Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

0
USA tvinger Europa til å spille russisk rulett. (Filmplakat fra Hjortejegeren med Robert De Niro.)

Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

Den amerikanske visepresidenten har holdt tale til studentene ved Harvard, og ifølge Det hvite hus sa han blant annet følgende:

Hele tida har vi gitt Putin et enkelt valg: Respekter Ukrainas suverenitet eller ta imot de stigende konsekvensene av å ikke gjøre det. Dette har gjort at vi kunne samle verdens viktigste utviklede land til å påføre Russland kostnader.

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader. Og resultatet er at det har vært en massiv kapitalflukt fra Russland og bokstavelig talt en frysing av utenlandske investeringer der – rubelen er på sitt svakeste mot dollar og russisk økonomi vakler på kanten av resesjon.

Det er mulig at Joe Biden, som har fått sønnen sin inn i en toppjobb i rovdrift på skiferolje i Ukraina, synes at dette er artig å fortelle studenter i USA. Men jeg skal røpe en sak for ham: internett finnes. Dette blir også lest i Berlin, Paris og Roma.

Og det kan ikke være morsomt for Merkel, Renzi eller Hollande at deres velgere får vite at de har opptrådt som tamme aper for USA og påført sine lands bedrifter og arbeidstakere store tap og økt arbeidsløshet fordi Det hvite hus har mobbet dem til det.

Det er splittelse i EU om sanksjonspolitikken, og Bidens bemerkninger gnir bare salt inn i sår som er ganske ømme fra før.

 

 

Forrige artikkelÄven Marine Le Pen kritiserar TTIP – hur ska vänstern agera?
Neste artikkelUrealistisk «elbil-revolusjon»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).