Russland er kun et påskudd for å opprettholde NATO

0
Jens Stoltenberg taler i NATO-hovedkvarteret i 2017. Foto: Belish, Shutterstock

Av George Chabert, Trondheim.

Fregatter som synker ved første anledning, problemfylte amerikanske kampfly med kort levetid: NATO-medlemskapet koster Norge milliarder. Da Sovjetunionen og Warszawapakten fantes, var det nord­atlantiske samarbeidet betryggende for rikets sikkerhet.

I dag står Russland alene og har et bruttonasjonalprodukt på størrelse med Spanias, og er ikke annet enn et påskudd for den verdensomspennende militær­alliansen. Europas sikkerhet er ikke lenger i fokus, men det er ikke hele sannheten.

I 2005 uttalte Vladimir Putin at Sovjet­unionens fall var «den største geopolitiske katastrofe i forrige århundre.» Vesten, det vil si USA og dets europeiske satellitter, befant seg i 1991 plutselig uten troverdig militær motstand, og tok seg derfor til rette.

Et betydelig antall land er siden blitt bombet, med millioner av flyktninger som resultat. Krigførende parter er blitt oppmuntret og støttet med penger og våpen, og krigene har totalt ødelagt infrastrukturen i områder tilsvar­ende en tredjedel av Europas areal.

Putin overdrev ikke: Verden har måttet betale dyrt for vestens militære dominans.

Jo større ødeleggelsene er, desto mer insi­sterende blir propagandaen. De utvalgte motstanderne tegnes som djevler for å rettferdiggjøre krigene. For George H. W. Bush var Saddam Hussein verre enn Hitler.

Ifølge senator Lindsey Graham skulle Gaddafi angripe Europa: «Hitler mente det; Gaddafi mener det.» Bashar al-Assad? Hitler han også, skal vi tro en talsmann for Det hvite hus.

Avisene følger ivrig opp: Mellom august 1990 og januar 1991 ble det i Washington Post og New York Times publisert 228 artikler der Saddam Hussein ble sammen­liknet med Hitler.

To av dem som ble utropt som en ny Hitler, er blitt torturert, drept og begravd, og over én million irakere har mistet livet i krigene siden 2003.

Amerikansk geopolitikk tvinger Europa til å være i permanent konflikt med Russland. I beste James Bond-stil be­skriver utenriksminister Mike Pompeo den russiske presi­denten som en ekte Specter-­agent, og for­klarer at Kinas leder «undertrykker sitt eget folk.»

Europa advares mot å kjøpe russisk gass og kinesisk teknologi fremfor produkter made in USA, fordi «vi er i konkurranse om verdier med ufrie nasjoner.» Pressen trykker gjerne artikler om «Putins pudler» og andre sympatiske husdyr. Den dagen Vladimir Putin eller Xi Jinping blir oppgraderte til Hitler i papirpressen, kan vi for alvor bekymre oss, for da er krigen nær.

«Når kommunismen forsvinner, må Nato forsvinne», sa Charles de Gaulle. Tvert om, Nato er blitt forsterket med stadig nye land, og i dag er militær­alliansen den største trusselen mot verdens­freden.

Gang på gang – i går i Irak og Libya, i dag i Syria – undergraver Nato FNs konvensjoner. Det er i europeernes interesse at Russland og Kina videreutvikler sine egne våpensystemer.

Så lenge Nato består, er vi faktisk best tjent med at land som Iran videreutvikler sitt forsvar, hvis da ikke USAs forsvars­allianse gjentar scenarioene fra Irak, Libya og Syria, og gjør 80 millioner iranerne til flyktninger.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre går med stearinlys sammen i tog som skal minne oss om Krystallnatten. De lover å arbeide for å «hindre at fordommer blir etablert og sprer seg», som Solberg sa.

Men det er først og fremst vestlige militære fremstøt i Asia, Midtøsten og Nord-Afrika som sprer et hat som for­flytter seg til Europa.


Denne artikkelen har også vært publisert som kronikk i BT.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
Forrige artikkelEtter brexit-nederlaget: Journalister og «eksperter» i «den varierte presse» drømmer om nye hindringer
Neste artikkelGoldman Sachs vil investere tungt i «klima»-prosjekter