å nekte å vitne for en storjury og trekke tilbake sitt kategoriske vitnesbyrdet fra hennes egen rettssak om at hun handlet alene – uten bistand fra Assange og WikiLeaks – for å få tilgang til informasjonen hun lekket.

Fengslingen av Manning og arresteringen av Assange ble raskt etterfulgt av Macron-regjeringen som iverksatte tiltak for å rettsforfølge åtte journalister for å ha avslørt Frankrikes medvirkning til Saudi-Arabias illegale krig i Jemen. I juni 2019 fant det i Australia sted uhørte politirazziaer på journalisters hjem og mediekontorer. Tre journalister er truet med påtale for offentliggjøringen av lekkasjer som eksponerte krigsforbrytelser begått av australske tropper i Afghanistan, og planer for å legalisere masseovervåkning.

Glenn Greenwald har ikke besøkt USA siden 2013 på grunn av sin berettigede bekymring for å bli arrestert. Med Bolsanaro ved makten kan CIAs, NSAs og FBIs lange armer godt og vel strekke seg inn i Brasil, der Greenwald har oppholdsrettigheter gjennom sin partner.


Den demokratiske senatoren Elisabeth Warren har støttet Greenwald mot Bolsonaro. På Twitter skriver Greenwald at praktisk talt all brasiliansk presse har tatt avstand fra anklagene. Greenwald har også publisert en tekst og en videokommentar til anklagene:


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKrigen er ikke over – terroristene har påført Syria store tap, sjøl om de er på defensiven
Neste artikkelDrives norske smelteverk av dansk vindkraft – om natta?