Hvem er Sylvie Goulard? Og hvorfor ble hun ikke valgt til EU-kommisær?

0
Sylvie Goulard i sin andre opptreden i EU-parlamentet. Det hjalp ikke. Hun ble ikke valgt. Foto: Shutterstock

Av Daniel Ducrocq.

Franske Sylvie Goulard ble ikke valgt til EU-kommissær. 10 oktober ble hennes kandidatur forkastet med klart flertall (82 av 112 stemmer). 

Hvem er Sylvie Goulard ?

Sylvie Goulard har vært forsvarsminister i en måned (juni 2017) og er siden 2018 ansatt som underdirektør i den franske nasjonalbanken med en brutto månedslønn på 24.000 euro. Fra oktober 2013 til januar 2016, mens hun satt i EU-parlamentet, var hun også konsulent for det amerikanske instituttet Berggruen med en brutto månedslønn på 13.000 euro. Hun har dermed ingen grunn til å være bekymret for egen økonomi.

Berggruen Instituttet som Goulard arbeidet for, er en tankesmie som tar sikte på å »promotere en bedre styring av verden og Europa» (sic). Instituttet ble grunnlagt i 2010 av milliardæren Nicolas Berggruen som reiser rundt i sitt private jetfly og er medeier av en rekke mediahus i 23 land. Han eier 15% av Le Monde og er hovedaksjonær av spanske Prisa (som eier El Pais).  

Fra flere hold ble det sagt at Sylvie Goulard ikke ble valgt til EU-kommissær av etiske grunner. Det hevdes at å være konsulent for en amerikansk tankesmie er upassende for en EU parlamentariker. Å velge henne i EU kommisjonen, ville skade Unionens gode rykte som verdens etiske fyrtårn. 

Men det finnes verre tilfeller i EU apparatet enn Sylvie Goulard, som for eksempel Josep Borrell som fra 1. november i år tiltrer stillingen som EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Tidligere i sin politiske karriere måtte Josep Borell gi fra seg drømmen om å bli leder for det spanske Arbeiderpartiet etter flere skattefuskskandaler. I fjor ble han ilagt en bot på 30.000 euro av en spansk domstol på grunn av innsidehandel med en rekke selskaper. EU-parlamentet ba ham kvitte seg med sine aksjer i Bayer-Monsanto før han ble valgt til EUs høye representant av EU-parlamentet med stående applaus. Men Josep Borell er også varm tilhenger av et sterkt EU-forsvar og av en hard linje ovenfor Russland….       

Franske Sylvie Goulard ble altså ikke valgt til EU-kommissær.

Dette er en nedtur for Frankrikes posisjon i EU og et nederlag for Macron. I et intervju hevdet den franske presidenten å ha fått støtte for Goulards kandidatur fra en rekke partier på europeisk nivå: det kristelige demokratiske PPE (som CDU er medlem av), det sosialdemokratiske S&D, det liberale ALDE. Han har all grunn til å føle seg dolket i ryggen av sine europeiske venner.

Sylvie Goulard og Josep Borell står som eksempler for den europeiske »eliten»:  veldig godt betalt og løsrevet fra vanlige folks økonomiske hverdag, korrupte, med påvirkningsmakt over tankestrømninger gjennom eierskap i store media kanaler.

Daniel Ducrocq

Kilder:

Om Sylvie Goulard:

Libération.

Om Berggruen tankesmie:

Forrige artikkelSyrias hær frigjør stadig mer av Nordøst-Syria
Neste artikkelDroppes den nasjonale rammeplanen for vindkraft?