Donald Trump har ikke lagt bort krigsplanene mot Iran

11
Donald Trump sier at han personlig ga ordre om å drepe general Qassem Soleimani.

Det gikk et sukk av lettelse gjennom verden da Donald Trump opptrådte på sin pressekonferanse og gjorde det klart at USA ikke ville svare på Irans angrep på to USA-baser i Irak. Men det vil være klokt å ikke senke årvåkenheten. Faren for en krig mellom USA/Israel og Iran er fortsatt i høyeste grad til stede.

Bill Van Auken og David North bemerker i en artikkel på WSWS at det var en nokså spesiell forestilling man fikk se da Trump kom med sin erklæring.

«Mye av det Trump hadde å si, var resirkulert fra tidligere taler og tweets som fordømte og baktalte både Iran og general Qassem Suleimani. Men viktigere enn noe Trump sa, var måten hans tale ble iscenesatt. I et enestående brudd på konstitusjonell protokoll, henvendte Trump seg til nasjonen flankert av hele det uniformerte Joint Chiefs of Staff, samt visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Mark Esper. Ved alle tidligere anledninger har kunngjøringen om en større krise eller et militært engasjement blitt gjort av en president som sitter ved skrivebordet sitt i det ovale kontor. Dette bildet var ment å presentere Trump som leder for en militærjunta.»

I Kongressen har demokratene kritisert Trump for å legge opp til storkrig uten å lagge det fram for Kongressen. Speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus har lagt fram en resolusjon som er ment å begrense presidentens fullmakt til å gå til krig uten Kongressens godkjenning. Forslaget er mer symbolsk enn noe annet, siden Pelosi vet at det aldri vil bli godkjent i Senatet.

Som kjent har Donald Trump truet med å ramme 52 mål i Iran, inkludert kulturelle steder som er viktige for Iran – og for menneskeheten, kan vi tilføye. Disse truslene er i seg sjøl en krigsforbrytelse ifølge FN-charteret.

Og de neocons som står bak ham vil elske en krig mot Iran. Men det må finnes noen i det militære apparatet som er i stand til å forstå det signalet Iran sendte med sine presise missilangrep på USAs baser. USAs eget missilforsvar klarte ikke å stanse en eneste en av dem, til tross for at angrepet var varslet i god tid. Iran sendte 15 missiler mot Ain al-Assad-basen, men hadde 500 missiler klare til å ramme viktige mål i regionen. Det må finnes eksperter i Pentagon som vet at dette er alvor.

I regionen er det i hvert fall helt klart at signalene er blitt oppfattet. Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene, som er tiltenkt nøkkelroller i en krig mot Iran har sendt palmegreiner til Teheran. Kronprins Mohammed bin Salman (MBS) har bedt om deskalering av konflikten. Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash har bedt om «visdom og moderasjon» framfor «konfrontasjon og eskalering».

Det som ikke er kommet fram i norske medier er at da han ble drept i Bagdad var Qassem Soleimani på vei til møter for å bidra til reduksjon av konflikten mellom Saudi-Arabia og Irak, noe som skjedde på invitasjon fra Saudi-Arabia.

USA og Israel har lenge spilt sunnier mot sjiaer for å bygge opp til den krigen mot Iran som særlig Israel drømmer om. Men sunnifronten sprekker. MBS og de andre mafiabossene vet at dersom det blir en storkrig der USA retter massive angrep mot Iran, så vil de sjøl og hele deres maktbasis bli utslettet. Når de så hva houthigeriljaen var i stand til å gjøre mot Saudi-Arabias største oljeterminal med nokså enkle droner og missiler, har de all grunn til å frykte hva Iran og Revolusjonsgarden kan gjøre, dersom det skulle bli alvor.

Israel har vært pådriver for krig mot Iran i årevis, men man kan spore visse nervøse trekninger der også. I en uttalelse fra det israelske sikkerhetsrådet heter det at «våre militære kretser venter ikke at et sammenstøt mellom Iran og USA vil ramme vårt land, siden vi ikke hadde noe å gjøre med drapet på Qassem Soleimani.» Hvor sant eller usant dette er, kan diskuteres, men innholdet i uttalelsen er interessant fordi den er et slags hvitt flagg overfor Iran: Ikke skyt på oss!

For Iran har gjort det helt klart at dersom USA retter et stort angrep mot Iran, vil israelske byer være de første som vil lide. Presisjonsbombinga av Ain al-Assad-basen må ha overbevist Israels militære ledelse om at dette ikke er tomme trusler.

Irak: Hvilken del av «Go Home» er det dere ikke forstår?

Parlamentet i Irak har som kjent enstemmig vedtatt at alle utenlandske tropper skal ut av landet, men USA med Norge på slep later som om et vedtak i en nasjonalforsamling ikke er noe å bry seg om. Selv i de mest pro-USA-kretsene i Irak beginner det imidlertid å bli en sterkere stemning for kravet om at USAs og andre lands tropper skal ut.

Sajad Jiyad, som er direktør for tenketanken Bayan Center, sier at «selv blant irakere som vanligvis er pro-USA eller anti-Iran er folk nøytrale eller negative til det USA har gjort og ser på det som en farlig opptrapping. Fellesnevneren er at dette var et overgrep mot vår suverenitet.»

Trump har bedt om flere NATO-tropper til Irak, men Tyskland, Spania, Kroatia og Romania har slått fast at de trekker troppene ut. Norge insisterer på å bli stående. Hvis Eriksen Søreide ikke klarer å holde linja frykter hun vel at den internasjonale toppjobben hun drømmer om med høy skattefri lønn og utgiftskonto kan gå fløyten.

Til tross for alt dette, er det ingen grunn til å legge ned årvåkenheten. USAs ledelse har bevist tidligere at det knapt finnes grenser for hvilke feil de er i stand til å begå.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Dette har alle, inkludert Trump gått bort i fra.

  Jeg har ikke lyst til å forsvare Trump, men når man ikke vil fortelle sant, så blir man tvunget.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Trump truet på tweets med å ødelegge kulturelle minnesmerker, klart ulovlig.
  Trump innrømmer den dag i dag ikke at drapet på Soleimani var ulovlig

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Men han sa ikke hva disse var, og nå har alle presisert at det ikke gjelder hva vi kan kalle kulturarv. Om de bomber den gamle amerikanske ambassaden, som er et kulturelt minnesmerke og museum viktig for prestestyret, så er det noe annet.

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Trump avslørte at han ikke har peiling på hva som er lovlig eller ikke lovlig. Han trodde Hitlerisme var lovlig.
  Så truet han å drepe Iraks statsminister på telefon.
  Det siste har vi førstehånds vitne på = bevis
  NRK forteller at Iran skøt ned ukrainsk passasjerfly - uten å ha noe bevis på det. Men å formidle at Trump truet statsminister med mord rapporterer de ikke.
  DET KOMMER DE ALDRI TIL Å RAPPORTERE

  USA har rombaserte energivåpen som kan brukes for å ta ned fly, inklusiv passasjerfly

 5. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  En finansiell “Nuke-Option”, som kan drepe vestens børs, bank og finans

  Nå har Trump synliggjort hvor sårbare de er militært, men han har tankeløst også synliggjort den “bomben”, som kan utslette vestens bank- og finans om en krig provoseres frem med Iran.

  I et slikt krigs-scenario vil ikke USA med allierte kunne holde Hormus stredet åpent for oljetransport. Hvilket vil utløse et derivat armageddon på børsene.

  Det aller meste av oljen som skipes ut gjennom Hormus stredet er priset i dollar, og utgjør en stor del av verdiene som holder kursen på dollar oppe som reservevaluta. Stoppes den strømmen av petro-dollar, vil konsekvensene bli ufattelige for amerikansk økonomi, og med enorme ringvirkninger for det meste av USA´s allierte i NATO.

  Dette viser hvor vanvittig risikoen er ved Trump diplomatiet hvor Israel og sionist regimet der synes å bestemme over hva Trump finner på. Helst vil de ha fulle krigshandlinger og bruke atomvåpen i tillegg. De synes ikke å være klar over at Iran ikke behøver atomvåpen for å knekke dem. Iran har en finansiell “Nuke-Option”. Eller kanskje sionist regimet spekulerer i nettopp et slikt finansielt armageddon, og har posisjonert seg slik at de skal bli lite rammet. Det er tross alt del av sions protokoller og historiske konspirasjon at sions fiender skal utslette hverandre for at den jødiske stat skal stå igjen som verdens hegemoni med Jerusalem som verdens navle og hovedstad.

  USA bør også tenke på hvor mye økonomisk krigføring og sanksjoner de legger på Iran. Trump truer hele tiden med mer av slike reaksjoner. Han skjønner visst ikke at Iran kan utløse en økonomisk krig som hverken Trump eller noen av USA´s petro-dollar venner vil tåle.

 6. Klart ikke Trump har lagt bort krigsplanene sine, det er bare minutter siden det kom melding om at en flåte av fly fra Irak gikk til angrep på Iranske styrker med mange drepte og såret. Om det er USA eller Israel som stå bak vet vi ikke enda …

  Putin sier han ikke vil hjelpe Iran siden han mener Iran helt fint klarer å vinne over USA på egen hånd.

  Morsomt å se hvordan anti krigs bevegelsen som støttet Trump for at han ville ut av de evige krigene nå støtter Trump i å være nær å sette i gang WW3. Alt er snudd på hodet. En slags fanatisme vi ikke har sett siden Hitlers dager.

  Neste hendelse blir at Tyrkia vil angripe Iran.

 7. Avatar for Johnny Johnny says:

  Du er helt sikkert klar over at Zion’s vises protokoller ble avslørt som falskt allerede i 1921, så du må gjerne begrunne denne kommentaren.

 8. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  For dem som ikke er helt oppdatert hva sionismens aktører har som intensjoner anbefales å lese lenken gitt herunder. I stedet for bare å kverulere om sions protokoller.

  Sionister har omskrevet hva antisemittisme og jødisk identitet handler om

  Det er et stort og vedvarende problem at sionismen arbeider for å villede, avlede og desinformere om hva som er antisemittisme og jødisk identitet.

  Sionistene har lykkes med å skape en sterk anglo-sionistisk allianse i verden, som tydeligst kan observeres ved den sterke innflytelse sionismens regime i Israel har på amerikansk politikk. Spesielt etter 70-tallet har dette utviklet seg kraftig.

  Det er sionismens erklærte agenda for jødisk kolonialisme og hegemoni som preger amerikansk politikk. Et preg som har blitt kraftig forsterket med Trump som amerikansk president.

  For å forstå historien bak dette og hvordan den preger samtidens geopolitikk, er det verdt å lese denne artikkelen.

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.middleeasteye.net%2Fopinion%2Fantisemitic-deal-century%3Ffbclid%3DIwAR1w99urMPP9dZUnQebf4jbCHdYzZhMzs7Y55h_WhbfSg72nM0AnXf1eowA&h=AT0PEFzzuGs3zwivwMgqUWx6947Wxx4Pemff4Rth8vau0Tn2ndbxYgFqOSuKxGxOvjq2Madiy3zwtTMlXys4baE-RKqAg6_bCaihizQc-DBC1QLK5xsxOHiB3YdbDiR0NoBw-XBw-qXJC84-47Xttt9dXuU

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere