Al-Hol: Slik dreper kvinnene hverandre etter hemmelige «rettssaker»

0
Skjermdump fra Twitter via Kurdistan24

I to telt innenfor gjerdene i al-Hol-leiren har en gruppe ekstreme utenlandske kvinner opprettet et Sharia-rettssystem for å dømme andre kvinner til døden i IS’ ånd. Deretter følger groteske drap. Dette skriver VG og fortsetter:

«Mandag formiddag kom de første desperate meldingene ut av den beryktede interneringsleiren i Syria.
Det var brutt ut opptøyer inne i delen av leiren der 10.000 europeiske og andre utenlandske IS-kvinner og deres barn befinner seg. Flere var skutt, sivile hjelpeorganisasjoner trakk seg ut og kurdiske soldater rykket inn i et forsøk på å få kontroll.

Kvelning og knekte nakker
I byen Qamishli møter VG sjefen for alle leirene med kvinner og barn i nordøstlige Syria, inkludert al-Hol. Shexmos Ahmad, fra de kurdiske selvstyremyndighetene, kommer med dramatiske detaljer om hva som skjedde dagen i forveien.

Han starter med å fortelle om forholdene i leiren i forkant av opptøyene.
– De kurdiske styrkene beseiret IS i vår, men en stadig større andel av kvinnene forsøker nå å gjenreise IS-styre inne i leiren. De heiser IS-flagg og lærer de små barna ekstrem, voldelig ideologi, sier han.
VG har i en rekke artikler beskrevet den siste utviklingen i leiren, der kvinner som angrer på sin tid med IS straffes hardt av de mest radikale.»

Også andre kilder skriver om hvordan ekstreme islamistiske kvinner i al-Hol dreper andre kvinner, slik som ANSAmed. Dette blir sett på som en reorganisering av IS på innsiden av leiren. Det samme skriver Kurdistan24. De siterer pressesjefen til SDF, Mustafa Bali, som sier at «IS-militante har trappet opp sin omgruppering gjennom kvinnene i leiren». De siterer Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som sier at kvinnene som organiserer opptøyene «jobber som hemmelig moralpoliti for IS.»

Den kurdiske nyhetskanalen Hawarnews skriver at IS-kvinnene tok fram våpen og begynte å skyte da sikkerhetsstyrkene i leiren prøvde å få kontroll.

I den norske debatten om kvinnene i IS-leiren har man fått et inntrykk av at de er helt uten tilknytning til terrorismen og at de er helt uskyldige ofre. Disse meldingene gir et annet, og antakelig mer representativt bilde.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHva er årsakene til fallende økonomisk vekst?
Neste artikkelNorge inn i Macrons intervensjonsstyrke