Hvem er Sylvie Goulard? Og hvorfor ble hun ikke valgt til EU-kommisær?

1
Sylvie Goulard i sin andre opptreden i EU-parlamentet. Det hjalp ikke. Hun ble ikke valgt. Foto: Shutterstock

Av Daniel Ducrocq.

Franske Sylvie Goulard ble ikke valgt til EU-kommissær. 10 oktober ble hennes kandidatur forkastet med klart flertall (82 av 112 stemmer). 

Hvem er Sylvie Goulard ?

Sylvie Goulard har vært forsvarsminister i en måned (juni 2017) og er siden 2018 ansatt som underdirektør i den franske nasjonalbanken med en brutto månedslønn på 24.000 euro. Fra oktober 2013 til januar 2016, mens hun satt i EU-parlamentet, var hun også konsulent for det amerikanske instituttet Berggruen med en brutto månedslønn på 13.000 euro. Hun har dermed ingen grunn til å være bekymret for egen økonomi.

Berggruen Instituttet som Goulard arbeidet for, er en tankesmie som tar sikte på å »promotere en bedre styring av verden og Europa» (sic). Instituttet ble grunnlagt i 2010 av milliardæren Nicolas Berggruen som reiser rundt i sitt private jetfly og er medeier av en rekke mediahus i 23 land. Han eier 15% av Le Monde og er hovedaksjonær av spanske Prisa (som eier El Pais).  

Fra flere hold ble det sagt at Sylvie Goulard ikke ble valgt til EU-kommissær av etiske grunner. Det hevdes at å være konsulent for en amerikansk tankesmie er upassende for en EU parlamentariker. Å velge henne i EU kommisjonen, ville skade Unionens gode rykte som verdens etiske fyrtårn. 

Men det finnes verre tilfeller i EU apparatet enn Sylvie Goulard, som for eksempel Josep Borrell som fra 1. november i år tiltrer stillingen som EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Tidligere i sin politiske karriere måtte Josep Borell gi fra seg drømmen om å bli leder for det spanske Arbeiderpartiet etter flere skattefuskskandaler. I fjor ble han ilagt en bot på 30.000 euro av en spansk domstol på grunn av innsidehandel med en rekke selskaper. EU-parlamentet ba ham kvitte seg med sine aksjer i Bayer-Monsanto før han ble valgt til EUs høye representant av EU-parlamentet med stående applaus. Men Josep Borell er også varm tilhenger av et sterkt EU-forsvar og av en hard linje ovenfor Russland….       

Franske Sylvie Goulard ble altså ikke valgt til EU-kommissær.

Dette er en nedtur for Frankrikes posisjon i EU og et nederlag for Macron. I et intervju hevdet den franske presidenten å ha fått støtte for Goulards kandidatur fra en rekke partier på europeisk nivå: det kristelige demokratiske PPE (som CDU er medlem av), det sosialdemokratiske S&D, det liberale ALDE. Han har all grunn til å føle seg dolket i ryggen av sine europeiske venner.

Sylvie Goulard og Josep Borell står som eksempler for den europeiske »eliten»:  veldig godt betalt og løsrevet fra vanlige folks økonomiske hverdag, korrupte, med påvirkningsmakt over tankestrømninger gjennom eierskap i store media kanaler.

Daniel Ducrocq

Kilder:

Om Sylvie Goulard:

Libération.

Om Berggruen tankesmie:

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Utenlandske agenter skal være skiltet som utenlandsk agent. Det er en selvfølge at en spom er agent for en annen stat ikke kan inneha offentlige verv. EU får selv ta fatt på sitt lovverk. De har jo vært ganske masochistiske ovenfor amerikanske overgrep fram til nå. Det samme gjelder Norge forsåvidt. Vi får ta grep på det, vi som ikke liker det. Koste hva det faen koste vil!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere