Beklager, Putin-hatere, men sanksjonene har mislykkes

0
Vladimir Putin. Anton Veselov / Shutterstock.com

«Beklager hatere, men Putins obligasjonsmarked er bedre enn Xis, bedre enn Trumps,» skriver finansmagasinet Forbes. «Obligasjonsmarkedet i Russland er blitt skuddsikkert.»

Det Forbes viser til, er at mens det finnes 15.000 milliarder dollar i obligasjoner (lån) som gir negativ rente, så kan det russiske obligasjobsmarkedet tilby renter som får tennene til å løpe i vann for profitttørste spekulanter.

Russlands 2027-obligasjoner gir 4,25% rente, men dersom du kjøper tyske obligasjoner taper du med en negativ rente –0,35%.

«De har gjort seg sjøl skuddsikre,» sier James Barrineau, fra Schroders Investment i New York. «De kan betale ned all utenlandsgjeld ved hjelp av statsbankens reserver,» og «de har handlingsrom på skatteinngangen som de kan bruke på innenriksøkonomien.»

Russland har 433 milliarder i dollarverdi i utenlandsk valuta og en gullbeholdning verdt 107,9 millioner dollar. Reservene deres er nummer to blant kommende økonomier. Bare Kina med 3.000 milliarder dollar i reserver er sterkere.

Så hvis hensikten med sanksjonene og straffetiltakene mot Russland har vært å utløse en innenriksøkonomisk krise, så har de vært totalt mislykket. Det er snarere slik at de har virket stikk motsatt av sin hensikt. Sanksjonene og tap av markeder har tvunget Russland til å ta omfattende tiltak som har styrket egen økonomi. Staten har tatt kontroll og rensket ut useriøse operatører, ryddet opp i regelverket og profesjonalisert finansmarkedet. Og Russland har gjort seg svært mye mindre sårbart for USAs manipulasjoner av det globale bank- og finanssystemet.

De tallene Barrineau viser til betyr at Russland, uansett sanksjoner, kommer til å tiltrekke seg utenlandsk kapital. Kapitalister kan være med på sanksjoner en stund, men en renteforskjell på 5% er for mye til at de kan la sjansen gå ifra seg.

Etter at USA og Vesten innførte sanksjoner mot Russland i 2014 hadde landet en nedgang i to år, men siden er kurven snudd og det har vært oppgang i tre år. Så hvis regimeskiftestrategene trodde at de skulle få Russland til å klappe sammen slik Sovjetunionen gjorde det, har de rundet feil.

Russland er naturligvis et kapitalistisk samfunn kontrollert av et ditto borgerskap. Klasseforskjellene er enorme og Moskva regnes som verdens «milliardærhovedstad», men Putin har lykkes i å nøytralisere sanksjonene og stabiisere økonomien, det skal han ha.

Dette behøver man ikke være «for Putin» for å vite. Dette er nøkterne fakta man må forholde seg til. Vestens økonomiske krig mot Russland har ganske enkelt slått feil. Burde ikke det i det minste være grunn god nok til å revurdere denne politikken?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelMatsvinn
Neste artikkelMafia på Malta tungt inne i gaming