Nederland: Trafikkaos da bønder inntok Haag for å demonstrere

0
Bondeprotest i Nederland. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock

Av Ivar Austbø.

Nederland opplever for tiden store protester fra bønder som er sinte på grunn av forslag om å kutte i husdyrproduksjonen for å redusere forurensning. Det ble trafikkaos da tusenvis av bønder på tirsdag tok traktoren fatt for å markere sin misnøye i Haag, byen der regjeringen og parlamentet befinner seg.

Demonstrasjonen kom til på grunn av et initiativ fra partiet D66 (søsterparti av det norske Venstre) om kutt i husdyrproduksjon for å redusere nitrogenutslipp. Forslaget ble også støttet av Groenlinks (venstreorientert miljøparti).

Landbruksminister Carola Schouten (fra det kristelig-demokratiske ChristenUnie) har forsikret demonstrerende bønder om at hun lytter til dem, og det på hennes vakt ikke vil gjennomføres en halvering av antallet kyr og griser i nederlandske gårder.

Like før uttalelsen hadde ministeren fått høre av demonstrasjonens organisator Bart Kemp at hun hadde bare laget rot av landbrukspolitikken.

Kemp mente at politikere som Jesse Klaver (Groenlinks) og Rob Jetten (D66) ikke har peil og setter levebrødet til tusen av jordbruksfamilier på spill med sine forslag om kutt.

Han sa at bønder, de som forsynte nasjonen med mat, er lei av å bli hengt ut som miljøkriminelle.

Partiene VVD, CDA, ChristenUnie og PVV har kommet med støtteerklæringer til bøndene.

Forrige artikkelGlobal Redesign Initiative – vil nytegne den rådende verdensorden
Neste artikkel«Vi driter i det dere driver med. Vi tar fra dere fellesgodene. Og vi deler ut resten av naturen deres til vindmølleparker. I miljøets navn».