Tyrkia vil etablere en militærbase i Libya

0
Illustrasjon: Shutterstock

Utenrikskomiteen i det tyrkiske parlamentet godkjente 16. desember 2019 en militæravtale mellom Tyrkia og Libya, skriver den tyrkiske nettavisa Yenisafak.com. Tyrkias spesialutsending til Libya, Emrullah Isler, sa i den forbindelsen at med dette trekket tok Tyrkia en sterk posisjon i det østlige Middelhavet og «viser at det er en spiller de andre må regne med».

Tyrkias avtale er inngått med den FN-godkjente regjeringa i Libya, Government of National Accord (GNA). Meldingene sier også at Tyrkia vil etablere en militærbase i Tripoli i Libya. Skip og fly skal allerede være klargjort til å frakte folk og materiell til en slik base.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa at Tyrkia og Russland har blitt enige om å koordinere sin innsats i Libya, og det til tross for at Russland støtter marskalk Khalifa Haftars Libyan National Army (LNA).

Dette kartet fra Southfront viser frontlinjene mellom GNA og LNA 16. desember 2019.

Khalifa Haftar fikk utdannelse hos CIA i Langley, USA og oppnådde statsborgerskap i USA. Han deltok i den vestlige krigen mot Libya i 2011 som Norge gikk i spissen for. I 2014 etablerte han LNA, som i praksis er regjering for den østlige delen av Libya. LNA er støttet av Emiratene, Egypt, Frankrike og Russland.

USAs offisielle mediekanal Voice of America, skriver at LNA prøvde å innta Tripoli tidlig i desember 2019, men at de skal ha mislykkes.

Tyrkia er i en viss grad fortsettelsen av det osmanske riket, og dette riket omfattet i sin tid også Libya. Se kart:

Kilde: Encyclopædia Britannica, Inc.

Tyrkia under Erdoğan har vist seg å ha ambisjoner om å gjenopprette deler av det osmanske riket under tyrkisk kontroll. Erdoğan ser seg sjøl i rollen til Suleyman den store, den fremste lederen av det osmanske riket. Tyrkia mener derfor at de har en historisk rett til å spille en sentral rolle på libysk jord.

Les også: Erdoğans stormaktsdrømmer

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.