Sprekk i sanksjonsmuren mot Russland

0

Equinor og Rosneft vil starte byggingen av oljefelt i Sibir

Equinor og russiske Rosneft sparker i gang North Komsomolskoye-prosjektet etter mange års planlegging. Prosjektet er ikke rammet av sanksjonene mot Russland. Dette skriver E24, som fortsetter:

«Den norske oljegiganten melder lille julaften at de og russiske Rosneft nå har gjort investeringsbeslutningen om å bygge ut North Komsomolskoye, et olje- og gassfelt på land i Vest-Sibir i Russland.

Prosjektet var en del av den strategiske samarbeidsavtalen som Rosneft og Equinor (den gang Statoil) inngikk i 2012, og nå er partene enige om å sette i gang første utbyggingsfase. Planen er å bygge ut område for område og koble det opp mot et sentralt prosessanlegg på feltet.

Gassen fra området skal eksporteres via et rørledningsnett i regionen som man kobler seg på.

Equinor opplyser at de to selskapene har drevet prøveproduksjon på feltet siden 2018 for å forstå reservoaret bedre og for å kunne planlegge en utbygging.»

Nå rammes altså dette prosjektet av formelle grunner ikke av sanksjonene som USA har pålagt sine allierte. Men likevel viser det at det er svært vanskelig for USA å opprettholde sanksjonene mot Russland. Sanksjonene er politiske, men de er også skapt for å fremme eksporten av kostbar (og miljøskadelig) frackinggass fra USA, og kapitalismens lovmessigheter tilsier at kapital flyter dit det er profitt å hente. USA står overfor et tilsvarende problem med Nord Stream 2. Tysk kapital vil ikke kunne godta disse sanksjonene, ikke på kort sikt – og slett ikke på lang sikt.

I det lange løp vil ikke USA kunne hindre at europeisk kapital finner måter å samarbeide med russisk og kinesisk kapital på, særlig ikke når deres europeiske klienter jo kan se med sine egne øyne at USAs imperium krakelerer og smuldrer opp.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er gavebredde2-1024x236.jpg
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png

Forrige artikkelMilliardærenes skrekkscenario: Befestede byer i en verden av kaos
Neste artikkelNRKs støtte til terroristene i Syria