Tyskland er hardest rammet av Russland-sanksjonene

0
USAs sanksjonspolitikk har vært og er ødeleggende for tysk eksportindustri. Illustrasjon: Shutterstock

Tyskland er det landet utenom Russland som er hardest rammet av de sanksjonene som USA har påtvunget Europa. Tysk industri hadde et stort marked i Russland, og har tapt milliarder av euro på den politikken Angela Merkel har fulgt på Washingtons kommando. Særlig er Øst-Tyskland hardt rammet.

Ifølge en fersk rapport fra Ost-Ausschusses der Deutschen Wirtschaft falt Sachsens handelsvolum kraftigst fra 2013 til 2018 med 72,5 prosent, mens i de fem østtyske statene (unntatt Berlin) var gjennomsnittet 28,7 prosent. I Vest-Tyskland krympet imidlertid vareeksporten med «bare» 17,0 prosent. Selv om Sachsen er helt spesielt, har tysk-russisk handel også falt kraftig i Sachsen-Anhalt (minus 24,0 prosent), Brandenburg (minus 20,4 prosent) og Thüringen (minus 19,9 prosent) siden 2013. Landsgjennomsnittet er minus 19,7 prosent. Dette skriver Merkur.de.

Julian Hinz fra Kieler Institut für Weltwirtschaft sier at Tyskland har tapt 770 millioner dollar i måneden på Russland-sanksjonene. Verdenshandelen har hatt et tap på 5,6 milliarder dollar i måneden. Russland er naturligvis hardest rammet, men Tyskland, og da særlig Øst-Tyskland er også svært hardt rammet. Dette bidrar til det raseriet som velgerne i de østlige delstatene viser, og som blant annet kommer fram ved at de stemmer fram Alternative für Deutschland (AfD), som har markert seg som motstandere av sanksjonspolitikken.

Som journalisten Sabine Kinkartz i Deutsche Welle skriver her har USA sjøl bare tapt 70 millioner dollar i måneden, så Washington har i like stor grad ført en handelskrig mot sine «allierte» som mot Russland. Dette har de kunnet gjøre fordi europeiske politikere ikke er representanter for sine egne folk, men marionetter for USA.

Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

Forrige artikkelPanikk i vindkraftbransjen – Norweas diktverk
Neste artikkelDomstolene og demokratiet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).