Den stille krigen mellom USA og Iran og «opprøret i Irak»

0
Fra protestene i Irak. Amatørfoto fra Twitter.

Over hundre mennesker er blitt drept i de voldelige demonstrasjonene i Irak i begynnelsen av oktober 2019. Det er høyst reelle grunner til at det blir protester og oppstander i Irak. Et flertall av befolkninga er under 20 år og har vanskelig med å finne jobber eller skape seg ei framtid. Det er også en ekstrem korrupsjon som provoserer folket og gir grunn til kraftige protester. Men dette er ikke grunnen til at protestene kommer akkurat nå eller at de så raskt blir voldelig. I månedsvis har det eksistert planer om å styrte regjeringa i Bagdad og å utløse gatekamper for å oppnå dette.

Det har vært mange meldinger om skarpskyttere som skyter både på demonstranter og på politi. Dette er samme metode som den som ble brukt på Maidan-plassen for å utløse kuppet i Kiev i februar 2014. En analyse av meldinger på sosiale medier, og spesielt på Twitter, viser en stor aktivitet fra saudiarabiske kilder. Det ble skapt tusenvis av kontoer på kort tid og de pøste ut meldinger som skulle simulere folkelig protest, men analysen viser at de er falske.

Det kommer også meldinger om at skarskyttere med finlandshetter har angrepet og skutt mot kontorene til utenlandske mediekanaler. Regjeringa i Bagdad benekter at det er deres sikkerhetsstyrker som står bak skarpskytterne.

Iraks nøkkelposisjon i regionen og bakgrunnen for denne krisa

I en artikkel på sin egen blogg skriver Midtøsten-analytikeren Elijah J Magnier om både den sosiale og geopolitiske bakgrunnen for det som skjer i Irak. Artikkelen er vel verdt å lese. Her har vi oversatt noen avsnitt:

«De siste fire dagene har vist at den pågående krigen mellom USA og Iran har en akutt påvirkning på hele regionen. Dette er nå tydelig i Irak der mer enn 105 mennesker er drept og tusenvis såret i løpet av demonstrasjoner som rystet hovedstaden Bagdad og sørlige Shia-byer, inkludert Amara, Nasririyeh, Basrah, Najaf og Karbalaa. Tilsvarende demonstrasjoner kan komme til utbrudd i Beirut og andre libanesiske byer på grunn av likheten i økonomiske forholdene i de to landene. Den kritiske økonomiske situasjonen i Midt-Østen gir grobunn for opprør som fører til generelt kaos.

Irak har en spesiell status på grunn av sin posisjon, siden USAs okkupasjon av landet 2003, som alliert både av Iran og av USA. Statsminister Adel Abdel Mahdi har fram til nå benyttet seg av artikkel 8 i grunnloven, og forsøkt å bevare Irak som et balansepunkt mellom alle allierte og naboland, og forhindre at Mesopotamia blir en slagmark for konflikter mellom USA og Iran eller Saudi-Arabia og Iran.

Til tross for innsatsen fra Bagdad-tjenestemenn, har forverringen av den innenlandske økonomiske situasjonen i Irak presset landet til en situasjon som kan sammenlignes med de landene som ble rammet av den såkalte «arabiske våren».

Drevet av reelle klager, inkludert mangel på jobbmuligheter og alvorlig korrupsjon, ble hjemlige opprør manipulert av fiendtlig utenlandsk manipulasjon for å endre regimet; denne virksomheten har pågått i Syria siden 2011. Bagdad mener at utenlandske krefter har utnyttet de berettigede kravene fra befolkningen for å iverksette sin egen agenda, med katastrofale konsekvenser for de aktuelle landene.

Kilder på den irakiske statsministerens kontor sa at “de nylige demonstrasjonene var allerede planlagt for et par måneder siden. Bagdad jobbet for å prøve å lette situasjonen i landet, særlig ettersom kravene fra befolkningen er legitime. Statsministeren har arvet det korrupte systemet som har utviklet seg siden 2003; hundrevis av milliarder av dollar er blitt ledet over i korrupte politikernes lommer. Dessuten forbrukte krigen mot terror ikke bare alle landets ressurser, men tvang Irak til å låne milliarder av dollar for gjenoppbygging av sikkerhetsstyrkene og andre grunnleggende behov. «

”De siste demonstrasjonene skulle være fredelige og legitime fordi folk har rett til å uttrykke sin misnøye, bekymringer og frustrasjon. Hendelsesforløpet viste imidlertid et annet mål: 8 medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble drept sammen med titalls sivile og mange regjerings- og partibygninger ble satt i brann og fullstendig ødelagt. Denne typen oppførsel har feilrettet befolkningenes virkelige klager på en katastrofal kurs: å skape kaos i landet. Hvem har fordel av uorden i Irak? ”»

En framtredende iransk geistlig har beskyldt Israel og USA for å stå bak opprøret. Det er ikke bevist, men det er heller ikke usannsynlig at USA, Israel og Saudi-Arabia har noen fingre med i spillet. Nå som krigen mot Syria de facto er tapt, og de ikke foreløpig våger å utløse den åpne krigen mot Iran som de drømmer om, er det å destabilisere Irak og styrte iranskevennlige krefter der, en nokså innlysende alternativ strategi.

Irans leder ayatollah Seyyed Ali Khamenei sier at de «fiendene som prøver å splitte Iran og Irak vil mislykkes». Den libanesiske avisa Al-Akhbar skrev for kort tid siden at det er avslørt en USA-plan for å utnytte den sosiale uroen til å utløse et statskupp.

Iraks statsminister, Adel Abdel-Mahdi, innrømmer at det finnes legitime krav fra demonstrantenes side, og har presentert 17 reformer for å gjøre den økonomiske og sosiale situasjonen lettere, ikke minst for fattige familier.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.