Tyskland er hardest rammet av Russland-sanksjonene

6
USAs sanksjonspolitikk har vært og er ødeleggende for tysk eksportindustri. Illustrasjon: Shutterstock

Tyskland er det landet utenom Russland som er hardest rammet av de sanksjonene som USA har påtvunget Europa. Tysk industri hadde et stort marked i Russland, og har tapt milliarder av euro på den politikken Angela Merkel har fulgt på Washingtons kommando. Særlig er Øst-Tyskland hardt rammet.

Ifølge en fersk rapport fra Ost-Ausschusses der Deutschen Wirtschaft falt Sachsens handelsvolum kraftigst fra 2013 til 2018 med 72,5 prosent, mens i de fem østtyske statene (unntatt Berlin) var gjennomsnittet 28,7 prosent. I Vest-Tyskland krympet imidlertid vareeksporten med «bare» 17,0 prosent. Selv om Sachsen er helt spesielt, har tysk-russisk handel også falt kraftig i Sachsen-Anhalt (minus 24,0 prosent), Brandenburg (minus 20,4 prosent) og Thüringen (minus 19,9 prosent) siden 2013. Landsgjennomsnittet er minus 19,7 prosent. Dette skriver Merkur.de.

Julian Hinz fra Kieler Institut für Weltwirtschaft sier at Tyskland har tapt 770 millioner dollar i måneden på Russland-sanksjonene. Verdenshandelen har hatt et tap på 5,6 milliarder dollar i måneden. Russland er naturligvis hardest rammet, men Tyskland, og da særlig Øst-Tyskland er også svært hardt rammet. Dette bidrar til det raseriet som velgerne i de østlige delstatene viser, og som blant annet kommer fram ved at de stemmer fram Alternative für Deutschland (AfD), som har markert seg som motstandere av sanksjonspolitikken.

Som journalisten Sabine Kinkartz i Deutsche Welle skriver her har USA sjøl bare tapt 70 millioner dollar i måneden, så Washington har i like stor grad ført en handelskrig mot sine «allierte» som mot Russland. Dette har de kunnet gjøre fordi europeiske politikere ikke er representanter for sine egne folk, men marionetter for USA.

Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Situasjonen minner en del om det som skjedde i mellomkrigstiden.
  Tyskland hadde blitt pålagt å betale krigsskadeerstaning til Frankrike og Storbritannia etter WW1. Og Frankrike og Storbritannia hadde på sin side krigsgjeld til USA som USA ikke ville ettergi. Resulatatet av dette ble fatalt for Tyskland (noe bla økonomen Keynes advarte mot på forhånd). Og nå skjer altså noe lignende på nytt hvor Tyskland utsettes for store økonomiske tap pga de pålagte sanksjonene mot Russland og Iran (og man kan kanskje også inkludere en selvforskyldt mislykket energiomlegging i Tyskland). Spørsmålet blir hvordan Tyskland vil håndtere alt dette? Er et av svarene å satse på opprettelsen av et slags tysk Lebensraum hvor bla Norge og evt andre naboland gjøres om til rene energi-kolonier?

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Når representerer vel ikke amerikanske politikere amerikanerne heller, så da må skytset rettes mot muliggjørerne av dagens system, de progressive journalistene og deres kapitalistiske eiere.

  bee

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Alle progressive vet at patriarkatet av hvite menn styrer gjennom det krigsindustrielle komplekset og CIA, selv om både journalister og professorer stort sett er progressive, så har de ingen makt.

  Selv ikke når NATO bedriver freds og kvinnesaksbombing, klarer de progressive å se at de som styrer med det er utdannet ved professorenes hjernevask-institusjoner, og er progressive de også.

  jens

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  I Vesten? På en måte ingen, da de med makt gjøre hva som forventes av dem, mens journalistene må skrive slik de uninformerte kollegene vil, og de rike er livredde for å miste penga sine, så de støtter det til enhver tid herskende paradigmet.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  På en måte så er det vi som kan snakke om de tingene som er forbudte tema i de finere salonger som har makt, slik stå har blitt i Vesten, hvor det er Torkjeller i enhver organisasjon som passer på at det er konsekvenser om man ikke følger ortodoksien.

  At Torgeir er her, og viser alle hvordan vårt system virker, er ikke en dum ting, da tankepolitiet oppfører seg relativt likt det være seg klima, Israel, rasisme, feminisme, lojalitet mot arbeidsgiver, Syria-krigen etc.

  Undergraving og kupp var noe Vesten var livredde for under den kalde krigen, så at systemet vårt ble satt opp så egentlig ingen hadde makt, er ikke veldig rart, da det på papiret høres veldig anti-totalitært ut. At et slikt system er svakt mot selvoppnevnt tankepoliti kan lett observeres, da ingen har makt til å ta dem, var nok noe de ikke tenkte på når staten ikke skulle ha den rollen.

  gretas%20vitnen

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Som samfunn så har vi normer som gjør at folk med andre asosiale trekk må spille skuespill, og det bør vi nok ha mot utgaven formyndermenneske også.

  Folk som har lyst til å slå, gjør som regel ikke det, og ikke forteller de det som oftest heller, og slik burde det være med de som har formyndingsimpulsen også.

  Restultatet av denne hemningsløse formyndingen er et ryggdekningssamfunn hvor alle går på eggeskall, så det er virkelig på tide å få spredt en anti-formyndingsnorm.
  no%20fun

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere